Jäitkö yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa?

Jos et saa opiskelupaikkaa yhteishaussa, ei kannata huolestua. Näiltä sivuilta löydät tietoa opiskelumahdollisuuksista ja neuvoja hakemiseen. Perusopetuksen päättäneille on Vantaalla tarjolla myös yhteishaun ulkopuolisia koulutusvaihtoehtoja. Voit hakea kesän aikana esimerkiksi lukuvuoden mittaisiin valmistaviin koulutuksiin. Lisäksi ammatilliseen koulutukseen on mahdollista hakea jatkuvan haun kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että koulutukseen voi hakea joustavasti ympäri vuoden. Koulutustarjonnasta ja hakumenettelyistä tiedotetaan oppilaitosten kotisivuilla.

Jälkiohjauskirjeet

Jos et saa opiskelupaikkaa yhteishaussa, Opetushallitus lähettää sinulle jälkiohjauskirjeen, joka sisältää yhteishakusi tulokset sekä tiedot sijoittumisestasi varasijoille. Kirjeestä löytyy myös tietoa ja ohjeita kesän hakuihin.

Opiskelemaan varasijalta

Kesän aikana sinulla on mahdollisuus päästä yhteishaun varasijalta peruutuspaikalle opiskelemaan. Varasijalta valitulle ilmoitetaan henkilökohtaisesti vapautuneesta opiskelupaikasta.

Vaikka jäisit yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa voit hakea:

  • Kymppiluokalle (perusopetuksen lisäopetus)
  • Ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA)
  • Lukioon valmistavaan koulutukseen maahanmuuttajille ja muille vieraskielisille (LUVA)
  • Jatkuvassa haussa ammatilliseen koulutukseen
  • Yhteishaussa vapaiksi jääneille lukiopaikoille

Valmistaviin koulutuksiin haetaan opintopolussa 19.5.-21.7.2020

Lisäpisteitä seuraavaan yhteishakuun

Hakiessasi opiskelemaan ammatilliseen koulutukseen saat yhteishaussa 6 pistettä, jos olet suorittanut jonkin seuraavista: perusopetuksen lisäopetuksen, ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA), maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen (LUVA) tai kansanopiston vähintään lukuvuoden mittaisen linjan.

Yhteishaun lisähaku lukioihin

Jos lukio-opiskelupaikkoja jää yhteishaussa kokonaan täyttämättä, ne tulevat kesän aikana lisähakuun Opintopolku-sivustolle. Vapaiksi jääneistä opiskelupaikoista ilmoitetaan myös oppilaitosten kotisivuilla.

Lisähaussa jokaisella haettavalla koulutuksella on oma hakulomakkeensa. Jos haet useampaan kuin yhteen koulutukseen, täytät jokaisesta oman hakulomakkeen. Eri oppilaitoksilla ja koulutuksilla on myös eri hakuajat, joten tarkista kunkin koulutuksen hakuaika erikseen.

Lisähaussa paikat voidaan täyttää jo ennen hakuajan päättymistä. Jos tulet valituksi, oppilaitos ottaa sinuun yhteyttä ja kertoo, miten ja mihin mennessä sinun pitää ottaa paikka vastaan.

L‍isäksi Vantaalla on monta tahoa, joista saat apua, kun kaipaat neuvoja.