Vastauksia yleisimpiin yhteishaun kysymyksiin nuorilta

Tekstin kirjoittivat työelämäpainotteisen perusopetuksen harjoittelujaksolla Tara Kuusisto ja Iina Sormunen Lehtikuusen koulusta.

Haetaanko ensisijaisesti joulutodistuksella yhteishaussa? 
Joulutodistuksella ei haeta yhteishaussa, vaan pelkästään hakutoiveet laitetaan jo aikaisin keväällä, mutta päättötodistuksen numerot menevät toisen asteen oppilaitoksiin vasta kevään loppupuolella.   

Kumpaan kannattaisi hakea, ammattiopistoon tai lukioon? 
Kannattaa hakea sinne mihin itsestä tuntuu sopivammalta. Se riippuu millä tavalla tykkää opiskella ja onko tietoinen jo ammatista, johon haluaa tulevaisuudessa. Lukio sopii nuorelle, joka ei vielä ole varma mitä ammattia haluaisi tehdä tai nuorelle, joka tykkää opiskelusta. Ammattiopisto taas sopii sellaiselle, joka tietää mitä haluaa tehdä ja haluaa oppia tekemällä. 

Milloin kannattaa mennä Valmaan? 
Valma on ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus, joten sinne on hyvä mennä silloin, kun haluaa parantaa peruskoulun todistusta, tarvitsee lisää tietoa jatko-opintomahdollisuuksista, ei tiedä mitä peruskoulun jälkeen tekee ja jos tarvitsee opiskeluvalmiuksien vahvistamista.  

Voiko hakea kymppiluokalle ja lukioon? 
Kymppiluokalle ja lukioon on mahdollista hakea samaan aikaan. Kymppiluokan tarkoituksena on parantaa päättötodistuksen arvosanoja seuraavaa opiskelupaikkaa varten. Kymppiluokka on suunnattu lukioon tähtääville.

Kuinka monta hakutoivetta saa laittaa ja onko järjestyksellä väliä? 
Hakutoiveita on yhteensä 5 ja hakutoiveet laitetaan itselle mieluiseen järjestykseen. Ensimmäisenä tietenkin ne, joihin haluaa eniten ja viimeisimmäksi kannattaa laittaa vaihtoehtoja, joihin pääsee suuremmalla todennäköisyydellä sisään. 

Entä jos ei pääse mihinkään hakutoiveista? 
Oman oppilaanohjaajan kanssa katsotaan yhdessä sellaiset hakutoiveet, että vähintään yhteen olisi varma pääsy, joten sellaista tilannetta ei toivottavasti ainakaan pitäisi käydä, mutta jos niin käy, niin voi miettiä kymppiluokalle tai Valmaan hakemista. 

Milloin hakuaika on? 
Vuoden 2021 yhteishaku on 23.2.─23.3. 

Mistä saa tarvittavat hakulomakkeet? 
Haku tehdään sähköisesti opintopolku.fi-palvelussa. Oma oppilaanohjaaja auttaa haun tekemisessä.

  • Julkaistu: 25.01.2021