Vanhempien tuki on tärkeää opiskelupaikan valinnassa

Moni yläkouluikäisen vanhempi pohtii parhaillaan nuoren kanssa yhteishakua. Yhteishaku lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen on käynnissä 19.2.–12.3. Opintoihin haetaan opintopolku.fi-sivuston kautta.

Helsinge gymnasiumissa opiskelevan Carl-Erik Thurinin mielestä vanhempien tuki opiskelupaikan valinnassa on tärkeää, mutta hän toivoo vanhemmilta avoimuutta erilaisille näkemyksille.KUVA: JOHANNA BLOMSTEDT

Vantaalla voi hakea viiteen suomenkieliseen lukioon (Lumon, Martinlaakson, Sotungin, Tikkurilan ja Vaskivuoren lukiot) sekä ruotsinkieliseen Helsinge gymnasiumiin. Vantaan ammattiopisto Variassa voi opiskella noin 30 ammattiin lentokoneasentajasta lähihoitajaan.

Lukio ja ammatillinen koulutus kestävät kolmisen vuotta ja antavat jatko-opintokelpoisuuden. Yleissivistävä lukio-opiskelu on hyvä pohja jatko-opinnoille korkeakoulussa. Lukion erityislinjoilla voi tehdä IB-tutkinnon tai suunnata opintoja luonnontieteisiin, urheiluun, mediaan, teatteriin tai musiikkiin ja tanssiin. Ammatillisessa koulutuksessa työtehtäviä harjoitellaan paljon työpaikoilla. Käytännönläheinen koulutus tähtääkin juuri ammatin oppimiseen.

Nuorten oma päätös

Opiskelijat kertovat saaneensa yhteishaussa apua opoilta, vanhemmilta, sisaruksilta, kavereilta, internetistä sekä tutustumiskäynneiltä. Vanhemmilta he toivovat tukea valintoihin, mutta lopullisen päätöksen nuoret haluavat tehdä itse. – Olin yhdessä isäni kanssa opintoohjaajan vastaanotolla 9. luokalla ja kävimme yhdessä eri vaihtoehtoja läpi. Mietimme yhdessä myös hakujärjestystä. Päätökset tein kuitenkin itse, kertoo Julia Tiainen Martinlaakson lukiosta. Helsinge gymnasiumissa opiskelevan Carl-Erik Thurinin mielestä vanhempien tuki on erittäin tärkeää. Vanhempien tulee olla avoimia erilaisille näkemyksille ja antaa nuoren tehdä oman valintansa.

Joillekin opiskelupaikan valinta on itsestään selvä. – En tarvinnut omien vanhempien tukea yhteishaussa, koska tiesin jo tuolloin, mitä haluan, kertoo Teemu Puurunen Martinlaakson lukiosta. Variassa opiskelevalle Nea Haatajallekokin ammatti oli melko selvä valinta. – Neuvoja tarvitsee ja niitä kuuntelee, vaikka päätöksen tekeekin pitkälti itse.

Emelian Susi Sotungin lukiosta kertoo, että vanhempien tuki opiskeluissa on tärkeää koko yläkoulun ajan. – Minua jatkuvasti tukeneen kotiväen ansiosta keskiarvo pysyi hyvänä, kiteyttää Emelian lopuksi.

Yhteishaun muistilista kotiväelle

  • Keskustele
  • Osallistu tutustumisiltoihin
  • Tue nuoren valintaa

Lisötietoa yhteishausta ja koulutuksista:

opintopolku.fi
sivistysvantaa.fi/yhteishaku

Juttu julkaistu Vantaan Asukaslehdessä 1/2019
Satu Heinonen, Antti Pulkkinen

  • Julkaistu: 18.02.2019