Minne opiskelemaan? Opojen vinkit valintoihin

Peruskoulussa ja toisella asteella tehdään monia valintoja oman tulevaisuuden suhteen. Suunnitelmia voi muuttaa matkan varrella ja samoihin päämääriin päästä montaa eri reittiä.

– Hae sinne, mikä itseä kiinnostaa. Ei vain sinne minne kaverit hakee, rohkaisee Sotungin lukion opintoohjaaja Eero Nummenmaa. Opo-kollega Elina Korkea-aho muistuttaa myös mahdollisuudesta suorittaa kaksoistutkinto, eli opiskella sekä ammatilliset että lukioopinnot.

Vantaan ammattiopisto Varian opinto-ohjaaja Eija Syrjälä suosittelee tulemaan perusopetuksen opon kautta Varian kurkkauskursseille, joilla pääsee tutustumaan itseä kiinnostavaan alaan.

Lukiossa mietitään ainevalintoja

Lukiossa on paljon valinnaisuutta, ja opintoja voi painottaa esimerkiksi matematiikkaan tai psykologiaan. Alussa valitaan kielet ja pitkä tai lyhyt matematiikka. Kirjoitettavia aineita ei tarvitse tietää heti. – Joka jaksossa voidaan tarkistella valintoja, Korkea-aho kertoo.

Lukiosta jatketaan usein korkeakouluun. Haku korkeakouluihin on uudistumassa, ja vuonna 2020 puolet opiskelijoista valitaan ylioppilaskokeiden arvosanojen perusteella. – Jos tietää jo lukion alussa, minne haluaa opiskelemaan, kannattaa valita aineet, joista saa maksimipisteet yliopistoon hakiessa, Nummenmaa vinkkaa. Hän muistuttaa, että puolet opiskelijoistavalitaan jatkossakin pääsykokeilla, eli tämäkään reitti korkeakouluopintoihin ei katoa. Tutkintoaan voi myös täydentää myöhemmin esimerkiksi etälukiossa.

Ammatissa tarvittavaa osaamista

Ammatillisessa koulutuksessa opinnot suunnitellaan henkilökohtaisesti ja suunnitelmia voi muuttaa haaveiden selkiytyessä. Opintoihin sisältyy paljon oppimista työpaikalla, ja Syrjälä kertoo, että monesti opiskelija huomaa työpaikalla paremmin, millaisia taitoja työssä tarvitaan.

Syrjälä kertoo, että Variasta jatketaan usein suoraan työelämään ja työpaikka saattaa löytyä jo opintojen aikana. Osa jatkaa myös korkeakouluun joko suoraan tai parin työvuoden jälkeen. Jos tietää jo opintojen alussa tähtäävänsä korkeakouluopintoihin, voi kaksoistutkinnon suorittaminen olla järkevä valinta.

Opojen vinkit ysiluokkalaisille:

Tee oma parhaasi. Aseta oma tavoite, älä mene muiden tavoitteilla.

Elina Korkea-aho, Sotungin lukio


Kannattaa miettiä ja katsoa minkälaisia ammatteja on lähipiirissä. Mitä tykkäisin tehdä, mitä en haluaisi tehdä. Millaisessa ammatissa näen itseni tulevaisuudessa.

Eija Syrjälä, Vantaan ammattiopisto Varia

Opiskele ja nauti. Tee oma valintasi. Opiskelu kannattaa aina.

Eero Nummenmaa, Sotungin lukio

Tietoa yhteishausta ja opiskelumahdollisuuksista:

opintopolku.fi
sivistysvantaa.fi/yhteishaku

Julkaistu Asukaslehdessä 1/2019
TEKSTI JA KUVAT SATU HEINONEN

  • Julkaistu: 18.02.2019