Ilmanvaihto- tai putkiasentaja

‍Talotekniikan perustutkinto, ilmanvaihto- tai putkiasentaja

Talotekniikan alalla suuntautuminen ilmanvaihtoasentajaksi tai putkiasentajaksi tehdään koulutuksen alkaessa. Toisen suuntautumisvaihtoehdon ollessa suositumpi, korkeamman yhteisvalintapistemäärän saaneet pääsevät toivomalleen osaamisalalle (IV/LVI). Opiskelija ei siis aina voi valita haluamaansa osaamisalaa.

Ilmanvaihtoasennuksen (IV) osaamisala ja työtehtävät

Ilmanvaihtoasentajan tutkinto antaa perusvalmiudet toimia uudis- ja korjausrakennustyömailla ilmastointiasennustöissä. Ammatillisiin opintoihin sisältyy mm. ilmastointiasennusta, LVI-teknisten laitteiden kunnossapitoa ja sisäilman laatuun liittyviä opintoja ja mittauksia (lämpötila ja ilman liike).

Ilmanvaihtoasentajien työtehtäviä ovat rakennuksien ilmanvaihtolaitteistojen asentaminen uudis- ja korjausrakentamiskohteisiin. Asennuskohteet vaihtelevat omakotitaloista toimisto- ja teollisuusrakennuksiin. Asentajan tehtävät ovat itsenäisiä ja vaativat vastuunottamista ja omatoimisuutta. Asentajat voi toimia myös LVI-alan huolto- ja asiakaspalvelutehtävissä.

Putkiasennuksen (LV) osaamisala ja työtehtävät

Putkiasentajan tutkinto antaa perusvalmiudet toimia uudis- ja korjausrakennustyömailla putkiasennustöissä. Ammatillisiin opintoihin sisältyy mm. putkiasennusta ja -hitsausta, LVI-teknisten laitteiden kunnossapitoa ja mittauksia (lämpötila ja vesimäärä).

Putkiasentajien työtehtäviä ovat rakennuksien lämmitys-, vesi- ja viemärilaitteistojen asentaminen uudis- ja korjausrakentamiskohteisiin. Asennuskohteet vaihtelevat omakotitaloista toimisto- ja teollisuusrakennuksiin. Asentajan tehtävät ovat itsenäisiä ja vaativat vastuunottamista ja omatoimisuutta. Asentaja voi toimia myös LVI-alan huolto- ja asiakaspalvelutehtävissä.

Hakeminen

Haku yhteishaussa Opintopolussa ja määrättyinä aikoina jatkuvassa haussa.

Nopeammin insinööriksi

AMK-tutkintoon tähtäävillä talotekniikan opiskelijoilla on mahdollisuus valita Variassa ns. Metropolia-opintopolku. Polulla pystyt suorittamaan ammatillisen perustutkinnon ja insinööritutkinnon lyhyemmässä kokonaisajassa. Mikäli kiinnostuit ammattikorkeakouluopinnoista talotekniikan perustutkinnon rinnalla, tutustu aiheeseen tarkemmin tästä.

‍Opiskelukustannukset

Kustannukset putkiasennuksen opiskelijalle ovat noin 300 euroa ja ilmanvaihtoasennuksen opiskelijalle noin 200 euroa koko opiskeluajalta. Opiskelijat kustantavat itse oppikirjansa ja opiskelutarvikkeensa.

Lisätietoja

Opinto-ohjaaja Heli Toivonen, p. 050 314 5605, heli.k.toivonen@eduvantaa.fi


Talotekniikkaa voit opiskella Hiekkaharjun toimipisteessä, Tennistie 1, 01370 Vantaa.

facebook twitter instagram youtube