Lähihoitaja
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja
Lähihoitajaksi voit opiskella joko Koivukylän (Talvikkitie 119, 01360 Vantaa) tai Myyrmäen (Ojahaantie 5, 01600 Vantaa) toimipisteessä. Osaamisalaopinnot suoritetaan Koivukylän toimipisteessä.
Haku Yhteishaussa Opintopolussa ajalla 23.2.- 23.3.2021 (tarkoitettu ensisijaisesti hakuvuonna perusopetuksen tai valmentavan koulutuksen päättäville nuorille. Haussa on myös yo-paikkoja.)
Hakeminen jatkuvassa haussa ajalla 4.2.-20.4.21. JATKUVA HAKU: HAE TÄSTÄ
Lisätiedot jatkuvaan hakuun löytyy tältä sivulta kohdasta "tietoja ja ohjeita jatkuvaan hakuun".
Maahanmuuttajille suunnattu lähihoitajakoulutus (hakuaika 4.2.-20.4.2021) on haettavana täällä.
Kuvaus toimialasta, ammatista ja työtehtävistä
Lähihoitaja voi työskennellä erilaisissa hoidon ja huolenpidon, vanhus- ja vammaispalvelujen, mielenterveys- ja päihdetyön, kotihoidon, varhaiskasvatuksen, lastensuojelun, lapsiperheiden sekä erilaisissa sosiaali- ja terveyshuollon avohoidon sekä laitoshoidon työtehtävissä. Lähihoitajan työ on ihmisläheistä, monipuolista ja haastavaa.

Osaamisalat
Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala
Opiskelija perehtyy lapsen kehitykseen, hoitoon ja ohjaamiseen sekä lasten, nuorten ja perheiden kanssa tehtävään terveyttä ja hyvinvointia edistävään työhön. Olennaista on kasvun, kehityksen ja oppimisen tukeminen. Työssäoppimisen voi suorittaa esimerkiksi päiväkodissa, lapsiperheiden kotipalvelussa, kouluympäristössä, jossa on erityistä tukea tarvitsevia oppilaita tai lastensuojelun sijaishuollossa.
Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
Opiskelija hoitaa mm. sisätautikirurgisia sairauksia sairastavia asiakkaita. Hän ohjaa, avustaa ja hoitaa asiakasta kotiympäristössä. Työssäoppimisen voi suorittaa esimerkiksi sairaalassa, tehostetussa palveluasumisessa, kotihoidossa tai lyhytaikaishoidossa.
Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala
Opiskelija tuntee mielenterveys- ja päihdeongelmat ja niiden erilaisiin hoitomuodot. Hän perehtyy mielenterveys- ja päihdeasiakkaan ohjaamiseen, vuorovaikutuksen merkitykseen ja toimijuuteen. Työssäoppimisen voi suorittaa esimerkiksi mielenterveys- ja päihdetyön kuntoutus- ja asumisyksiköissä, päivätoiminnassa tai sairaaloissa.
Vammaistyön osaamisala
Opiskelija ohjaa ja tukee vammaisia asiakkaita. Hän edistää asiakkaan toimintakykyä ja hyvinvointia ja toteuttaa lääkehoitoa. Opiskelija edistää vammaisten osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia. Keskeistä on myös vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin tukeminen. Työssäoppimisen voi suorittaa esimerkiksi vammaisten asumispalveluissa, päivä- ja työtoiminnassa tai koulussa.
Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala
Opiskelija perehtyy laadukkaaseen ikääntyneiden arjen ja elämänhallinnan tukemiseen. Hän ohjaa, avustaa ja hoitaa asiakasta kotiympäristössä. Työssäoppimisen voi suorittaa esimerkiksi kotihoidossa, päivätoiminnassa, lyhytaikaishoidossa, palveluasumisessa tai tehostetussa palveluasumisessa.
Tutustu tutkinnon perusteisiin tästä.
Työllistyminen
Lähihoitajien työllisyystilanne on erittäin hyvä. Lähihoitajan on mahdollista työskennellä esimerkiksi päiväkodissa, vanhusten ja vammaisten asumispalveluissa ja päivätoimintakeskuksissa, sairaaloissa, päihde- ja mielenterveystyön yksiköissä sekä kotihoidossa. Työpaikat voivat olla julkisella, yksityisellä tai kolmannella sektorilla. Tutkinnon suorittanut voi toimia myös yrittäjänä.
Opiskelukustannukset ja tarvittavat oppikirjat
Opinnot ovat jatkossa myös materiaalien osalta uusille toisen asteen opiskelijoille pääsääntöisesti maksuttomia siihen asti, kun opiskelija täyttää 20 vuotta. Maksuttomuus koskee opiskelijoita, jotka ovat tällä hetkellä perusopetuksen 9. luokalla. Opiskelijat saavat käyttöönsä tutkinnon suorittamiseen tarvittavat välttämättömät välineet ja materiaalit maksutta. Maksuttomaksi tulevat esimerkiksi oppikirjat ja työvälineet. Kuitenkin tietyistä erityistä harrastuneisuutta painottavissa koulutuksissa voi tulla kustannuksia opiskelijalle.
Muut kuin oppivelvollisuuden laajennuksen piiriin kuuluvat: Opiskelija kustantaa itse tarvittavat oppikirjat ja opiskelutarvikkeet. Kustannukset ovat koko opiskeluajalta noin 240 euroa.
Perusopinnoissa tarvittavat kirjat:
Niskanen Tuula & Kari Outi 2021: Kasvun ja osallisuuden edistäminen, SanomaPro
Ollila ym. 2020: Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen, SanomaPro
Vierimaa, Heidi & Laurila, Mirja 2018: Keho: anatomiaa ja fysiologiaa, 1.-3. painos, SanomaPro (tai uudemmat painokset)
Taam-Ukkonen Minna & Saano Susanna 2020: Turvallisen lääkehoidon perusteet, Sanoma Pro
Osaamisaloilla tarvittavat kirjat:
Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala:
Liukkonen, Seppänen ja Simola 2019: Lapsen ja perheen tukena, Sanoma Pro
Taam-Ukkonen Minna & Saano Susanna 2020: Turvallisen lääkehoidon perusteet, Sanoma Pro
Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala:
EI PAKOLLINEN: Kuhanen Carita ym.: Mielenterveyshoitotyö, Sanoma Pro, 4 uud. painos 2017 (myös 3-4. painos käy)
Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala:
Anttila ym. Sairaanhoito ja huolenpito 2019, Sanoma Pro (myös 7.-10. painos käy)
Taam-Ukkonen Minna & Saano Susanna 2020: Turvallisen lääkehoidon perusteet, Sanoma Pro
Vierimaa, Heidi & Laurila, Mirja 2017: Keho: anatomiaa ja fysiologiaa, 1.-3. painos, SanomaPro (tai uudempi painos)
Ikääntyvien hoidon ja kuntoutuksen osaamisala:
Kan Suvi-Pohjola Leena 2013: Erikoistu vanhustyöhön, SanomaPro, 3. tai sitä uudempi painos
Taam-Ukkonen Minna & Saano Susanna 2020: Turvallisen lääkehoidon perusteet, Sanoma Pro
Vierimaa, Heidi & Laurila, Mirja 2017: Keho: anatomiaa ja fysiologiaa, 1.-3. painos, SanomaPro (tai uudempi painos)
Vammaistyön osaamisala:
Taam-Ukkonen Minna & Saano Susanna 2020: Turvallisen lääkehoidon perusteet, Sanoma Pro
Kari ym. 2020: Vammaistyön käsikirja, Sanoma Pro
Jatko-opiskelumahdollisuudet
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittanut voi jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa (esim. sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, sosionomi, fysioterapeutti tai kätilöopinnot) tai yliopistossa.
Jos olet kiinnostunut Laurean ammattikorkeakoulun tarjoamista 10 opintopisteen väyläopinnoista toisen asteen ammatillisten opintojen yhteydessä, ota yhteyttä opinto-ohjaaja Ritva Väisäseen, p. 040 521 0364, ritva.vaisanen@vantaa.fi
Pääsyvaatimukset ja valintakoe
Yhteishaussa hakeville ei ole valintakoetta.
Jatkuvan haun kautta hakeneille järjestetään soveltuvuuskoe. Sen avulla arvioidaan hakijan sopivuutta ja kiinnostusta alalle. Soveltuvuuskoe sisältää kolme osiota: ongelmanratkaisutehtävät ja kirjoitelma, matemaattiset tehtävät ja haastattelu. Näiden perusteella muodostetaan kokonaisarvio hakijan soveltuvuudesta koulutukseen.
Terveydentilavaatimukset ja rikostaustaote
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon terveydentilavaatimukset, jotka voivat olla opiskelijaksi ottamisen esteenä:
- Sellaiset psyykkiset sairaudet, jotka estävät käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen osallistumisen, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus.
- Sellaiset fyysiset sairaudet, kuten tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet tai vammat sekä krooniset ihottumat, jotka rajoittavat toimintakykyä siinä määrin, että estävät käytännön tehtävissä tai työssäoppimisen toimimisen.
- Päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus.
Oma kuvauksesi nykyhetken terveydentilastasi riittää valintatilanteessa. Oppilaitos voi antamasi ilmoituksen perustella pyytää tarkempia terveydentilatietoja, esimerkiksi lääkärintodistuksen.
Lue lisää sosiaali- ja terveysalan terveydentilavaatimuksista ja vastaa hakulomakkeessa asiaa koskevaan pakolliseen kysymykseen.
Sosiaali- ja terveysalan opiskelijan on pyydettäessä toimitettava oppilaitokselle rikostaustaote silloin, kun opinnot ja työssäoppiminen edellyttävät alaikäisten parissa työskentelyä.
TIETOJA JA OHJEITA JATKUVAAN HAKUUN
Voit tutustua jatkuvaan hakuun tästä
Kenelle
Alasta kiinnostuneet, alan vaihtajat ja alalla työskentelevät
Toteutus
Koulutus alkaa elokuussa 2021 viikolla 31.
Koulutus päiväopiskeluna ma - pe klo 8.00 - 15.30. Jos haluat opiskella iltaryhmässä (ma-to klo 17-20.30), niin kerro se hakulomakkeella.
Koulutuksen kesto 2 - 3 vuotta henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti.
Koulutuspaikka Koivukylän toimipiste, Talvikkitie 119.
Hakeminen ja opiskelijavalinta
Hakuaika on 4.2.-20.4.2021.
Kielikoe ti 27.4. klo 9-11 niille hakijoille, joiden äidinkieli ei ole suomi, Koivukylän toimipisteessä, os. Talvikkitie 119, Vantaa.
Kielitaitovaatimus on tasolla B2.
Kielikokeen läpäisseet kutsutaan valintakokeeseen, joka on ti 18.5. klo 9-16 Koivukylän toimipisteessä, os. Talvikkitie 119, Vantaa. Valintakoe sisältää kirjallisen osion ja haastattelun.
Kutsumme kieli- ja valintakokeeseen sähköpostilla.
Kieli- ja valintakoe ovat maksuttomia.
Valinnasta ilmoitetaan ke 28.5. sähköpostilla.
Lisätietoja
Opinto-ohjaaja Leena Kemppi , p. 050 3045707 leena.kemppi@vantaa.fi
Opinto-ohjaaja Ritva Väisänen, p. 040 521 0364, ritva.vaisanen@vantaa.fi