Sähkö- tai automaatioasentaja

‍Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, sähkö- tai automaatioasentaja


Kuvaus toimialasta, ammatista ja työtehtävistä

Sähköala on yksi eniten uramahdollisuuksia tarjoavista aloista. Sähköä tarvitaan ja käytetään kaikkialla, ja siksi sähköalan työnkuvatkin ovat vaihtelevia. Rakentamisen ja teollisuuden kasvun synnyttämien työpaikkojen lisäksi sähköinen liikenne ja automatisoitumisen lisääntyvät ja luovat uusia työpaikkoja myös sähköalalle. Tulevaisuudessa tarvitaan entistä enemmän sähköalan osaajia.

Sähköasentajan koulutus antaa vankan perustan kiinteistöjen ja rakennusten sähköasennustöihin rakennuksilla ja saneerauskohteissa. Lisäksi opiskellaan tietoliikenne-, hälytys- ja valvontajärjestelmien asennustekniikoita. Alan ammattilainen on sisäistänyt sähkötyöturvallisuus- ja sähköturvallisuusmääräykset ja toimii työssään niiden mukaisesti.

Koulutuksen sisältö

Tutkinto antaa valmiudet toimia sähköalan asennus-, huolto- ja kunnossapitotehtävissä. Ammatillisiin opintoihin sisältyy mm. sähköalan ja -tekniikan perustaitoja ja asennus- ja automaatiotekniikan perusteita. Oleellisia taitoja ovat alan laskutehtävien osaaminen, työturvallisuus ja sähkömateriaalien tunteminen. Työkalut ja -menetelmät, kuten virtojen ja jännitteiden mittaukset ja koneenpiirustusten tulkinta, kuuluvat sähköasentajan taitoihin.

Tutustu tutkinnon perusteisiin tästä.

Työllistyminen

Sähköalan työpaikkoja ovat sähköasennusliikkeet, sähkölaitokset, teollisuus ja sähköverkkoja ylläpitävät yhtiöt.
Sähkötöiden tekeminen on Suomessa säänneltyä toimintaa. Sähköturvallisuusmääräyksien noudattamista valvoo sähköturvallisuusviranomainen eli Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Sähkö- ja automaatioasentajalla on mahdollisuus hankkia omat urakointioikeudet itsenäiseen työskentelyyn alalla, kun työkokemusta kertyy valmistumisen jälkeen riittävästi ja tarpeeksi monipuolisesti.

Työllisyystilanne sähköalan ammattilaisilla on hyvä ja työtehtäviä löytyy monipuolisesti sähköalan työnantajjilta.

Opiskelukustannukset

Opiskelija kustantaa omat oppikirjansa ja opiskelutarvikkeensa sisältäen omat sähköalan käsityökalut. Työ- ja turvallisuusvälineistä huolehtii oppilaitos. Kustannukset opiskelijalle ovat noin 200 - 300 eur.

Jatko-opiskelumahdollisuudet

AMK-tutkintoon tähtäävällä sähköalan opiskelijalla on mahdollisuus valita Variassa ns. Metropolia-opintopolku. Näin pystyt suorittamaan ammatillisen perustutkinnon ja insinööritutkinnon lyhyemmässä kokonaisajassa. Mikäli kiinnostuit ammattikorkeakouluopinnoista sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon rinnalla, tutustu aiheeseen tarkemmin tästä.

Hakeminen

Haku yhteishaussa Opintopolussa ja määrättyinä aikoina jatkuvassa haussa.
Jos haet koulutukseen yhteishaussa, valinta sähköasennukseen tai automaatioasennukseen suuntautumisesta tehdään toisen opiskeluvuoden loppupuolella.

‍Lisätietoja

Myyrmäen toimipisteen opinto-ohjaaja Armas Koivisto, p. 040 557 6932, armas.koivisto@eduvantaa.fi
Hiekkaharjun toimipisteen opinto-ohjaaja Heli Toivonen, p. 050 314 5605, heli.k.toivonen@eduvantaa.fi (vain yhteishaku)

Automaatioasentajaksi tai sähköasentajaksi voit opiskella Myyrmäen toimipisteessä, Ojahaantie 5, 01600 Vantaa.
Sähköasentajaksi voit opiskella myös Hiekkaharjun toimipisteessä, Tennistie 1, 01370 Vantaa.

facebook twitter instagram youtube