Kokki tai tarjoilija

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto

  • Ruokapalvelun osaamisala, kokki
  • Asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija


Kokiksi tai tarjoilijaksi voit opiskella Hiekkaharjun toimipisteessä, Tennistie 1, 01370 Vantaa


JATKUVA HAKU: HAE TÄSTÄ

Huom: Jatkuvassa haussa hakemuksen lähettäneille ei tällä hetkellä valitettavasti tule sähköpostiin vahvistusviestiä hakemuksen saapumisesta.

Jatkuvassa haussa on myös tutkinnon osa koulutus (lounasruokien valmistus) ajalla 3.5.2021- 15.8.2021. Voit tutustua koulutukseen tästä .

Jatkuvassa haussa on myös tutkinnon osa koulutus (ravitsemispalveluiden tuotteistaminen) ajalla 17.5.2021- 5.9.2021. Voit tutustua koulutukseen tästä .

Kenelle

Voit hakea koulutukseen, jos sinulla on

  • kiinnostusta ravintola- ja catering-alaan
  • hyvä suomen kielen taito

Toteutus

Koulutus alkaa keskiviikkona 4.8.2021 .

Koulutuksen kesto 2-3 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti (HOKS).

Koulutus toteutuu pääsääntöisesti päiväopiskeluna ma - pe klo 8.00 – 16:00 .

Oppimisympäristönä ovat oppilaitos, verkkoympäristöt ja työpaikalla tapahtuva oppiminen, joka toteutuu erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa sekä julkisen sektorin toimipaikoissa.

Jokaisen opiskelijan opiskelupolku ja opiskeluaikataulu suunnitellaan henkilökohtaisesti.

Koulutuspaikka Vantaan ammattiopisto Varia, Hiekkaharjun toimipiste, Tennistie 1, 01370 Vantaa

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Hakuaika: 1.6.2021 asti.

Hakijat kutsutaan haastatteluun ja tarvittaessa kielikartoitukseen sähköpostilla. Kielitaitovaatimus perustutkinnossa on B1.

Opiskelijavalinnoista ilmoitetaan hakijan sähköpostiosoitteeseen.Täytä hakemus ja kartoitamme mahdollisuutta tulla mukaan käynnissä oleviin koulutuksiimme.

Kuvaus toimialasta, ammatista ja työtehtävistä

Ravintola- ja cateringalalla toimit innostavissa ja monipuolisissa työtehtävissä trendikkäällä asiakaspalvelualalla. Voit valita ruokapalvelujen osaamisalan (kokki) tai asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija).

Kokki: Tutkinto antaa perusvalmiudet ruoanvalmistustehtäviin erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa.

Tarjoilija: Tutkinto antaa perusvalmiudet asiakaspalveluun erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. 

Koulutuksen sisältö

Kokki:

Opintoihin sisältyy mm. lounas- ja annosruokien valmistusta, hygieniaa sekä asiakaspalvelua. Opinnoissa painotetaan vastuullisuutta ja työelämässä tarvittavia taitoja.

Kaikille pakollisia tutkinnonosia ovat

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen
  • Lounasruokien valmistus
  • Annosruokien valmistus

Lisäksi opiskelija voi valita valinnaisia tutkinnonosia mielenkiintonsa mukaan.

Tarjoilija:

Ammatillisiin opintoihin sisältyy mm. asiakaspalvelua ja myyntiä sekä annosruokien ja juomien tarjoilua. Opinnoissa painottuvat myös kielet sekä kulttuureiden ja kansainvälisyyden tuntemus. Osaamisalalla opit tarjoilemaan, tekemään juomasekoituksia, puhumaan vieraita kieliä, etiketti- ja tapatietoutta, asiakaspalvelua ja myyntiä.

Kaikille pakollisia tutkinnonosia ovat

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen
  • Asiakaspalvelu ja myynti
  • Annosruokien ja juomien tarjoilu

Lisäksi opiskelija voi valita valinnaisia tutkinnon osia mielenkiintonsa mukaan.

Tutustu tutkinnon perusteisiin tästä.

Työllistyminen

Alan työllisyystilanne on hyvä ja suurin osa opiskelijoistamme löytää työpaikan jo opintojensa aikana. Kokit voivat työskennellä esimerkiksi a la carte ravintolassa, henkilöstöravintolassa, suurkeittiössä, juhla- ja pitopalvelussa, pikaruokaravintolassa sekä kahvilassa. Tarjoilija voi työskennellä esimerkiksi ravintolassa, henkilöstöravintolassa, pubissa, yökerhossa, liikenneasemalla, kahvilassa, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksessä sekä suurtalouden toimipaikassa.

‍Opiskelukustannukset

Opinnot ovat jatkossa myös materiaalien osalta uusille toisen asteen opiskelijoille pääsääntöisesti maksuttomia siihen asti, kun opiskelija täyttää 20 vuotta. Maksuttomuus koskee opiskelijoita, jotka ovat tällä hetkellä perusopetuksen 9. luokalla. Opiskelijat saavat käyttöönsä tutkinnon suorittamiseen tarvittavat välttämättömät välineet ja materiaalit maksutta. Maksuttomaksi tulevat esimerkiksi oppikirjat ja työvälineet. Kuitenkin tietyistä erityistä harrastuneisuutta painottavissa koulutuksissa voi tulla kustannuksia opiskelijalle.

Muille oppikirjakustannukset ovat noin 100 euroa ja henkilökohtaiset työvälineet, työvaatetus ja kengät noin 400 euroa.

Jatko-opiskelumahdollisuudet

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Luonteva jatko-opintoväylä on esimerkiksi restonomi. Opintoja voi jatkaa myös alan ammattitutkinnoissa ja erikoisammattitutkinnoissa.

Terveydelliset vaatimukset ja muut soveltuvuuteen liittyvät seikat

Ravintola- ja catering alan työ vaatii tekijältä hyvää fyysistä kuntoa.

Hakeminen

Haku yhteishaussa Opintopolussa ja määrättyinä aikoina jatkuvassa haussa

Lisätietoja

Opinto-ohjaaja Kerttu Vesterinen, p. 050 312 4553, kerttu.vesterinen@eduvantaa.fi

Opettaja Virpi Pekkala, p. 0503124549, virpi.pekkala@eduvantaa.fi


Jasmin ja Pinja valmistuivat alalle joulukuussa 2020. Lue heidän työssäoppimisestaan Minttiravintolat Oy:n ravintoloissa täältä

Aviapoliksen toimipiste

Rälssitie 13

01530 Vantaa

Hiekkaharjun toimipiste

Tennistie 1

01370 Vantaa

Koivukylän toimipiste

Talvikkitie 119

01360 Vantaa

Myyrmäen toimipiste

Ojahaantie 5

01600 Vantaa

facebook twitter instagram youtube