Talonrakentaja

‍Rakennusalan perustutkinto, Talonrakennuksen osaamisala, talonrakentaja

YHTEISHAKU OPINTOPOLUSSA 18.2.- 10.3.2020


Kenelle

Rakennusalan perustutkinto on tarkoitettu rakennusalasta kiinnostuneille tai jo alan työkokemusta omaaville

Kuvaus toimialasta, ammatista ja työtehtävistä

Rakennusala ympäröi elämäämme kaikkialla yhteiskunnassa. Rakennusalan ammattilaiset vastaavat ympäristön suunnittelusta, uudisrakentamisesta ja rakennetun ympäristön kunnossapidosta. Hyvinvointimme on riippuvainen rakentajien työstä ja ammattitaidosta. Talonrakentaminen on näkyvin ja tunnetuin osa rakennusalaa.

Rakennusalan ammattilaiselta odotetaan, että hänellä on monipuolinen ammattitaito ja hän kehittää sitä jatkuvasti. Rakennusalan ammattilainen on luotettava, laatutietoinen, oma-aloitteinen sekä asiakaspalvelu- ja yhteistyöhenkinen.

Rakennustyömailla työskennellään ympäri vuoden vaihtelevissa sää- ja ympäristöoloissa. Työmenetelmien ja -välineiden kehittyminen on keventänyt kaikkein raskaimpia työvaiheita, mutta silti rakennustyömaalla työskentely edellyttää hyvää fyysistä kuntoa.

Koulutuksen sisältö

Tarjottavat tutkinnon osat:

 • Perustustyöt
 • Runkovaiheen työt
 • Esivalmistelevat ja avustavat työt
 • Muottityöt
 • Raudoitus- ja betonointi
 • Ulkoverhous- ja kattotyöt
 • Sisävalmistuvaiheen työt
 • Muuraus
 • Laatoitus

Tutustu tutkinnon perusteisiin tästä.‍

Opiskelija saa opiskelunsa aikana perustiedot ensiavun antamisesta sekä suorittaa työturvallisuus- ja tulityökorttikoulutukset. ‍

Rakennusalan perustutkinnon suorittaneella on laajat perusvalmiudet rakennusalan vaihteleviin työmaatehtäviin. Hän suoriutuu rakennustyömaan yleisistä tehtävistä osittain itsenäisesti ja osittain työryhmässä muiden ammattityöntekijöiden ohjauksessa. Hän tiedostaa omien työtehtäviensä tärkeyden koko rakennusprojektin kannalta, tekee työnsä rakennusalan laatuvaatimusten mukaisesti, ottaa vastuuta omista työtehtävistään ja pystyy työskentelemään ryhmissä.

Talonrakentaja osaa ammattimiehen ohjauksessa tai työryhmän jäsenenä tehdä uudis- ja korjausrakennustyömaan kirves-, muuraus- ja betonointitöitä. Hän osaa käyttää talonrakennustyömaan perustyövälineitä, oikeita työtapoja ja materiaaleja.

Opiskelun pääpaino on käytännön opiskelussa, tekemällä oppimisessa. Opintojen alussa opiskelijat totuttautuvat ns. oikeisiin työmaaolosuhteisiin ja harjoitustyöt tehdään pääsääntöisesti ulkona. Sen jälkeen opiskelijat siirtyvät käytännön töihin rakennusyrityksiin. Myös tutkintoihin liittyvät näytöt suoritetaan oppismisjaksoilla työpaikalla.

Työllistyminen

Rakennusalan työpaikkoja on mm. rakennusliikkeissä, urakoitsijoilla, suunnittelutoimistoissa, maa- ja vesirakennusyrityksissä sekä rakennustuoteteollisuudessa.

Talonrakentaja työskentelee uudis- ja korjausrakennustyömailla, joissa hän rakentaa ja korjaa pientaloja, kerrostaloja ja liikerakennuksia. Talonrakentaja osaa tehdä kirves- , muuraus- tai betonointitöitä. Talonrakentajat tekevät eri työvaiheita perustustöistä aina sisustus- ja viimeistelytöihin. He työskentelevät osittain itsenäisesti ja osittain työryhmissä muiden kanssa.

Lähivuosina jää eläkkeelle paljon rakennusalan ammattilaisia, joiden tilalle tarvitaan erityisesti alan ammatillisen koulutuksen hankkineita. Työllisyysnäkymät ovat pitkällä aikavälillä hyvät.

Opiskelukustannukset

Kustannukset opiskelijalle ovat noin 200 euroa koko opiskeluajalta. Oppilaitos järjestää opiskelijoille tarvittavan suojavaatetuksen ja henkilökohtaiset suojavarusteet.

Opiskelijan tulee hankkia seuraavat käsityökalut:

 • kirvesmiehen puukko
 • käsisaha 22"
 • kirvesmiehen vasara, taottu varsi
 • suorakulma 300 mm
 • rullamitta, pituus väh. 5 m
 • timpurin kyniä
 • vatupassi 60 cm

Työkalujen pitää olla hankittuna ennen opiskelujen alkamista.

Lisäksi opiskelijan pitää toimittaa vastuuopettajalle veronumero, joka löytyy verokortista. Veronumeron voi kysyä myös puhelimitse verotoimistosta, puh. 029 497 070. Pyydä samalla veronumerosi rekisteröintiä veronumerorekisteriin.

Jatko-opiskelumahdollisuudet

Tutkinnon suorittamisen jälkeen voi hakea ammattikorkeakouluun rakennusmestarin tai rakennusinsinöörin koulutukseen.

Hakeminen

Haku yhteishaussa Opintopolussa ja määrättyinä aikoina jatkuvassa haussa.

Lisätietoja

Opinto-ohjaaja Eija Syrjälä, p. 040 773 0116, eija.syrjala@eduvantaa.fi

Talonrakentajaksi voit opiskella Hiekkaharjun toimipisteessä, Tennistie 1, 01370 Vantaa.

facebook twitter instagram youtube