Matkailuvirkailija

‍Matkailualan perustutkinto, matkailuvirkailija

Matkailualan kasvuennusteet ja -odotukset ovat positiivisia sekä kansainvälisesti että Suomessa. Matkailu on yksi tärkeimmistä tulonlähteistä myös Suomelle. Matkailualalla on merkittävä vaikutus työllisyyteen. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2011 Suomessa oli 27 000 matkailualan yritystä ja matkailutoimialojen työllistävyys oli 184 400 osa- ja kokoaikaista työntekijää. Nuorten (alle 30 v.) osuus työntekijöistä oli noin 30 %.

Matkailun muotoja ovat vapaa-ajan matkailu, liike- ja työmatkailu sekä kokous-, kongressi- ja incentive- eli kannustematkailu. Matkailuala tuottaa sekä kotimaisille että ulkomaalaisille matkailijoille erilaisia palveluja, kuten matkatoimisto-, liikenne-, majoitus- ja ravitsemispalveluja. Peruspalvelujen lisäksi asiakkaille pyritään tuottamaan elämyksiä muun muassa ohjelmapalveluin.

Tavoitteet

Matkailualan perustutkinto antaa perusvalmiudet toimia monipuolisissa matkailualan työtehtävissä. Opintoihin sisältyy mm. matkailun ja yritystoiminnan perusteita, matkailuviestintää, matkailualan palvelutoimintoja, opastuksen perusteita ja matkatoimistopalveluja.

Tutustu matkailualan perustutkinnon perusteisiin.

‍Työtehtävät

Matkailuala tuottaa monenlaisia työtehtäviä, joissa korostuvat erityisesti asiakaspalvelutaidot, kulttuurien tuntemus ja asiakkaiden odotusten täyttäminen. Alalla on paljon osa-aikaisia ja sesonkiluonteisia työpaikkoja. Etenkin ohjelmapalveluyritysten ja erilaisten kulttuuri- ja taidetapahtumien, vesipuistojen, puuhamaiden, huvipuistojen, hiihtokeskuksien ym. tarjoamat työpaikat ovat pitkälti kausiluonteisia.

Matkailualalla vallitsee myös voimakas alueellinen keskittyminen. Työllisyys vaihtelee eri kunnissa, sillä kuntien vetovoimakohteet ja luonnonolosuhteet ovat hyvin erilaisia.

Matkailuvirkailijat toimivat mm. matkailualan neuvonta- ja myyntitehtävissä, matkakeskuksissa, hotelleissa, liikenneyrityksissä sekä matkailualan organisaatioissa ja yrityksissä.

Erityisvaatimukset

Koulutukseen hakeutuvalta edellytetään ulospäin suuntautuneisuutta, yhteistyötaitoja ja kiinnostusta työskennellä asiakaspalvelutehtävissä kotimaassa ja ulkomailla.

Hakeminen

Haku yhteishakuaikana Opintopolussa.

‍Opiskelukustannukset

Opiskelijat kustantavat itse oppikirjansa, opiskelutarvikkeensa ja työvälineensä. Kustannukset opiskelijalle ovat noin 450 euroa koko opiskeluajalta.

Lisätietoja

Opinto-ohjaaja Paavo Tuomainen, p. 040 587 4186, paavo.tuomainen@eduvantaa.fi

Matkailuvirkailijaksi voit opiskella Myyrmäen toimipisteessä, Ojahaantie 5, 01600 Vantaa.

facebook twitter instagram youtube