Koneistaja tai levyseppähitsaaja

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneistaja tai levyseppähitsaaja


HAE TÄSTÄ


Tavoitteet

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto antaa perusvalmiudet erilaisten metallituotteiden valmistamiseen ja kokoamiseen sekä valmiuksia asentaa, käyttää ja pitää kunnossa koneita ja tuotantolinjoja. Koneiden ja laitteiden toiminnan, automaation ja ohjelmoinnin osaaminen sekä työkalujen, työstökoneiden ja hitsauslaitteiden käyttötaidot ovat tärkeitä osaamisalueita.

Kone- ja tuotantotekniikan opinnot jakaantuvat kolmelle vuodelle siten, että ensimmäinen vuosi on yhteinen tutkintonimikkeestä riippumatta. Ensimmäisen vuoden keväällä opiskelijat valitsevat joko koneistajan tai levyseppähitsaajan tutkintosuunnan.

Koneistajat ja levyseppähitsaajat toimivat tuotteiden ja työvälineiden valmistajina, koneiden ja laitteiden asentajina sekä käyttö-, kokoonpano- ja kunnossapitohenkilöstönä.

Koneistajan työtehtävät

Koneistajat työllistyvät tuotantotehtäviin metallialan konepajoihin. Tehtävät ovat yleensä koneenosien valmistusta, asennusta tai koneiden ja laitteiden kokoonpanoa. Koulutus antaa valmiudet myös mekaanisen kunnossapidon tai käynnissäpidon tehtäviin tuotantolaitoksissa, esimerkiksi energia- tai prosessilaitoksissa.

Levyseppähitsaajan työtehtävät

Valmistuessasi levyseppähitsaaja-tutkintonimikkeellä työllistyt vaihteleviin tehtäviin erilaisille teollisuuden aloille ydinosaamisalueittesi ja kiinnostuksen kohteittesi mukaan. Voit työllistyä mm. hitsaavaan metallituoteteollisuuteen, rakennukselle, konepajaan, terästukkurille tai telakalle.

Työtehtäviin voi kuulua mm. raskaiden metallirakenteiden tekemistä, ohutlevytöitä, hitsausta, asennusta, erilaisia operaattorin tehtäviä tai autojen tekoa. Vaihtelevien työtehtävien takia työolosuhteet vaihtelevat pimeästä ja pölyisestä konepajasta aina puhdashuoneisiin. Työtehtävät voivat olla ulko- tai sisätiloissa, kotimaassa tai ulkomailla.

Muutaman työkokemusvuoden jälkeen voit halutessasi suorittaa joko hitsaajan tai levysepän ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai jonkin alan monista erikoiskursseista.

Lisätietoja

Opinto-ohjaaja Heli Toivonen, p. 050 314 5605, heli.k.toivonen@eduvantaa.fi

Hakeminen

Haku yhteishaussa Opintopolussa ja määrättyinä aikoina jatkuvassa haussa

‍Työpaikalla oppiminen ja opiskelijavaihto

Jokaisen kone- ja tuotantotekniikan opiskelijan opintoihin kuuluu Variassa pitkiä opintojaksoja työpaikoilla. Nämä jaksot toteutetaan yhteistyössä lähiseudun yritysten kanssa. Työpaikkaoppimisen kohdeyritykset pyritään valitsemaan opiskelijan vahvuudet ja henkilökohtaiset tavoitteet huomioiden. Työpaikalla oppiessaan opiskelija saa paitsi arvokasta työkokemusta käytännöntöistä myös arvoikkaita työelämänkontakteja.

Varian kone- ja tuotantotekniikan ala tekee vuosittain kansainvälistä opiskelijavaihtoa Saksaan, Italiaan ja Hollantiin. Vaihdon aikana voi mm. tutustua paikalliseen koulu- ja yrityskulttuuriin tai suorittaa työpaikalla oppimista. Myös jotkin oppilaitoksemme yhteistyöyrityksistä toimivat kansainvälisesti, joten työpaikalla oppimista on mahdollista suorittaa halutessaan ulkomailla myös tätä kautta.

Katso video Varian opiskelijoiden Saksan työssäoppimisprojektista vuodelta 2012.

‍Opiskelukustannukset

Opiskelijat kustantavat itse oppikirjansa, opiskelutarvikkeensa ja henkilökohtaiset työvälineensä. Kustannukset ovat yhteensä noin 300 euroa koko opiskeluajalta.

Koneistajaksi tai levyseppähitsaajaksi voit opiskella Hiekkaharjun toimipisteessä, Tennistie 1, 01370 Vantaa.

facebook twitter instagram youtube