Leipuri-kondiittori

‍Klikkaamalla kuvaa pääset elintarvikealan esittelyvideoon!

Elintarvikealan perustutkinto, Leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori


Kuvaus toimialasta, ammatista ja työtehtävistä

Tutkinnon suorittanut osaa valmistaa ruoka- ja kahvileipiä, leipomoeineksiä ja konditoriatuotteita sekä käsityövaltaisessa että automatisoidussa tuotannossa. Leipuri-kondiittori osaa toimia ammatissaan pienessä leipomossa, keskisuuressa teollisuusleipomossa, myymälän paistopisteessä, kahvila-konditoriassa, suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteessä sekä pitopalveluyrityksessä.

Ala edellyttää huolellista ja hygieenistä työskentelyä. Allergisuus voi haitata, sillä työssä joudutaan tekemisiin jauhopölyn, kemikaalien ja puhdistusaineiden kanssa. Lainsäädäntö säätelee leipomoalan toimintaa työturvallisuuden, hygieniamääräysten ja terveydentilavaatimusten suhteen. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä ihottumat on huomioitava. Epilepsia on rajoite, ja hengitysallergia sekä astma ovat esteitä leipuri-kondiittorin ammatin harjoittamiselle.

Koulutuksen sisältö

Tutkinto antaa perusvalmiudet leipomo- ja konditoria-alan työtehtäviin. Ammatillisiin opintoihin sisältyy mm. ruoka- ja kahvileipien, leipomoeinesten, perinneleivonnaisten, kansainvälisten leipomotuotteiden ja erilaisten konditoriatuotteiden valmistusta sekä suklaa- ja sokeritöitä. Elintarvikehygienia, laadunvalvonta ja tuotesuunnittelu sekä yritystoiminta ovat myös keskeisiä opintosisältöjä.

Kaikille pakollisia tutkinnon osia ovat Elintarviketuotannossa toimiminen, Elintarvikeprosessin ohjaus ja käynnissäpito sekä Elintarvikkeiden valmistus. Lisäksi opiskelija voi valita valinnaisia tutkinnon osia mielenkiintonsa mukaan. Opintoihin kuuluu myös yhteisiä tutkinnon osia kuten Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, Matemaattisluonnontieteellinen osaaminen ja Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Tutustu tutkinnon perusteisiin tästä.

Työllistyminen

Työllisyystilanne on hyvä, ja leipomoala työllistää parhaiten elintarviketeollisuuden toimialalla.

Leipuri-kondiittorin mahdollisia työympäristöjä ovat:

  • pienleipomot
  • teollisuusleipomot
  • myymäläleipomot
  • kauppojen paistopisteet
  • suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteet
  • pitopalveluyritykset
  • kahvila-konditoriat
  • konditoriat

Opiskelukustannukset

Opiskelijat kustantavat itse oppikirjansa, opiskelutarvikkeensa ja työvälineensä ja -vaatetuksensa. Oppikirjakustannukset ovat noin 100 euroa, henkilökohtaiset työvälineet ja -vaatetus sekä kengät noin 300 euroa.

Jatko-opiskelumahdollisuudet

Elintarvikealan perustutkinto antaa yleisen jatko-opiskelukelpoisuuden ammattikorkeakouluun ja yliopistoon. Opintoja voi myös jatkaa ammattitutkinnossa ja erikoisammattitutkinnossa.

Hakeminen

Haku yhteishaussa Opintopolussa ja määrättyinä aikoina jatkuvassa haussa.

‍Lisätietoja

Opinto-ohjaaja Paavo Tuomainen, p. 040 587 4186, paavo.tuomainen@eduvantaa.fi

Leipuri-kondiittoriksi voit opiskella Myyrmäen toimipisteessä, Ojahaantie 5, 01600 Vantaa.

Katso ympärillesi elintarvikealan leipomo- ja konditoriatyösaleissa:

facebook twitter instagram youtube