Leipuri-kondiittori

‍Klikkaamalla kuvaa pääset elintarvikealan esittelyvideoon!

Elintarvikealan perustutkinto, leipuri-kondiittori


Toimiala

Leipomoala työllistää parhaiten elintarviketeollisuuden toimialalla. Leipomoalalla työskentelevien on sopeuduttava vaihteleviin työaikoihin, aikaiseen heräämiseen ja vuorotyöhön sekä vaihtelevaan työtahtiin. Ahkeruus, säännöllisyys ja soveltuvuus tiimityöhön ovat tärkeitä ominaisuuksia. Pienissä leipomoissa tarvitaan monipuolista ammattitaitoa, sillä automatisointi ei ole niissä niin laajaa kuin suuremmissa leipomoissa.

Ala edellyttää huolellista ja hygieenistä työskentelyä. Allergisuus voi haitata, sillä alalla joudutaan tekemisiin jauhopölyn, kemikaalien ja puhdistusaineiden kanssa. Lainsäädäntö säätelee leipomoalan toimintaa työturvallisuuden, hygieniamääräysten ja terveydentilavaatimusten suhteen. Työntekijöille tehdään vuosittain terveystarkastus. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä ihottumat on huomioitava. Epilepsia on rajoite ja hengitysallergia sekä astma ovat esteitä kondiittorin ammatin harjoittamiselle.

Tutustu elintarvikealan perustutkinnon perusteisiin tarkemmin tästä.

Tavoitteet

Tutkinto antaa perusvalmiudet leipomo- ja konditoria-alan työtehtäviin. Ammatillisiin opintoihin sisältyy mm. ruoka- ja kahvileipien, leipomoeinesten, perinneleivonnaisten, kansainvälisten leipomotuotteiden ja erilaisten konditoriatuotteiden valmistusta sekä suklaa- ja sokeritöitä. Elintarvikehygienia, laadunvalvonta ja tuotesuunnittelu sekä yritystoiminta ovat myös keskeisiä opintosisältöjä.

Työpaikat

Leipuri-kondiittorin mahdollisia työympäristöjä ovat:

  • pienleipomot
  • teollisuusleipomot
  • myymäläleipomot
  • kauppojen paistopisteet
  • suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteet
  • pitopalveluyritykset
  • kahvila-konditoriat
  • konditoriat


Hakeminen

Haku yhteishaussa Opintopolussa ja määrättyinä aikoina jatkuvassa haussa.

Lisätietoja

Opinto-ohjaaja Paavo Tuomainen, p. 040 587 4186, paavo.tuomainen@eduvantaa.fi

Katso ympärillesi elintarvikealan leipomo- ja konditoriatyösaleissa:

‍Opiskelukustannukset

Opiskelijat kustantavat itse oppikirjansa, opiskelutarvikkeensa ja työvälineensä ja -vaatetuksensa. Oppikirjakustannukset ovat noin 200 euroa, henkilökohtaiset työvälineet ja -vaatetus noin 300 euroa.

Leipuri-kondiittoriksi voit opiskella Myyrmäen toimipisteessä, Ojahaantie 5, 01600 Vantaa.

facebook twitter instagram youtube