Ajoneuvoasentaja tai autokorinkorjaaja

Autoalan perustutkinto
Autotekniikan osaamisala, ajoneuvoasentaja
Autokorinkorjauksen osaamisala, autokorinkorjaaja


Ajoneuvoasentajaksi tai autokorinkorjaajaksi voit opiskella Aviapoliksen toimipisteessä, Rälssitie 13, 01530 Vantaa


JATKUVA HAKU: HAE TÄSTÄ


Kenelle

Autoalasta/autonkorjauksesta kiinnostuneet henkilöt.

Toteutus

Opintojen aloitus 5.8.2020 tai sopimuksen mukaan.

Autoalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Valittavana on ajoneuvoasentajan tai autokorinkorjaajan suuntautumisvaihtoehdot. Opintojen kesto määritellään henkilökohtaisesti HOKSsissa (henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma) huomioiden aiempi osaaminen, toisen asteen opinnot/työkokemus.

Suoritustapa voi olla esim.

  • päiväopetuksena sisältäen lähiopetuksen/työssäoppimisen
  • työelämäpainotteisena, missä teoriaopetusta voi olla lähiopetuksena sekä etäopiskeluna ja itsenäisinä tehtävinä
  • oppisopimusopiskeluna

Opiskelijalla voi olla koulun laatiman päiväopetuksen suunnitelman mukaan lomapäivät (syysloma, joululoma, talviloma ja kesäloma). Opiskelija voi myös nopeuttaa valmistumistaan (HOKS) työskentelemällä esim. loma-ajat/loma-ajoilla.

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Haku päättyy 20.8.2020.

Kielitaitovaatimus: B.1

Edellytetään: todistus kielitaitovaatimuksessa

Haastattelu: 27.8.2020 klo 9.00 – 16.00 välillä.

Kutsu haastatteluun lähetetään sähköpostilla (katso myös roskaposti).

Haastatteluun kutsutaan hakijat, jotka ovat tehneet yllä mainitun haun ja täyttävät hakukriteerit.

Haastatteluun osallistuu hakijat, jotka ovat tehneet yllä mainitun haun ja täyttävät hakukriteerit. Haastatteluun mukaan muistiinpanovälineet, voimassaoleva henkilöllisyystodistus sekä todistukset aiemmista opinnoista ja työkokemuksesta.

Haastatteluun tulee ottaa mukaan:

• muistiinpanovälineet

• voimassaoleva henkilöllisyystodistus

• todistukset aiemmista opinnoista ja työkokemuksesta

Kuvaus toimialasta, ammatista ja työtehtävistä

Autoalan tehtävänä on yksityis- ja joukkoliikenteen sekä tavarakuljetusten ja muiden logististen palvelujen toiminta. Tehtävät jakautuvat pääasiassa automyyntiin ja -korjaamotoimintoihin, ajoneuvojen valmistukseen, autotarvikkeiden ja varaosien kauppaan, rengas- ja vakuutusalaan, katsastukseen sekä erilaisiin viranomaistehtäviin. Alalla työskentelee yli 40 000 ammattilaista.

Autoala tarjoaa erinomaiset koulutusmahdollisuudet alalle aikoville ja alalla jo toimiville. Kaikissa alan koulutuksissa huomioidaan nykyaikaisen autotekniikan nopea kehittyminen, kuten autoissa yleistyvät kuljettajaa avustavat ajonhallintajärjestelmät sekä hybridi- ja sähköautot. Kestävän kehityksen mukainen toiminta on alalle tunnusomaista, joten se huomioidaan myös koulutusten toteutuksissa.

Koulutuksen sisältö

Tutustu tutkinnon perusteisiin tästä.

Autoalan perustutkinto tarjoaa monipuolisen ja käytännönläheisen koulutuksen autotekniikan toimialoille. Koulutuksemme tapahtuu osaavan henkilöstön ohjauksessa innostavassa ympäristössä motivoituneiden opiskelukavereiden ympäröimänä. Opintojen sisällöt vastaavat työelämän haasteisiin ja opetusta toteutetaan yhdessä autoalan yritysten kanssa.

Autoalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Ammatillisista tutkinnon osista pakollisia on 90 osaamispistettä ja valinnaisia 55 osaamispistettä. Valinta suuntautumisesta ajoneuvoasentajan tai autokorinkorjaajan opintoihin tehdään opintojen ensimmäisen vuoden aikana.

Ajoneuvoasentaja huoltaa ja korjaa ajoneuvoja, sekä asentaa erilaisia lisävarusteita. Hän diagnosoi ja korjaa alusta- ja hallintalaitteiden sekä moottorin, vaihteiston ja voimansiirron vikoja. Ajoneuvoasentaja tulkitsee myös elektronisten järjestelmien vikakoodeja ja suorittaa tarvittavat ohjelmoinnit ja korjaukset.

Autokorinkorjaajan tehtävät painottuvat ajoneuvojen kori- ja runkorakenteiden kolari- ja korroosiovaurioiden korjaamiseen. Monipuoliset työtehtävät sisältävät erilaisista materiaaleista valmistettujen kokonaisuuksien kuten verhousten, lasien sekä muovi-, teräs- ja alumiiniosien korjausta ja uusimista. Korjausmenetelmiä ovat erilaisten metallien ja muovien muotoilu, liittäminen, lämpökäsittely ja uusiminen.

Työllistyminen

Ajoneuvokauppaan, asennuksiin, korjauksiin ja huoltotöihin liittyviä tyypillisiä työpaikkoja ovat auto- ja autotarvikeliikkeet sekä autokorjaamot. Ajoneuvoasentajilla ja autokorinkorjaajilla on varsinaisten korjaamotöiden lisäksi valmiudet työskentelyyn autoteollisuudessa kuten autotehtaissa sekä erilaisia autokoreja, erikoisajoneuvoja ja asuntovaunuja valmistavassa teollisuudessa tai itsenäisenä yrittäjänä.

Mahdollisia työpaikkoja ovat myös ajoneuvojen muutostöihin ja personointiin erikoistuneet tuning- ja virityspajat, rengasalan liikkeet, hyötyajoneuvo- ja raskaankaluston korjaamot ja varaosaliikkeet.

Osaavia ja motivoituneita henkilöitä tarvitaan jatkuvasti kaikille sektoreille, joten alan työllistymisnäkymät ovat hyvät. Autoala tarjoaa runsaasti kesä- ja kausityömahdollisuuksia motivoituneille ja opinnoissaan menestyville opiskelijoille jo opiskeluaikana.

Opiskelukustannukset

Opiskelija kustantaa itse tarvittavat oppikirjat ja opiskelutarvikkeet.

Jatko-opiskelumahdollisuudet

Autoalan perustutkinto antaa hakukelpoisuuden ammattikorkeakouluun, jossa opintoja voi halutessaan jatkaa mm. ajoneuvotekniikan insinööriksi ja erikoistua ajoneuvojen jälkimarkkinointiin, autosähkötekniikkaan tai ajoneuvosuunnitteluun.

Ammattikorkeakoulun jälkeen on mahdollisuus opiskella esim. ajoneuvotekniikan ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Perustutkinnon suoritettuaan, muutaman vuoden työkokemuksen jälkeen, on myös mahdollista hakeutua ammatti- tai erikoisammattitutkintoihin ja siten erikoistua ajoneuvoasennuksen tai autokorinkorjauksen asiantuntijaksi. Ammatti- tai erikoisammattitukinnon suoritettuasi voit hakeutua esim. autokatsastajan koulutukseen.

Hakeminen

Haku yhteishaussa Opintopolussa ja määrättyinä aikoina jatkuvassa haussa.

Lisätietoja

Opinto-ohjaaja Eija Aronen, p. 040 5290 536, eija.aronen@vantaa.fi

facebook twitter instagram youtube