Ruokapalvelujen ammattitutkinto, ravintolakokki tai suurtalouskokki
Ruokapalvelujen ammattitutkinto, ravintolakokki tai suurtalouskokki
Ravintola- tai suurtalouskokiksi voit opiskella Hiekkaharjun toimipisteessä, Tennistie 1, 01370 Vantaa
Kenelle
Ruokapalvelujen ammattitutkinto on tarkoitettu jo alalla toimineille, jotka haluavat päivittää ja täydentää osaamistaan. Koulutus soveltuu henkilölle, jolla on jo alan tutkinto tai riittävä työkokemus alalta.
Koulutus toteutetaan ensisijaisesti oppisopimuksella, jota varten opiskelijalla on oltava alan työpaikka.
Jos sinulla on ravintola- ja cateringalan työpaikka ja olet kiinnostunut oppisopimuksesta , niin kerro siitä hakemuksessasi.
Toteutus
Koulutuksen kesto 1 - 1,5 vuotta koko tutkintoon ja yksittäiset tutkinnon osat 3-6 kk henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.
Koulutus toteutetaan ensisijaisesti oppisopimuksella ja suurin osa osaamisesta hankitaan omalla työpaikalla.
Lähipäiviä tutkinnon osaa kohden 3 - 5. Lähipäivät Varian Hiekkaharjun toimipisteessä, os. Tennistie 1, Vantaa klo 8-16.
Tutkinnon osat Erityisruokavalioiden valmistaminen ja Kasvisruokien valmistaminen lähipäivät 8.2., 9.2, 19.4., 20.4. ja 24.5.
Hakeminen ja opiskelijavalinta
Yksilölliset toteutukset, haku auki toistaiseksi.
Hakeutumisen yhteydessä arvioidaan hakijan opiskeluvalmiudet ja riittävä suomen kielen taito.
Kuvaus toimialasta, ammatista ja työtehtävistä
Ravintolakokki
Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut ravintolakokki työskentelee erilaisin liikeideoin toimivissa ruokaravintoloissa, tilaus- ja juhlapalveluyrityksissä tai matkustajalaivojen ruokaravintoloissa.
Suurtalouskokki
Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut suurtalouskokki työskentelee ammattikeittiöissä, joita on mm. henkilöstöravintoloissa, sairaaloissa, erilaisissa hoitokodeissa ja oppilaitoksissa.
Kokin ammatissa vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa ja sopeutumista vuorotyöhön.
Koulutuksen sisältö
Koulutus toteutetaan ensisijaisesti oppisopimuskoulutuksena. Osaamista hankitaan pääasiassa työpaikalla työtä tekemällä, mutta myös oppilaitoksessa ja verkossa. Koulutuksen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan, noin 1 – 1,5 vuotta.
Ruokapalvelun ammattitutkintoon opiskelevalta vaaditaan aiempaa kokemusta ravitsemisalalta.
Ravintolakokki
Opintoihin sisältyy mm.
- ruoanvalmistusta (alkuruoat, pääruoat, jälkiruoat)
- gastronomiaa
- tuotteiden esille laittoa lautasannoksina tai vadeille
- työturvallisuusasioita
- hygienialainsäädäntöä
- omavalvontaa
- ravitsemus-ja erityisruokavaliotietoutta
- kasvisruokavalioita
- uskontojen ja kulttuurien tuntemusta
- tuotetietoutta
- matematiikkaa
- asiakaspalvelua.
Tutkinnossa on yksi pakollinen tutkinnon osa Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä. Valinnaisista tutkinnon osista valitaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti tutkinnon osa tai osia seuraavista:
- Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen
- Ruoanvalmistus tilauspalveluissa
- Työpaikkaohjaajana toimiminen
- Erityisruokavalioiden valmistaminen
- Kasvisruokien valmistaminen
- Henkilöstöravintolatoiminnot
- tai ammatillinen tutkinnon osa jostain muusta tutkinnosta.
Suurtalouskokki
Opintoihin sisältyy mm.
- ruoanvalmistusta
- tuotteiden esille laittoa
- työturvallisuusasioita
- hygienialainsäädäntöä
- omavalvontaa
- ravitsemus-ja erityisruokavaliotietoutta
- kasvisruokavalioita
- uskontojen ja kulttuurien tuntemusta
- tuotetietoutta
- matematiikkaa
- asiakaspalvelua.
Tutkinnossa on yksi pakollinen tutkinnon osa Ruoanvalmistus suurtaloudessa. Valinnaisista tutkinnon osista valitaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti tutkinnon osa tai osia seuraavista:
- Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen
- Ruoanvalmistus tilauspalveluissa
- Työpaikkaohjaajana toimiminen
- Erityisruokavalioiden valmistaminen
- Kasvisruokien valmistaminen
- Henkilöstöravintolatoiminnot
- tai ammatillinen tutkinnon osa jostain muusta tutkinnosta.
Lue tarkemmin tutkinnon perusteista tästä.
Työllistyminen
Kokit voivat työskennellä esimerkiksi ruokaravintolassa, kahvilassa, henkilöstöravintolassa, juhla- ja pitopalveluyrityksessä, laivalla, hotellin keittiössä, sairaalassa, oppilaitoksessa, päiväkodissa, katu- ja pikaruokaravintolassa, liikeasemalla, elintarviketeollisuudessa, vähittäiskaupassa tai alan itsenäisenä yrittäjänä.
Jatko-opiskelumahdolllisuudet
Ruokapalvelujen ammattitutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
Lisätietoja
Ammatillinen opettaja Virpi Pekkala, p. 050 312 4549, virpi.pekkala@eduvantaa.fi
Opinto-ohjaaja Kerttu Vesterinen. p. 050 312 4553, kerttu.vesterinen@vantaa.fi
Asiakkuusvastaava Anne Sivonen, p. 0400 765753 anne.sivonen@vantaa.fi (oppisopimusasiat)
