Ruokapalvelujen ammattitutkinto, ravintolakokki tai suurtalouskokki

Ruokapalvelujen ammattitutkinto, ravintolakokki tai suurtalouskokki

Ravintola- tai suurtalouskokiksi voit opiskella Hiekkaharjun toimipisteessä, Tennistie 1, 01370 Vantaa


JATKUVA HAKU: HAE TÄSTÄ ravintolakokiksi tai suurtalouskokiksi

Huom: Jatkuvassa haussa hakemuksen lähettäneille ei tällä hetkellä valitettavasti tule sähköpostiin vahvistusviestiä hakemuksen saapumisesta.

Kenelle

Ruokapalvelujen ammattitutkinto on tarkoitettu jo alalla toimineille, jotka haluavat päivittää ja täydentää osaamistaan. Koulutus soveltuu henkilölle, jolla on jo alan tutkinto tai riittävä työkokemus alalta.

Koulutus toteutetaan ensisijaisesti oppisopimuksella, jota varten opiskelijalla on oltava alan työpaikka.

Jos sinulla on ravintola- ja cateringalan työpaikka ja olet kiinnostunut oppisopimuksesta , niin kerro siitä hakemuksessasi.

Toteutus

Koulutuksen kesto 1 - 1,5 vuotta koko tutkintoon ja yksittäiset tutkinnon osat 3-6 kk henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.

Koulutus toteutetaan ensisijaisesti oppisopimuksella ja suurin osa osaamisesta hankitaan omalla työpaikalla.

Lähipäiviä tutkinnon osaa kohden 3 - 5. Lähipäivät Varian Hiekkaharjun toimipisteessä, os. Tennistie 1, Vantaa klo 8-16.

Tutkinnon osa Ruuan valmistus tilauspalvelussa lähipäivät 28.10.2021 ja 29.10.2021 + kaksi lähipäivää myöhemmin.

Tulossa alkuvuodesta 2022 lähipäivät tutkinnon osiin Erityisruokavalioiden valmistaminen ja Kasvisruokien valmistaminen

Hakeminen ja opiskelijavalinta

Yksilölliset toteutukset, haku auki toistaiseksi.

Hakeutumisen yhteydessä arvioidaan hakijan opiskeluvalmiudet ja riittävä suomen kielen taito.

Kuvaus toimialasta, ammatista ja työtehtävistä

Ravintolakokki

Ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut ravintolakokki työskentelee erilaisin liikeideoin toimivissa ruokaravintoloissa, tilaus- ja juhlapalveluyrityksissä tai matkustajalaivojen ruokaravintoloissa.

Suurtalouskokki

Suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut suurtalouskokki työskentelee ammattikeittiöissä, joita on mm. henkilöstöravintoloissa, sairaaloissa, erilaisissa hoitokodeissa ja oppilaitoksissa.

Kokin ammatissa vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa ja sopeutumista vuorotyöhön.

Koulutuksen sisältö

Koulutus toteutetaan ensisijaisesti oppisopimuskoulutuksena. Osaamista hankitaan pääasiassa työpaikalla työtä tekemällä, mutta myös oppilaitoksessa ja verkossa. Koulutuksen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan, noin 1 – 1,5 vuotta.
Ruokapalvelun ammattitutkintoon opiskelevalta vaaditaan aiempaa kokemusta ravitsemisalalta.

Ravintolakokki

Opintoihin sisältyy mm.

  • ruoanvalmistusta (alkuruoat, pääruoat, jälkiruoat)
  • gastronomiaa
  • tuotteiden esille laittoa lautasannoksina tai vadeille
  • työturvallisuusasioita
  • hygienialainsäädäntöä
  • omavalvontaa
  • ravitsemus-ja erityisruokavaliotietoutta
  • kasvisruokavalioita
  • uskontojen ja kulttuurien tuntemusta
  • tuotetietoutta
  • matematiikkaa
  • asiakaspalvelua.

Tutkinnossa on yksi pakollinen tutkinnon osa Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä. Valinnaisista tutkinnon osista valitaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti tutkinnon osa tai osia seuraavista:

  • Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen
  • Ruoanvalmistus tilauspalveluissa
  • Työpaikkaohjaajana toimiminen
  • Erityisruokavalioiden valmistaminen
  • Kasvisruokien valmistaminen
  • Henkilöstöravintolatoiminnot
  • tai ammatillinen tutkinnon osa jostain muusta tutkinnosta.

Suurtalouskokki

Opintoihin sisältyy mm.

  • ruoanvalmistusta
  • tuotteiden esille laittoa
  • työturvallisuusasioita
  • hygienialainsäädäntöä
  • omavalvontaa
  • ravitsemus-ja erityisruokavaliotietoutta
  • kasvisruokavalioita
  • uskontojen ja kulttuurien tuntemusta
  • tuotetietoutta
  • matematiikkaa
  • asiakaspalvelua.

Tutkinnossa on yksi pakollinen tutkinnon osa Ruoanvalmistus suurtaloudessa. Valinnaisista tutkinnon osista valitaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti tutkinnon osa tai osia seuraavista:

  • Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen
  • Ruoanvalmistus tilauspalveluissa
  • Työpaikkaohjaajana toimiminen
  • Erityisruokavalioiden valmistaminen
  • Kasvisruokien valmistaminen
  • Henkilöstöravintolatoiminnot
  • tai ammatillinen tutkinnon osa jostain muusta tutkinnosta.

Lue tarkemmin tutkinnon perusteista tästä.

Työllistyminen

Kokit voivat työskennellä esimerkiksi ruokaravintolassa, kahvilassa, henkilöstöravintolassa, juhla- ja pitopalveluyrityksessä, laivalla, hotellin keittiössä, sairaalassa, oppilaitoksessa, päiväkodissa, katu- ja pikaruokaravintolassa, liikeasemalla, elintarviketeollisuudessa, vähittäiskaupassa tai alan itsenäisenä yrittäjänä.

Jatko-opiskelumahdolllisuudet

Ruokapalvelujen ammattitutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

Lisätietoja

Ammatillinen opettaja Virpi Pekkala, p. 050 312 4549, virpi.pekkala@eduvantaa.fi
Opinto-ohjaaja Kerttu Vesterinen. p. 050 312 4553, kerttu.vesterinen@vantaa.fi

Asiakkuusvastaava Anne Sivonen, p. 0400 765753 anne.sivonen@vantaa.fi (oppisopimusasiat)

Aviapoliksen toimipiste

Rälssitie 13

01530 Vantaa

Hiekkaharjun toimipiste

Tennistie 1

01370 Vantaa

Koivukylän toimipiste

Talvikkitie 119

01360 Vantaa

Myyrmäen toimipiste

Ojahaantie 5

01600 Vantaa

facebook twitter instagram youtube