Hakuohjeet ulkomaanjaksolle, opiskelijat

MITEN HAKEUDUT ULKOMAANJAKSOLLE?


Varian opiskelijoiden on mahdollista tehdä niin lyhyitä kuin pitkiäkin ulkomaanjaksoja. Ulkomaanjaksot voivat hakijan toiveiden ja mahdollisuuksien mukaan vaihdella aina 2–11 viikon välillä. Yleisin jakson kesto on noin neljä viikkoa.

Ulkomaan jaksoille voi hakea kaksi kertaa vuodessa: SYKSYLLÄ lähtevät ennen kesää ja KEVÄÄLLÄ lähtevät ennen joulua.

Ole hyvissä ajoin liikkeellä, sillä hakuprosessi voi kokonaisuudessaan kestää yhteensä vähintäänkin 3 kuukautta. Prosessin kestoon vaikuttaa mm. se, kuinka nopeasti kansainvälisistä kumppanikohteistamme löytyy mielenkiintoasi vastaavia paikkoja.

Tämän sivun sivuvalikosta löydät eri maiden ja kohteiden esittelyt, joihin kannattaa tutustua. Matkakuumetta kannattaa ehdottomasti kasvattaa myös lukemalla opiskelijoiden matkakertomuksia.

Ohjeet ulkomaanjaksolle vaihe vaiheelta: Täytä hakulomake, Sovi tapaaminen, Osallistu valmennukseen, Tee matkajärjestelyt, Dokumentoi matkan aikana, Kerro kokemuksistasi matkan jälkeen

1. Täytä hakulomake

Täytä ensin hakulomake ulkomaanjaksolle (hakulomake opiskelijoille).

 • Hakulomakkeen täyttämiseen kannattaa varata hyvin aikaa, sillä hakulomakkeessa sinun tulee kertoa tarkemmin myös motivaatiostasi.
 • Hakulomakkeen liitteeksi tulee lisätä myös englanninkielinen CV eli Curriculum Vitae (ansioluettelo). Voit käyttää siinä esimerkiksi eurooppalaista standardia Europass CV:tä.

CV eli Curriculum Vitae (ansioluettelo) on tiivistelmä itsestäsi: osaamisestasi, koulutuksestasi ja mahdollisista muista taidoistasi, kuten kieli- ja IT-taidoista. CV:si lähetetään vastaanottavalle organisaatiolle.

 • Kannattaa myös huomioida, että jakson toteutuminen edellyttää vastuuopettajan hyväksyntää sekä alaikäisten opiskelijoiden kohdalla myös vanhempien lupaa.
 • CV:n ja hakemuksen lähettämisen jälkeen kestää 1 kuukausi ennen kuin kumppanit vahvistavat vastaanoton ja sen jälkeen kestää vielä 1–2 kuukautta ennen kuin tarkka työpaikka selviää.

2. Osallistu valmennukseen


 • Ilmoittaudu ulkomaanjakson valmennusopintoihin.
 • Varmista passin voimassaoloaika sekä tarvittavat vakuutukset. Varia vakuuttaa sinut työ- ja vapaa-ajalle
 • Hanki tarvittaessa rokotteet ja viisumi
 • Tilaa KELA:n eurooppalainen sairaanhoitokortti maksutta.
 • Tutustu ulkomaanjakson kriisiohjeeseen jo hyvissä ajoin ennen matkaa
 • Erasmus-vaihtoon lähtevien tulee tehdä myös OLS-kielitestin ensimmäinen osa, joka lähetetään sähköpostiisi.

3. Sovi tapaaminen

Ota yhtyettä oman alasi kansainvälisistä asioista vastaavan opettajaan ja/tai kansainvälisten asioiden koordinaattoriin ja sovi tapaaminen. Tapaamisen yhteydessä käydään läpi dokumentit sekä sopimukset ja täytetään ulkomaanjaksoa varten tarvittavat hakemukset:


4. Tee matkajärjestelyt

Varaa lennot ja majoitus.

 • Tarkista vielä, että sinulla on jakson rahallinen tuki turvattu ja esim. Visa Electron korttisi nostoraja on tarpeeksi suuri ja kortti toimii ulkomailla.
 • Voit vielä hyödyntää tarkistuslistaa kerrataksesi tarvittavat vaiheet ja paperit.

Muista myös, että kansainvälisten asioiden koordinaattori (Anu Lähde, anu.lahde(at)vantaa.fi, 050-3124459) on aina tarvittaessa tukena ja apuna!


Sitten ei kun pakkaamaan ja menoksi! Reipas seikkailumieli vie sinut pitkälle!


5. Kohteessa

Vaikka ulkomaanjaksolla on kaikkea uutta opittavaa ja nähtävää, niin sinun tulee jakson aikana silti pitää huoli seuraavista asioista:

 • Muista ajoissa hankkia kaikkiin tarvittaviin ja palautettaviin dokumentteihin allekirjoitukset, jotta saat allekirjoitetut paperit mukaasi, kun lähdet takaisin koti-Suomeen.
 • Jotta muutkin pääsevät nauttimaan jaksostasi, niin sinun tulee matkan aikana dokumentoida myös oppimistasi ja kokemuksiasi. Voit valita itse, miten jaksolta raportoit (tekstidokumentti, kuvapäiväkirja, blogi, video jne,). Lue tarkemmat ohjeet raportointiin.
 • Mikäli digitarinan eli videotarinan kuvaaminen esim. kännykällä kiinnostaa, niin katso seuraava lyhyt ohjevideo.
 • Matkan aikana, sinun tulee myös tehdä yksi Instagram-päivitys @variainternational-kanavalle.

6. Kerro kokemuksistasi matkan jälkeen

Matkan jälkeen koittaa aika katsoa taaksepäin ja pohtia, että mitä kaikkea reissulta jäi käteen. Parhaiten pystyt vastaamaan, kun olet saanut koota ajatuksiasi muutaman päivän paluun jälkeen. Huomioithan kuitenkin, että kaikki dokumentit ja raportit tulee palauttaa kahden viikon sisään Suomeen paluun jälkeen.

 • Sovi paluutapaaminen kansainvälisistä asioista vastaavan opettajan / koordinaattorin kanssa. Palauta samalla myös mm. allekirjoitetut dokumentit.
 • Viimeistele matkaraporttisi ja palauta sekin kansainvälisistä asioista vastaavalle opettajalle/koordinaattorille.
 • Huolehdi, että saat ulkomaan jaksolla saavutetut osaamispisteet omaan tutkintoosi.
 • Jos olit Erasmus-vaihdossa, saat ilmoittamaasi sähköpostiin myös:
 1. ”Eu-survey” -kyselyn
 2. OLS-kielitestin toisen osan

Mikäli linkit kyselyihin eivät löydy sähköpostista, niin ota heti yhteyttä kansainvälisten asioiden koordinaattoriin Anu Lähteeseen (anu.lahde (at) vantaa.fi). ”Eu-survey” -kyselyn vaatii pohdintaa; pohdi mikä onnistui ja mikä ehkä olisi voinut olla paremmin.

P‍äivitetty 25.1.2022 AL

‍Epäröitkö? Katso vielä alla oleva ohjevideo:

Linkki

Lue opiskelijoiden matkakertomuksia

Maailmalla matkanneiden opiskelijoiden matkakertomuksia

Lue Lisää

Linkki

Lue henkilökunnan matkakertomuksia

Maa­il­mal­la mat­kan­nei­den henkilökuntaan kuuluvien jäsenten matkakertomuksia

Lue Lisää

Aviapoliksen toimipiste

Rälssitie 13

01530 Vantaa

Hiekkaharjun toimipiste

Tennistie 1

01370 Vantaa

Koivukylän toimipiste

Talvikkitie 119

01360 Vantaa

Myyrmäen toimipiste

Ojahaantie 5

01600 Vantaa

facebook twitter instagram youtube