Lähdössä ulkomaille?

O‍LETKO SAANUT MYÖNTÄVÄN VASTAUKSEN JA LÄHDÖSSÄ ULKOMAILLE TYÖSSÄOPPIMAAN TAI VAIHTOON?

ENNEN JAKSOA

1. Mene käymään alasi kansainvälisistä asioista vastaavan opettajan luona. Täyttäkää yhdessä opettajan kanssa tarvittavat dokumentit: rahoitussopimus, international training agreement, liikkuvuustodistus sekä koulutussopimus StudentaPlus järjestelmässä. Saat jaksollesi rahallista tukea, joten ole huolellinen dokumenttien täyttämisessä.

2. Tee opintotukihakemus ulkomaanjaksolle täällä ja liitä todistus liitteeksi ja toimita paperit ajoissa KELAaan. Jos saat jo opintotukea, niin saat ulkomaanjaksolle korotettua tukea täyttämällä tämän lomakkeen. Muistathan, että jakson tuki ei aina kata kaikkia kuluja, eli sinulla tulee olla myös omasta takaa rahaa matkaa varten.

3. Tässä vaiheessa sinun tulee osallistua valmennusopintoihin. Saat niistä osaamispisteitä osana "Kansainvälisessä ympäristössä toimiminen" tutkinnon osaa. Yhteensä tuosta tutkinnon osasta voit saada 3-9 osaamispistettä. Lisäksi Erasmus-vaihtoon lähtevien tulee tehdä OLS-kielitesti, johon saat linkin sähköpostiisi.

4. Huolehdi, että passisi on voimassa ja sinulla on tarvittavat vakuutukset. Varia vakuuttaa sinut työ- ja vapaa-ajalle ( matkavakuutus). Muista hankkia myös maksuton eurooppalainen sairaanhoitokortti KELAsta. Tutustu myös kriisiohjeistukseen.

5. Seuraavaksi selvitä lentoyhteydet ja majoitus kohteessa yhdessä opettajan/koordinaattorin kanssa. Joihinkin kohteisiin vastaanottava taho/koordinaattori Variassa järjestää majoituksen sinulle, mutta ole aktiivinen myös itse! Apua saa kun kysyy!

6. Tarvitsetko muita tietoja? Miten lentokentältä pääset majoituspaikkaasi? Kuka sinua on vastassa? Kaikki kunnossa ja liikkuvuusraha tilillä/matkaliput ja majoitus hankittu koulun toimesta?

7. Tarkista vielä, että sinulla on jakson rahallinen tuki turvattu ja esim. Visa Electron korttisi nostoraja on tarpeeksi suuri/kortti toimii ulkomailla. Sitten ei kun pakkaamaan ja menoksi! Reipas seikkailumieli vie sinut pitkälle! Edelleen apua saa, kunhan kysyy!

8. Tarkista tästä listasta, että kaikki on hoidettu.

JAKSON AIKANA

1. Ulkoman jaksolla sinun tulee kuvata oppimistasi ja kokemuksiasi. Voit valita itse, miten jaksolta raportoit (tekstidokumentti, kuvapäiväkirja, blogi, video jne,). Lue tarkemmat ohjeet raportointiin. Kuvakertomuksen eli digitarinan rakentamiseen on tehty ohjevideo.

2. Hanki dokumentteihein tarvittavat allekirjoitukset ja huolehdi, että saat allekirjoitetut paperit mukaasi kun lähdet takaisin koti-Suomeen.

JAKSON JÄLKEEN

1. Palauta allekirjoitetut dokumentit kansainvälisistä asioista vastaavalle opettajalle.

2. Jos olit Erasmus-vaihdossa, olet saanut sähköpostiisi ”Eu-survey” -kyselyn, vastaa kyselyyn 2 viikon sisällä palattuasi Suomeen. Mikäli linkkiä ei ole tullut sähköpostiisi, ota yhteys kansainvälisyyskoordinaattoriin. Kysely vaatii pohdintaa; pohdi mikä onnistui ja mikä ehkä olisi voinut olla paremmin. Pahaiten pystyt vastaamaan, kun olet saanut koota ajatuksiasi muutaman päivän paluun jälkeen. Lisäksi saat OLS-kielitestistä toisen osan sähköpostiisi.

3. Viimeistele raporttisi ja palauta sekin opettajallesi tai kansainvälisistä asioista vastaavalle opettajalle.

4. Huolehdi, että saat ulkomaan jaksolla saavutetut osaamispisteet omaan tutkintoosi. :)

facebook twitter instagram youtube