Variassa ei ole enää tuberkuloosin tartuntavaaraa

Varia Hiekkaharjussa todettu tuberkuloositapaus on herättänyt huolta opiskelijoiden ja henkilökunnan keskuudessa. Tapaukseen liittyen tartunnanvaaraa koulussa ei kuitenkaan enää ole ja koulua on turvallista käydä, muistuttaa Vantaan kaupungin tartuntatauti- ja hygieniayksikkö.

Kun Suomessa todetaan jollakin henkilöllä tarttuva tuberkuloosi, tartunnalle altistuneet selvitetään ja heidät ohjataan tutkimuksiin. Vantaan tartuntatauti- ja hygieniayksikkö on kartoittanut nämä henkilöt ja heihin ollaan yhteydessä tämän viikon aikana. Muiden opiskelijoiden ja opettajien ei tarvitse tehdä asian suhteen mitään.

Tuberkuloosi ei tartu helposti, suurin tartuntariski on yhdessä asuvilla perheenjäsenillä. Keuhkotuberkuloosia sairastavan henkilön puhuessa tai yskiessä, samassa sisätilassa samaan aikaan oleskeleva voi hengittää bakteereja keuhkoihinsa ja saada näin tartunnan. Tartunta tapahtuu aina hengitysilman välityksellä, ei esimerkiksi pinnoilta, käsien välityksellä, halaamalla tai suutelemalla.

Tartunnalle altistuneiksi katsotaan perheenjäsenten lisäksi ne henkilöt, jotka ovat viettäneet oireisen sairastuneen kanssa vähintään 40 tuntia samassa suljetussa sisätilassa. Näin ollen satunnainen oleskelu koulun yleisissä tiloissa ei muodosta tartuntariskiä.

Suurin osa altistuneista ei koskaan sairastu tuberkuloosiin; heillä ei siis ole oireita, eivätkä he voi tartuttaa tautia muihin.

Kirsi Valtonen, LT, Vantaan tartuntataudeista vastaava lääkäri

Lisätietoja tuberkuloosista tuberkuloosi.fi

  • Julkaistu: 26.03.2019

facebook twitter instagram youtube