Varian Hiekkaharjun toimipisteessä tuberkuloositapaus

Varia Hiekkaharjun toimipisteessä on yhdellä henkilöllä todettu tarttuva keuhkotuberkuloosi. Hän on voinut altistaa koulussa muita tartunnalle joulukuussa 2018.

Vantaan tartuntatauti- ja hygieniayksikkö on kartoittanut yhteistyössä oppilaitoksen kanssa tuberkuloosille tässä yhteydessä altistuneet ja tartuntatautien terveydenhoitaja ottaa heihin yhteyttä kirjeitse. Altistuneet ohjataan tutkimuksiin mahdollisen tuberkuloositartunnan selvittämiseksi. Oireettomat altistuneet eivät tartuta tautia eteenpäin ja voivat elää aivan normaalisti.

Tuberkuloosi on infektiotauti, joka ilmenee yleisimmin keuhkoissa. Sairastuneen henkilön puhuessa tai yskiessä tuberkuloosibakteereita leviää ilmaan. Samassa sisätilassa, esimerkiksi huoneessa, oleskeleva ihminen voi saada bakteereita keuhkoihinsa hengitysilman mukana ja saada näin tartunnan. Tuberkuloosi ei tartu helposti, altistuneista vain noin kolmasosa saa tartunnan. Tartunnan riskiin vaikuttavat kontaktin läheisyys, altistusaika, altistuneen henkilön mahdolliset puolustuskykyä heikentävät sairaudet tai lääkehoidot ja ilmassa olevien tuberkuloosibakteerien määrä.

Altistumisena pidetään joko yhtenäistä tai pidemmällä aikavälillä kertynyttä vähintään 40 tunnin oleskelua samassa luokkahuoneessa tai sitä pienemmässä tilassa sairastuneen kanssa silloin, kun hänellä on ollut oireita. Satunnainen oleskelu esimerkiksi opiskelija- ja henkilökuntaravintoloissa, suurissa luentosaleissa/auditorioissa tai käytävillä ei muodosta merkittävää tartuntariskiä.

Kirsi Valtonen, LT, Vantaan tartuntataudeista vastaava lääkäri

Lisätietoja tuberkuloosista tuberkuloosi.fi

Asiaan liittyviin yleisiin kysymyksiin vastaavat Vantaan tartuntatautien terveydenhoitajat p. 0403578519.

  • Julkaistu: 22.03.2019

Aviapoliksen toimipiste

Rälssitie 13

01530 Vantaa

Hiekkaharjun toimipiste

Tennistie 1

01370 Vantaa

Koivukylän toimipiste

Talvikkitie 119

01360 Vantaa

Myyrmäen toimipiste

Ojahaantie 5

01600 Vantaa

facebook twitter instagram youtube