Matkailuala muuttuu – ja se kysyy uutta osaamista

15.12.2021

Onko matkustaminen tulevaisuudessa kiellettyä?

Lentäminen kasvattaa hiilijalanjälkeä ja kiihdyttää ilmastonmuutosta. Vaaralliset sairaudet leviävät matkailijoiden mukana ympäri maailmaa. Miten matkustamme kestävästi tulevaisuudessa?

VariaVenttiili-podcastin matkailujakson haastateltavana ovat Vantaan ammattiopiston Varian matkailualan opiskelijat Pinja Saarenpää ja Oona Nyberg sekä matkailualan opettaja Anna Meriluoto.

Kuuntele matkailujakso täältä:

https://anchor.fm/varia-venttiili/episodes/Miten-matkustamme-tulevaisuudessa

Matkailuala on myllerryksessä

Matkailuala on kohdannut viime vuosina suuria muutoksia. Muutokset ovat vaikuttaneet myös ammatillisiin opintoihin ja niissä hankittavaan osaamiseen. Opinnoissa ei välttämättä enää painoteta esimerkiksi matkatoimistossa työskentelemistä, sillä suuri osa ihmisistä suunnittelee ja varaa matkansa itse. Varian matkailuopinnoissa suuntaudutaan hotellin vastaanottotyöhön tai matkailupalveluiden tuottamiseen, unohtamatta lentokentän vetovoimaa matkailualan työpaikkana.

Koronapandemialla saattaa olla pitkäkestoisia vaikutuksia ihmisten matkustamiseen. Ennen koronan aiheuttamaa poikkeusaikaa matkailijoiden määrä kasvoi vuosi vuodelta. Matkailun ennätysvuosi oli 2019, jolloin Suomessa toimi noin 29 000 matkailualan yritystä. Ne työllistivät lähes 120 000 ihmistä. Samana vuonna matkailijamäärä koko maailmassa kasvoi 1,5 miljardiin matkustajaan, joista eurooppalaisiin matkakohteisiin matkusti noin 745 miljoonaa. Ei ihme, että matkailun negatiiviset vaikutukset alkoivat näkyä suosituimmissa kohteissa.

"Matkailua kannattaa opiskella juuri nyt."

Kestävä matkailu – mitä se on?

Kestävän matkailun käsite ei ole uusi, mutta sen merkitys on kasvanut matkailun aiheuttamien kielteisten vaikutusten lisääntyessä. Kestävän kehityksen näkökulmasta matkailussa korostuvat ekologisen kestävyyden lisäksi matkailun sosio-kulttuurinen kestävyys. Käsitteellä tarkoitetaan muun muassa paikallisen kulttuuriperinnön kunnioittamista ja suojelemista sekä paikallisen työvoiman palkkaamista ja työntekijöiden oikeuksien huomioimista.

Ilmastonmuutoskeskustelussa on korostettu lentomatkailua kasvihuonepäästöjen kasvussa. Osa ihmisistä on alkanut tuntea suoranaista lentohäpeää matkustaessaan lentokoneella lomamatkoille. Ruotsissa käytävässä keskustelussa lentohäpeä ei tunnu pelkästään matkustajan omantunnon pistoksena. Sometileillä seurataan julkisuuden henkilöiden matkailua tarkoituksena herättää julkista lentohäpeää.

Lentomatkustajilla on rajallisia keinoja vaikuttaa lentämisen päästöihin. Lentolipun ostaja voi ostaa lippuunsa lentämisen päästöjen kompensointia. Vapaaehtoista päästökompensointia myyvät useat suomalaiset ja kansainväliset yritykset.

Matkailun uudet muodot

Koronakriisi on vähentänyt suomalaisten ulkomaille suuntautuvia matkoja yli 80 prosenttia. Moni suuntaa lomalle nyt kotimaan matkakohteisiin. Vaikka lähimatkailulla ei ole selkeää määritelmää, on sen tavoitteena kasvihuonepäästöjen vähentäminen lyhentämällä matkojen pituutta. Lähimatkailussakin on hyvä olla tietoinen eri matkustusvälineiden aiheuttamasta hiilijalanjäljestä.

Pidemmälle matkustaessaan voi pyrkiä välttämään lentomatkustamista aina kun se on mahdollista. Maata pitkin matkustamista edistävät matkatoimistot auttavat kuluttajia suunnittelemaan matkansa esimerkiksi junia ja busseja käyttäen. Palvelujen tavoitteena on edistää mahdollisimman ympäristöystävällistä matkailua.

Junamatkailu on saavuttanut uuden suosion Keski-Euroopassa, etenkin uusien pikajunayhteyksien yleistyttyä. Euroopassa vielä odotellaan Aasiassa jo testissä olevia ns. Maglev-junia ja niiden vaatimien rautateiden tuloa. Nämä magneettista levitaatiota hyväkseen käyttävät junat kulkevat jopa 600 kilometriä tunnissa.

Aina ei ole mahdollisuutta eikä tarvetta lähteä pitkälle saadakseen matkustamiseen verrattavissa olevia elämyksiä. Virtuaalimatkailun monet mahdollisuudet avautuvat teknologian nopean kehityksen myötä. Suomalaiset matkanjärjestäjät tarjoavat matkoja Euroopan kaupunkeihin ja kauemmaksikin, kuten Karibialle tai Laosiin. Kulttuurista kiinnostuneet voivat tutustua eri puolilla maailmaa sijaitseviin taidemuseoihin virtuaalisesti.

Matkailu on jatkuvasti kehittyvä tulevaisuuden ala

Matkailua kannattaa opiskella juuri nyt. Matkailualalla on edessään hyvin houkuttelevat tulevaisuudennäkymät. Matkailun ammattilaisille se tarkoittaa monipuolisia työmahdollisuuksia. Tulevaisuuden matkailutyössä korostuvat sekä terveysturvallisuusnäkökulmat että kestävän kehityksen sisällyttäminen sujuvasti osaksi omaa työtä. Näitäkin taitoja Variankin matkailualan koulutuksessa hiotaan.

Anna Meriluoto
lehtori
matkailuala
Vantaan ammattiopisto Varia

VariaVenttiili – kestävää puhetta ammatillisesta kehityksestä

Kuuntele ohjelmaa:

anchor.fm/varia-venttiili

Ohjelmassa Vantaan ammattiopisto Varian asiantuntijat kertovat kestävästä kehityksestä ammatillisessa koulutuksessa.

Ohjelman työryhmä
Juontajat: Keijo Mikkonen ja Henna Varonen
Taustatyö: Anna Meriluoto, Anna Kepanen, Laila Bröcker, Marianna Simo

Aviapoliksen toimipiste

Rälssitie 13

01530 Vantaa

Hiekkaharjun toimipiste

Tennistie 1

01370 Vantaa

Koivukylän toimipiste

Talvikkitie 119

01360 Vantaa

Myyrmäen toimipiste

Ojahaantie 5

01600 Vantaa

facebook twitter instagram youtube