B-ajokorttikoulutusta etänä logistiikan alalla

26.05.2020

B-ajokorttikoulutus aloitettiin selvittämällä opinnon tarve. Lähetin ykkösten vastuuopettajille kyselyn, ketkä heidän opiskelijansa ovat edenneet opinnoissaan niin hyvin, että he voivat osallistua B-ajokorttikoulutukseen.

Saatuani vastuuopettajilta opiskelijoiden nimet ja yhteystiedot lähetin kaikille sähköpostilla ohjeet ja linkin koulutukseen (Word-tiedosto).

Lisäksi perustin Whatsapp-ryhmän kurssilaisille viestinnän helpottamiseksi. Yhtenä aamuna esimerkiksi paria opiskelijaa ei ollut paikalla ennen klo. 9.00 niin laitoin viestin, että oletko tulossa ja he ilmoittautuivat heti mukaan.

Mielestäni kokeilu onnistui hyvin. Palaute oli erittäin positiivista, on kuulemma mukavampaa näin, kuin luokassa istuessa. Kehitettävää on, kun parina päivänä äänessä oli vähän ongelmaa ja videoiden äänet eivät kuuluneet.

B-Zoom-kurssi rakentui näin:

  • Aamulla toivotettiin hyvää huomenta. Myös vastuuopettaja oli mukana.
  • Pääasiassa luentoja, joita täydennettiin tehtävillä. Autokoulutehtäviä meillä on käytössämme Web-autossa ja opettajat näkevät miten ne edistyvät siellä
  • Tuntien alussa kaikki sanoivat huomenta/nostivat käden/kirjoittivat chattiin paikalla.
  • Tuntien aikana esitimme kysymyksiä, joihin piti vastata chattiin. Aluksi vastaukset menivät kaikille, mutta pyysin vastaukset myöhemmin yksityisviestinä ja se toimi hyvin.
  • Tunnit alkoivat klo 9.00 ja kestivät noin klo 13.00 saakka. Web-autossa olevat itsenäiset tehtävät tehtiin aina seuraavaan päivään mennessä.
  • Vuorovaikutusta lisättiin koko ajan vastausten ja reagointien avulla. Lisäksi käytimme Zoomin äänestystä (Poll) ja Kahoot-peliä. Tavoitteena oli aktivoida opiskelijoita ja saada vuorovaikutusta aikaiseksi.

Mielestäni tässä onnistuimme hyvin, jos vertaa esim. vastausprosenttiin luokkaopetuksessa. Zoomissa työskentelytapana oli se, että kaiki vastaavat kaikkiin kysymyksiin. Kaikki vastaukset pyrittiin huomioimaan kannustavalla palautteella. Esimerkkinä eräs vastaus: "ei kyl mitää hajua" - rehellinen vastaus!

Tällä viikolla alkaa jo seuraava Zoom-kurssi ja siihen teemme jo hiukan muutoksia:

  • Lisää tehtäviä ja äänestyksiä valmiiksi jo ennakkoon.
  • Sisältöön tulee myös hiukan muutosta, mm. uuden Tieliikennelain muutoksista ja uusista liikennemerkeistä.
  • Uutta on myös, että olemme tuntien jälkeen Zoomissa käytettävissä, jos opiskelijoilla on avun tarvetta tehtävien tekemisessä eli niitä ei tarvitse välttämättä tehdä itsenäisesti yksin.

Palautteen perusteella voimme suositella tätä myös syksyllä käytettäväksi!

Helena Virtanen ja Peter Kraufvelin

Aviapoliksen toimipiste

Rälssitie 13

01530 Vantaa

Hiekkaharjun toimipiste

Tennistie 1

01370 Vantaa

Koivukylän toimipiste

Talvikkitie 119

01360 Vantaa

Myyrmäen toimipiste

Ojahaantie 5

01600 Vantaa

facebook twitter instagram youtube