Vapaaehtoistyö ja talkoot

Vapaaehtoistyö


Voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi Vantaan moniin kotiseututyötä tekeviin yhdistyksiin. Nykyään vapaaehtoisuus voi olla monentasoista: voit keittää kahvia tai vaikka haravoida yhdessä tapahtumassa tai sitoutua toimintaan pitkäjänteisemmin.Talkoot


Suomalaiset ovat ahkeria talkoilijoita. Kotipihan talkoiden lisäksi erilaiset yhdistykset järjestävät talkoita vuosittain, joissa hoidetaan omaa kulttuuriympäristöä. Vuonna 2018 toteutetussa Kylli-kyselyssä selvisi, että talkoot ovat vantaalaisille mieluisin tapa osallistua kulttuuriympäristötyöhön. Jos järjestät omat talkoot suojelukohteessa ja tarvitset neuvoja, ota yhteys Vantaan kaupunginmuseoon. Onnistuneen talkoon takana on suunnitelma siitä, mitä aiotaan tehdä, hyvä tiedotus ja ohjeistukset, työvälineiden riittävyys sekä kiittäminen.


Kotiseutuliiton Mestarit & kisällit -toiminta

Kaikki kaipaavat kotiseudun kokemuksia ja osallisuutta omaan kotipaikkaan. Mestarit & kisällit -hankkeessa sukupolvet kohtaavat yhteisten asioiden äärellä. Toimintamalli tuo yhteen ikäihmiset ja lapset ja nuoret. Molemmat ovat kotikulmiensa mestareita ja asiantuntijoita. Yhteisiä kiinnostuksen kohteita voivat olla rakennukset ja paikat, tavat, kätten taidot käsitöistä ja ruoanlaitosta kalastukseen tai mopon korjaamiseen. Yhtä lailla esille voivat nousta valokuvaaminen ja kuvankäsittely, tubettaminen, kotiseututarinoiden tallentaminen nykymenetelmin tai jokin aivan uusi, mielenkiintoinen näkökulma paikalliseen historiaan. Vain mielikuvitus on rajana, kun eri sukupolvet osallistuvat itselleen tärkeiden sisältöjen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Ota yhteyttä Kotiseutuliiton toimistoon, mikäli haluat mukaan toimintaan.

Vantaan kulttuuriympäristölinjaukset

Onko sinulla kulttuuriympäristöaiheinen kysymys? Ota yhteyttä Vantaan kaupunginmuseoon kulttuuriymparisto@vantaa.fi tai soita 050 302 4964.

facebook twitter instagram