Kesän historiakävelyt esittelevät Vantaan monikerroksisuutta

Tule mukaan VisitVantaan yhdessä Vantaa-Seuran ja Vantaan kaupunginmuseon kanssa järjestämille historiakävelyille ympäri Vantaata!

Sukella mukaan Vantaan tarinaan yhden opastuksen tai koko sarjan verran. Vantaan monikerroksisesta historiasta löytyy herkullisia tarinoita kivikaudelta katutaiteeseen. Uskalla antaa Vantaan valloittaa!

Oppaina toimivat Vantaa-Seuran ja Vantaan kaupunginmuseon asiantuntijat. Noin tunnin mittaiselle, ilmaiselle kierrokselle lähdetään useimmiten kello 17.30 tarkemmin ilmoitetusta paikasta. Tarkista kellonaika ja lähtöpaikka jokaisen opastuksen yhteydessä. Päälle säänmukainen varustus.

Opastus on suomeksi, paitsi keskiviikkona 19.6. opastus on ainoastaan ruotsiksi. Ensimmäistä kertaa toteutettava sarja starttaa Vantaa-päivänä 15.5.

Kesän ohjelma:Ke 15.5. klo 17.30 Myyrmäki: Kivikaudesta katutaiteeseen

Myyrmäki sijaitsi kivikaudella meren rannalla ja alueella suoritetut mittavat arkeologiset kaivaukset kertovat hylkeenpyytäjien elämästä ja kuolemasta. Mitä muinaisesta Myyrmäestä on edelleen nähtävillä katutaiteen värittämässä Myyr Yorkissa?

Lähtöpaikka: Ravintola Wanda's, Liesikuja 5

Ma 20.5. klo 17.30 Hämeenkylän kartano

Vantaalla riittää kartanoita ja kartanoilla tarinoita. Hämeenkylän kartanossa näkyy itse Engelin kynänjälki ja vaikka päärakennusta ei olekaan niin onhan kuitenkin käyttämätön keisarillinen käymälä.

Lähtöpaikka: Hämeenkylän kartanoravintolan edusta, Juustenintie 1

Ma 27.5. klo 17.30 Kuninkaala: Maalaisidylli tehtaiden varjossa

Kivenheiton päässä Tikkurilan sykkeestä ja tehtaiden varjosta löytyy edelleen maalispitäjän henki. Rakennushistoriallisesti merkittävällä kokonaisuudella on peräti presidentillinen kytkös.

Lähtöpaikka: Heurekan Tiederavintola, Tiedepuisto 1

Ma 3.6. klo 17.30 Korson monet kasvot

Korsossa on aina sattunut ja tapahtunut. Korsolla on yli satavuotias historia yhtenä Vantaan ensimmäisistä pientaloesikaupungeista. Korson monet kasvot paljastuvat kaduilla ja rakennuksissa, jotka kertovat niin sodan kauhuista kuin elämisen arjesta.

Lähtöpaikka: Korson Wanha Asema, Urpiaisentie 1B

Ma 10.6. klo 17.30 Kaivoksela: Rautakaivosten lähiö

Vantaan rautainen sydän, Sillbölen avolouhos oli aikansa merkittävin rautamalmin lähde ja nykyisin yksi Vantaan teollisen historian näkyvimmistä muistomerkeistä, jonka mukaan Kaivoksela on nimensä saanut.

Lähtöpaikka: Kaivokselan liikuntapuiston laita, Luolapolku 6, kierros päättyy Kaivokselan ostarille

Ons 19.6. kl. 17.15 Helsinge kyrkoby: Kyrkan, byn och hemmet

Bekanta dig med huvudstadsregionens rötter och Vandas hjärta vid området kring St. Lars kyrka. Helsinge kyrkoby är välbevarad - här finner du byggnader från sex olika århundraden. Guidningen är på svenska. Opastus on ainoastaan ruotsiksi.

Start: Kaffestugan Laurentius, Kyrkovägen 47

Ma 24.6. klo 17.30 Tikkurila: Jokikävely

Keravanjoen varteen ovat rakentuneet Silkkitehdas, rautatie ja Tikkurilan väritehtaat. Niiden lisäksi jokivarresta löytyy luontoa ja merkkejä muinaista Vantaasta.

Lähtöpaikka: Vernissan Kahvi Charlotta, Tikkurilantie 36

Ma 1.7. klo 12.00 Övre Nybackasta Vantaankoskelle

Vantaankosken kuohuja ovat katselleet niin kivikautiset kannibaalit, teollisuuden väki kuin pitäjän koululaisetkin, puhumattakaan lukuisista Kuninkaantien matkalaisista. Matkalla ÖvreNyckasta Viilatehtaalle kuulet myös Vantaan nimen tarinan.

Lähtöpaikka: Övre Nybacka, Nybackantie 4, kierros päättyy Viilatehtaalle

Ma 5.8. klo 17.30 Keskiaikainen Vantaa

Helsingin äiti - Helsingin pitäjän kirkonkylä henkii menneisyyden harmoniaa. Arkeologiset kaivaukset paljastivat joukon salaisuuksia kirkon vanhan aidan liepeiltä ja elämästä pappilassa.

Lähtöpaikka: Kahvitupa Laurentius, Kirkkotie 47

Ma 12.8. klo 17.30 Kivistö: Menneen ja modernin kohtaamispaikka

Öljylamppukylästä Asuntomessualueeksi. Kivistössä on vuosien saatossa odotettu niin sähkön saapumista kuin kauppakeskusta, mutta mitä muuta on Kehäradan aseman ympärillä kasvava kaupunginosa?

Lähtöpaikka: Beer&Café Solmu, Jaspiskuja 5

Lisätietoja:

Mari Virtanen, matkailusuunnittelija, Vantaan kaupunki

mari.virtanen@vantaa.fi, puh. 050 3121 981

Riina Koivisto, toiminnanjohtaja, Vantaa-Seura

riina.koivisto@vantaaseura.fi, puh. 050 443 4040

Maiju Hautamäki, projektikoordinaattori, Vantaan kaupunginmuseo

maiju.hautamaki@vantaa.fi, puh. 050 302 6720

  • Julkaistu: 03.05.2019

Vantaan kulttuuriympäristölinjaukset

050 302 6720

Projektikoordinaattori

Maiju Hautamäki

Vantaan kaupunginmuseo

Hertaksentie 1

01300 Vantaa

facebook twitter instagram