Tapahtumapankki

Vantaan kulttuuriympäristölinjaukset -hankkeen aikana toteutettiin useita erilaisia tapahtumia.


  • Viranomaisten aamukahvit ja yhteiskeskustelutilaisuus
  • Vantaa Wikipediaan -työpajat
  • Kotiseutuni Vantaa -työpajat‍
  • Kuninkaan piknik
  • Yritykset ja ympäristöt -seminaari
  • Mobiilireittejä kulttuuriperintöön


Tervetuloa Yritykset ja ympäristöt -seminaariin, joka järjestetään osana Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa 4.9.2019 Vantaalla Kulttuuritehdas Vernissassa. Seminaarin järjestävät Vantaan kaupunginmuseo, Vantaan elinkeinopalvelut sekä Vantaan kulttuuriympäristölinjaukset -hanke. Seminaarissa kuullaan kokeneiden yrittäjien ja yhdistystoimijoiden puheenvuoroja kulttuuriympäristöistä toiminnan tiloina, tarinoista bisneksen rakennusaineena sekä historiasta brändinä. Seminaari on suunnattu yrittäjyydestä unelmoiville, pitkään toiminnassa olleille, tiloja ja tarinaansa etsiville sekä vaihtoehtoja ja uusia ideoita kaihtamattomille yrittäjille ja yhdistystoimijoille. Mukaan ovat lämpimästi tervetulleet myös museoammattilaiset, virkamiehet, poliitikot ja kaikki keitä aihe kiinnostaa. Tapahtuma on osallistujille ilmainen. Katso ohjelma: https://www.sivistysvantaa.fi/vantaankulttuuriymparistolinjaukset/artikkelit/ajankohtaista/uutiset/yrityksetjaymparistot-seminaarinohjelma.html

Mobiilireittejä kulttuuriperintöön oli Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura ry:n hanke (2018), jonka kanssa Kyllin tavoitteet sointuivat hyvin yksiin. Hankkeessa lapset ja nuoret toteuttivat Seinätön museo -alustalla mobiilireittejä historiaan ja kulttuuriperintöön liittyen yhteistyössä museoiden kanssa. Yhteistyöluokaksi saatiin Peltolan koulun 8E.

Aikaa reitin suunnitteluun käytettiin neljä 90 minuutin oppituntia. Oppilaiden palautteen mukaan reitin teko oli opettavaista ja avarsi sitä, kuinka paljon historiaa omilta kotikulmilta löytyykään. Reittiä käytettiin yli 300 kertaa heti ensimmäisten viikkojen aikana.

Reitin teko sopii eri-ikäisille ryhmille ja teemaa voidaan suunnitella kiinnostuksen mukaan. Kaikkiaan kyseessä on helppo tapa tutustua lähiympäristöön sekä tuoda esille ja tarjolle kulttuuriympäristötietoa myös muille.

Projektikuvaus:

Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura ry sopi yhteistyöstä koulun ja museon kanssa

Oppilaat ja opettaja vierailivat museolla kuulemassa hankkeesta ja museon aiemmin tekemistä mobiilireiteistä

Luokan opettaja koulutettiin Seinätön museo -koulutuksessa Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura ry:n toimesta

Museo keräsi koulun läheltä kohteita, joista oppilaat valitsivat pareittain mielekkäimmät kohteet - myös omia kohteita sai ehdottaa

Museo toimitti Drivessä aineistot (kuvia ja arkistomateriaalia) oppilaille

Museon rakennustutkija ja Kyllin projektikoordinaattori vierailivat oppitunnilla vastaamassa kysymyksiin

Valmiit reitit lähetettiin museolle luettavaksi läpi

Reitti julkaistiin 15.5. Vantaan kaupunginmuseossa Kyllin kesteillä, kaikki oppilaat palkittiin kunniakirjoin. Vuonna 2019 hanke oli Suomen museopedagogisen yhdistyksen Pedaali ry:n Vuoden museopedagoginen teko -finalisti.

Vantaan kulttuuriympäristölinjaukset

Onko sinulla kulttuuriympäristöaiheinen kysymys? Ota yhteyttä Vantaan kaupunginmuseoon kulttuuriymparisto@vantaa.fi tai soita 050 302 4964.

facebook twitter instagram