Tallennushankkeet 


Valokuva[kuva: Antti Yrjönen / Vantaan kaupunginmuseo]

Museolla tallennetaa Vantaan historiaa eri näkökulmista, esihistoriasta nykypäivään. Museon ajankohtaisissa tallennushankkeissa syvennytään valittuihin aiheisiin tarkemmin. Hankkeiden tuloksista toteutetaan näyttelyitä, julkaisuja ja raportteja.‍


Kohti tuntematonta (2016–2018)

Mitä kuolemassa tapahtuu ja mitä kaikkea siihen liittyy? Vantaan kaupunginmuseon viimeisimmässä nykydokumentointihankkeessa haastateltiin kuoleman kanssa tekemisissä olevia ammattilaisia saattohoitajasta hautausurakoitsijaan. Haastattelumateriaaliin perustuva näyttely avautuu Vantaan kaupunginmuseolla helmikuussa 2019.


Lauri Leppänen (2016–2017)

Museon kokoelmiin kuuluu noin 1500 Lauri Leppäsen valokuvaa. Vuonna 2017 museon valokuvaaja kiersi Leppäsen kuvauspaikoilla tallentamassa muuttunutta maisemaa. Kuvapareista koottiin #ThrowbackVantaa – Kuvia kotiseudusta ennen ja nyt -valokuvanäyttely, joka tuo esiin maiseman ja kaupunkikuvan muutoksen sekä säilymisen. Näyttelystä on tehty myös julkaisu Kotikulmilla – Kuvia Vantaasta ennen ja nyt.‍

‍Vantaan kaupunginmuseo ja Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä kävivät kesäkuun 2017 alussa dokumentoimassa vantaalaista lapsiperhearkea. Tämä nykydokumentointi oli osa museoiden valtakunnallisen TAKO:n pooli 3:n Arjen haasteet -hanketta.


Rakkauden Vantaa (2014–2017)

Hankkeen aikana kerättiin kaupunkilaisten omakohtaisia, esineisiin ja paikkoihin liittyviä rakkausmuistoja. Osa kaupunkilaisten muistoista esiteltiin Rakkauden tiloja - Tunteiden kiitotiellä -näyttelyssä 14.2. - 23.12.2017. Rakkauden Vantaa oli oma itsenäinen hanke neljän museon (Hotelli- ja ravintolamuseo, Lottamuseo, Teatterimuseo ja Vantaan kaupunginmuseo) yhteisessä Rakkauden tiloja -kokonaisuudessa, joka kuului Suomi100-ohjelmaan.


Helsingin pitäjän kirkonkylä (2012–2015)

Helsingin pitäjän kirkonkylä on Tuusulantien ja Kehä III:n välissä säilynyt perinteinen ja idyllinen maalaiskylä. Kirkonkylän tutkimushanke oli monitieteinen ja kyläläisiä osallistava. Kylässä tehtiin muun muassa arkeologisia, rakennushistoriallisia sekä kansatieteellisiä tutkimuksia. Projektin lopputuotteena syntyi Kirkonkylän historiasta kertova teos Kylä risteyksessä – Byn i vägskälet sekä kylää esittelevä lastenkirja Kylä josta löytyi aarre – Byn med den gömda skatten. Kirjat toteutettiin kaksikielisinä suomeksi ja ruotsiksi. Kirkonkylälle avattiin myös omat verkkosivut.


Rock'n Vantaa (2011–2014)

Monivuotisessa tallennus- ja näyttelyprojektissa kerättiin aineistoa vantaalaisesta nuorisobänditoiminnasta ja rock-elämästä 1960-luvulta tähän päivään. Hankkeen aikana haastateltiin lähes 150 ammattimuusikkoa, musiikin harrastajaa tai taustavaikuttajaa. Aineistoa kerättiin myös havainnoimalla vantaalaisia rockfestareita ja -keikkoja sekä erilaisia treenitiloja. Rock’n Vantaa -näyttely oli esillä kaupunginmuseossa 15.5.–21.12.2015.

RSS facebook twitter instagram youtube