Håkansbölen kokoelmat

[kuva: Vantaan kaupunginmuseo]

‍Vantaan kaupunki osti Håkansbölen kartanon vuonna 2005 Sanmarkin suvulta, joka oli omistanut sen 100 vuotta. Suuri osa kartanon irtaimistosta siirtyi Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin. Museo on tehnyt runsaasti tutkimustyötä niin esineiden, valokuvien, arkistoaineiston kuin itse rakennuksenkin osalta. Lisäksi alkuperäisiä Armas Lindgrenin suunnittelemia jugend-huonekaluja on restauroitu käyttökuntoon. Ne on tarkoitus palauttaa kartanoon heti, kun sen sisätilat on kunnostettu.

Håkansbölen kartanon kokoelmaan kuuluu noin 20 000 esinettä. Joukossa on paitsi huonekaluja myös muun muassa tekstiileitä, leluja ja taloustavaraa. Kokoelmaan kuuluu lisäksi arkistoaineistoa ja valokuvia. Arkistokokoelmaan kuuluu esimerkiksi Armas Lindgrenin luonnoksia, rakennusten pohjapiirroksia ja karttoja. Valokuvissa esiintyy Sanmarkin sukua ja ystäviä, kartanon palvelusväkeä sekä kartanoalueen rakennuksia ja ympäristöä.

Tutustu Håkansbölen kartanon kokoelmaan museon Finna-palvelussa vantaankaupunginmuseo.finna.fi.

[kuva: Vantaan kaupunginmuseo]

‍Kartanon tytär Beate-Sophie Sanmark (s. 1897) on tehnyt 1910-luvulla useita akvarelleja ja hiilipiirustuksia. Akvarellien aiheiden joukosta löytyy selvästi koulunkäyntiin liittyviä kuvia, kuten perspektiiviharjoitus, karttapiirustus sekä maalauksia erilaisista kasveista. Mukana on kuitenkin myös mielikuvituksellisia maisemia eri vuodenajoilta.

[kuva: Vantaan kaupunginmuseo]

‍Kartanon arkistossa on säilynyt Armas Lindgrenin signeerattuja piirustuksia Håkansbölen jugend-kalusteista ja niiden yksityiskohdista.

[kuva: Pekka J. Heiskanen / Vantaan kaupunginmuseo]

‍Håkansbölen kartanon kattovalaisimet ovat rungoltaan messinkiä. Niissä kaikissa toistuu yhdenmukainen messingistä leikattu sydänkuviointi. Muotokieli on selvän geometrinen. Ruokasalin ja eteisen valaisimissa on lisäksi tekstiilivarjostimet sekä hapsu- ja lasihelminauhareunukset. Alun perin öljykäyttöiset valaisimet sähköistettiin 1920-luvulla.

[kuva: Antti Yrjönen / Vantaan kaupunginmuseo]

‍Lilli Sanmarkin morsiusseppeleen vahakukat esittävät appelsiininkukkia. Ne olivat muodissa 1800-luvun loppupuolella säätyläismorsianten asusteena. Emilia (Lilli) ja Arvid Sanmark vihittiin 10.1.1894.

RSS facebook twitter instagram youtube