Håkansbölen kartano

[‍kuva: Pekka J. Heiskanen / Vantaan kaupunginmuseo]

Hakunilassa, osoitteessa Kartanotie 1, sijaitsee Håkansbölen kartanoalue. Kartanon historia ulottuu 1500-luvulle ja kartanopuiston historia 1700-luvun lopulle. Nykyinen, jugendtyylinen päärakennus on valmistunut vuonna 1908. Sen on suunnitellut tunnettu arkkitehti Armas Lindgren. Rakennus on kokonaistaideteos, jossa suunnittelijan kädenjälki näkyy aina kalustusta myöten. Kartanon talousrakennuksista vanhimmat ovat 1800-luvun alkupuolelta.‍

Nykyään Håkansbölen kartanon omistaa Vantaan kaupunki. Vantaan kaupunginmuseo on tehnyt runsaasti tutkimustyötä niin kartanon esineiden, valokuvien, arkistoaineiston kuin rakennustenkin osalta. Museovirasto on luokitellut kartanon alueen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Kaikki kartanon rakennukset on suojeltu asemakaavassa.

Håkansbölen kartanon kummit ry. järjestävät kesällä yleisöopastuksia. Lisätietoa opastuksista kummien Facebook-sivustolta. Lisätietoa Håkansbölen kartanon kummeista: Kartanon kummit ry .

Linkki

Håkansbölen kartanon piharakennusten korjaukset jatkuvat

Kesällä 2020 ensimmäisessä vaiheessa korjattiin kalustoliiteri, aitta sekä autotalli. Nyt korjausvuorossa ovat iso talli, pikku talli, pyykkitupa sekä pumppuhuone. Korjaustoimet eivät koske päärakennusta, jonka korjaus ajoittuu myöhemmäksi, mahdollisesti vuodelle 2023.

Lue Lisää

RSS facebook twitter instagram youtube