Mobiilioppaat ja verkkonäyttelyt

[kuva: Stella Karlsson / Vantaan kaupunginmuseo]

Mobiilioppaat

Vantaan kaupunginmuseon mobiilioppaat toimivat verkkoselaimella eivätkä vaadi rekisteröitymistä tai erillistä sovellusta. Oppaat on toteutettu Suomen museoliiton luomalla Seinätön museo -alustalla.

Museosuunnistus

Museosuunnistuksen avulla pääset tutustumaan Tikkurilan alueen historiaan sen eri-ikäisten rakennusten kautta. tarinasoitin.fi/museosuunnistus


Vantaan historialliset jokikävelyt

Opas sisältää kolme Vantaan jokia seurailevaa reittiä kohteineen. Jokaisen reitin karttaan on merkitty ehdotus kulkureitiksi kohteiden välillä. Reitit on suunniteltu kierrettäväksi joko jalan tai pyöräillen. tarinasoitin.fi/jokikavelyt

Keravanjoen varrella -reitti:

  • Reitti esittelee Tikkurilan ja Jokiniemen aluetta eri aikoina kivikautisesta asutuksesta aina 1900-luvun teollisuusrakennuksiin ja Heurekaan saakka.
  • Reitti on noin 4 kilometriä pitkä, ja pääosa siitä kulkee kevyenliikenteenväyliä pitkin.
  • Jokaisessa kohteessa on monivalintatehtävä.

Kuninkaantien kylät -reitti:

  • Noin 15 kilometriä pitkä reitti johtaa Helsingin pitäjän kirkonkylästä länteen kohti Vantaankoskea ja Martinkylää.
  • Vantaanjoen alueella on asuttu jo esihistoriallisena aikana. Varsinainen joenvarren kyläasutus muodostui keskiajalla, kun ruotsalaiset siirtolaiset muuttivat alueelle.
  • Reitillä on esitelty myös luontokohteita sekä Vantaankosken alueen varhaista teollisuutta.

Halavasepikän mailla -reitti:

  • Reitti tutustuttaa Mätäojan kosteikkoalueeseen, sen omaleimaiseen geologiseen historiaan Vantaanjoen vanhana lasku-uomana sekä alueen harvinaisiin asukkeihin.
  • Luontokohteiden lisäksi reitillä esitellään muutamia Mätäojan lähistöllä sijaitsevia esihistoriallisia ja historiallisia kohteita.
  • Reitti on noin 3 kilometriä pitkä, ja pääosa siitä kulkee kevyenliikenteenväyliä pitkin.


Vantaa 1918

Mobiiliopas esittelee Suomen sisällissotaan ja sotaan johtaneisiin tapahtumiin liittyviä kohteita Vantaalla. tarinasoitin.fi/vantaa1918


Rakkauden Vantaa

Vantaan kaupunginmuseo kartoitti vantaalaisen rakkauden paikkoja syksyllä 2015. Satojen vastausten joukossa oli muistoja rakkauden ensihuumasta sen arkistumiseen, ensisuudelmasta häihin ja ensitreffeiltä eroon. Opas esittelee Vantaalaisten rakkauden paikat ja niihin liittyvät tarinat. tarinasoitin.fi/rakkaudenvantaa

Virtuaalimatkat Vantaan historiaan

Video-opastukset katsottavissa Vantaa kanavalla: Esittelyssä Myyrmäki, Koivukylä, Aviapolis, Kuusijärvi ja Hämeenkylän kartano

https://vantaakanava.fi/virtuaalimatka-vantaan-historiaan-myyrmaki/

https://vantaakanava.fi/virtuaalimatka-vantaan-historiaan-koivukyla/

https://vantaakanava.fi/virtuaalimatka-vantaan-historiaan-aviapolis/

https://vantaakanava.fi/virtuaalimatka-vantaan-historiaan-kuusijarvi/

https://vantaakanava.fi/virtuaalimatka-vantaan-historiaan-hameenkylan-kartano/

Muuta

Kokoelmamme Finnassa: https://vantaankaupunginmuseo.finna.fi/

Tutustu myös YouTube-kanavaamme: https://www.youtube.com/user/VantaaKaupMuseo

Mobiilipelit

Tervetuloa aikamatkalle Kuninkaantien varteen!

Kuninkaantie -mobiiliseikkailupelit ovat uudenlainen oppimistyökalu ilmaiskäyttöön kaikille Vantaan kouluille, erityisesti 4.-7.-luokkalaisille itsenäisesti tai opettajan ohjauksella. Peleissä seikkaillaan Vantaan historiassa ja kulttuuriympäristöissä. Pelejä pelataan joko ulkona tai sisätiloissa, kuten luokassa tai kotona. Opettajille tarjotaan tuhti infopaketti pelin aiheiden käsittelyyn luokan kanssa pelin jälkeen.

Kuninkaantie I: Kirkonkylän Agnes

Pelissä seurataan kuvitteellisen Agnes Solhemin tarinoita Helsingin pitäjän kirkonkylällä menneinä aikoina. Luvassa on kiinnostavia tarinoita ja kinkkisiä tehtäviä! Pelin kesto 60 min. Myös ruotsiksi ja englanniksi.

Kuninkaantie II: Muinaispuiston Anselmiu

Peli vie seikkailulle Jokiniemen Muinaispuistoon yhdessä Anselmiun kanssa. Tutustu alueen muutokseen jääkaudelta lähihistoriaan Anselmiun kehittyessä sapelihammaskissasta kotikissaksi. Pelin kesto 45 min. Myös ruotsiksi.

Kuninkaantie III: Myyr Yorkin Alex

Pelissä seikkaillaan Myyrmäen kaduilla katutaiteeseen ja historiaan tutustuen. Samalla ratkotaan myös maiseman muutokseen ja kansalaisvaikuttamiseen liittyviä tehtäviä .Oppaana seikkailulla toimii myyrmäkeläinen Alex. Peli on avoin ja ilmainen kaikille vantaalaisille, mutta suunnattu erityisesti 4.-7.-luokkalaisille. Peliaikaa on 60 minuuttia, jonka aikana pelaajat keräävät pisteitä ja saavutuksia ratkomalla tehtäviä. Peliä pelataan 1-3 hengen joukkueena älypuhelimelle ladattavalla X-routes-ilmaissovelluksella. Pelata voi oikeassa ympäristössä, Myyrmäen keskustassa, liikkuen. Myös ruotsiksi.

Kuninkaantie IV: Håkansbölen kartanon Assi

Assi -lepakko vie seikkailulle tutustumaan Vantaan Hakunilassa sijaitsevan Håkansbölen kartanon pihapiiriin ja sen historiaan. Peliaikaa on 45 minuuttia, jonka aikana pelaajat tutustuvan pelin päähenkilön, Assin, tarinoihin alueen historiasta sekä keräävät pisteitä ja saavutuksia ratkomalla tehtäviä. Peliä pelataan 1-3 hengen joukkueena oikeassa ympäristössä, Håkansbölen kartanon alueella, liikkuen.

Peliohjeet:

1. Lataa ilmainen X-routes -sovellus Play-kaupasta tai Appstoresta, tai pelaa selaimessa https://play.x-routes.com/

2. Valitse kieli: suomi, ruotsi. Kuninkaantie I myös englanniksi

3. Kirjaudu appiin pelaaja-/joukkuenimellä

4. Valitse pelilistalta oikeapeli ja liity peliin

5. Ratko niin monta tehtävää kuin ehdit!

Pelit on luotu yhteistyössä Vantaan kaupunginmuseon, Vantaa-Seuran ja Visia Game Factorin kanssa. Pelejä ovat rahoittaneet European Heritage Days Stories, Vantaan kaupungin historiatoimikunta, Vantaan kaupunki ja Museovirasto.

Virtuaaliset museokierrokset Vantaan museoissa

Vantaa-kanavalla pääsee museokierrokselle eri puolille kaupunkia. Mukana ovat kaupungin omien museoiden – taidemuseo Artsin ja Vantaan kaupunginmuseon – lisäksi Suomen ilmailumuseo sekä Vantaan Maatalousmuseo.

Artsin Kuvanvapaus-näyttely https://vantaakanava.fi/virtuaalimatka-museoihin-artsi/

Artsin Kuvanvapaus-näyttely koululaisille https://vantaakanava.fi/virtuaalimatka-museoihin-artsi-koululaisille/

Suomen Ilmailumuseo: Konna https://vantaakanava.fi/virtuaalimatka-museoihin-suomen-ilmailumuseon-konna/

Suomen Ilmailumuseo: Junnu https://vantaakanava.fi/virtuaalimatka-museoihin-suomen-ilmailumuseon-junnu/

Vantaan Maatalousmuseo https://vantaakanava.fi/virtuaalimatka-museoihin-vantaan-maatalousmuseo/

Vantaan kaupunginmuseon Kohti tuntematonta-näyttely https://vantaakanava.fi/virtuaalimatka-museoihin-vantaan-kaupunginmuseo/


Verkkonäyttelyt


Kohti tuntematonta

Tervetuloa Vantaan kaupunginmuseon Kohti tuntematonta -näyttelyn nettiversioon. Tämä näyttely kertoo kuolemasta: kuolemaan valmistautumisesta, itse kuoleman hetkestä, hautauksesta, surusta ja muistamisesta sekä siitä, mitä meistä jää jäljelle kuoleman jälkeen.

Kohti tuntematonta -näyttely avautui Tikkurilan vanhalla asemalla vuoden 2019 lokakuussa, mutta jouduimme sulkemaan sen maaliskuussa 2020 ennenaikaisesti koronaepidemian vuoksi. Saamamme palautteen perusteella aihetta pidettiin tärkeänä muuttuneesta maailmantilanteesta huolimatta, tai ehkä juuri siksi. Näyttely rohkaisee puhumaan kuolemasta. Se herättää myös pohtimaan, miten haluamme tämän jäljellä olevan aikamme elää. tarinasoitin.fi/kohtituntematontanetti


Sateenkaari-Suomi

Vantaan kaupunginmuseon näyttely Sateenkaari-Suomi avattiin 11.5.2007. Sateenkaari-Suomi oli ensimmäinen suomalainen homoseksuaalisuuden historiasta kertova näyttely, ja se herkisti ihmisiä kyyneliin asti. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 kunniaksi veimme näyttelyn sisällöt Seinätön museo -mobiilialustalle. tarinasoitin.fi/sateenkaarisuomi


Tunteiden kiitotiellä

Millaista on vantaalainen rakkaus? Rakkauden tiloja - Tunteiden kiitotiellä -näyttelyssä esillä ovat monenkirjavat rakkauden tunnetilat: ilo, suru, onni ja epätoivo. Monenikäisten ja -taustaisten vantaalaisten rakkaustarinoita kerrotaan esineiden, kuvien ja paikkojen kautta. Näyttely oli esillä Vantaan kaupunginmuseossa 14.2. - 23.12.2017. tarinasoitin.fi/tunteidenkiitotiella


Joki - kivikaudesta kaljakelluntaan

Vuonna 2015 esillä olleeseen Joki - kivikaudesta kaljakelluntaan -näyttelyyn tehtyjä videoita Vantaan keskiaika ja Vantaan rantaviiva kautta aikojen voi katsoa Vantaan kaupunginmuseon YouTube-kanavalla.

RSS facebook twitter instagram youtube