Kulttuuriperintökasvatus


Valokuva[kuva: Vantaan kaupunginmuseo]

Kulttuuriympäristö on meidän kaikkien yhteistä perintöä. Yksi Vantaan kaupunginmuseon tehtävistä on kertoa kuntalaisille heidän elinympäristönsä menneisyydestä ja siitä, miten eri aikakausien jäljet näkyvät ympärillämme tänäkin päivänä. Museon asiantuntijat pitävät kaikille avoimia esitelmiä, opastuksia ja kaupunkikierroksia, käyvät kouluilla pitämässä oppitunteja sekä asukastilaisuuksissa keskustelemassa eri kulttuuriympäristön teemoista.


Kotiseudun historiatunnit kouluilla


Soveltuu: 4.–6. lk.
Kesto 45 min.
Maksuton

Kutsu vantaalainen arkeologi koululle kertomaan Vantaan alueen varhaisvaiheista, esihistoriasta ja arkeologisista menetelmistä. Vantaalla on suoritettu lukuisia esihistorian ja keskiajan arkeologisia kaivauksia, joten alueen esihistoria ja historian varhaisvaiheet tunnetaan hyvin. Kivikaudella meren äärellä sijainnut Vantaa oli houkutteleva asuinpaikka. Täältä tunnetaan Suomen laajin punamultakalmisto, ja harvinaisen runsaat meripihkalöydöt kertovat alueen tärkeydestä kauppakeskuksena. Pronssikaudella ja rautakaudella asutus oli hyvin vähäistä, kunnes taas ruotsalaisten uudisasukkaiden myötä alue asutettiin uudelleen. Keskiajan maaseudun tutkimuksessa Vantaa on ollut viime vuosina edelläkävijä.
Varaukset: andreas.koivisto@vantaa.fi


Vantaa - maaseudusta kaupungiksi: Tilaa rakennustutkijan esitys koulullesi!

Soveltuu: 7.–9.lk., lukio, 2. aste
Kesto: 45 min.
Maksuton
Järjestetään omalla koululla.

Esikaupungistumisen ja lähiöistymisen historiaa käsitellään oppitunnilla asemakaavoituksen historian, eri aikakausien rakennustyyppien ja koulun oman lähialueen rakennuskantaan tutustumisen kautta. Oppitunneilla pohditaan, minkälainen rakennuskanta on arvokasta ja miten historia näkyy rakennuksista.
Varaukset: susanna.paavola@vantaa.fi‍

RSS facebook twitter instagram youtube