Kävijälle

Vantaan kaupunginmuseo Tikkurilan vanhalla asemalla

Tikkurilan vanhalta asemalta voit matkata Vantaan menneisyyteen. Kodikkaassa rakennuksessa on esillä Vantaan kaupunginmuseon vaihtuvia näyttelyitä. Niiden aiheet on valittu alueen historiasta 10 000 vuoden ajalta. Näyttelyitä on vuosien varrella ollut muun muassa lähiörokista, sukupuolivähemmistöistä, rikoksista sekä vantaalaisista merkkihenkilöistä.

Suomen vanhin tiilinen asemarakennus valmistui vuonna 1862. Sen suunnitteli lääninarkkitehti Carl Albert Edelfelt. Asema edustaa saksalaisperäistä pyörökaarityyliä, joka on saanut vaikutteita bysanttilaisista kirkoista. Alakerroksessa sijaitsivat eri matkustusluokkien odotushuoneet. Herrasväen odotustilat olivat erillään sivummalla, kun taas rahvaan odotushuoneen läpi kuljettiin asemalaiturille. Aseman toisessa kerroksessa asui asemapäällikkö ja kolmannessa kerroksessa rautatievirkamiehet perheineen.

Rakennuksen ulkoasu on säilynyt lähes alkuperäisenä. Ensimmäinen museonäyttely asemalla avattiin vuonna 1990. Näyttelytilat sijaitsevat museon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa. Kolmannessa kerroksessa sekä toisen kerroksen sivuhuoneissa on nykyisin museon toimistotiloja.‍

Museon näyttelytilat ja Pieni museopuoti on suljettu hissiremontin vuoksi. Esteetön näyttelytila ja Kohti tuntematonta -näyttely avataan loppuvuodesta 2019.

Museon toimisto on avoinna normaalisti ma-pe klo 9–15. Toimiston yhteystiedot: 040 838 0401, kaupunginmuseo@vantaa.fi

Kuva-arkisto on kesätauolla 5.8.–1.9. ja palvelee taas 2.9. alkaen ma–pe klo 8–15. Yhteystiedot: 050 318 0989, kuva-arkisto@vantaa.fi

Aukiolo ja hinta

  • Vantaan kaupunginmuseoon on aina vapaa pääsy.
  • Näyttely ja Pieni museopuoti on suljettu hissiremontin vuoksi 1.7.2019 alkaen. Esteetön museo avataan yleisölle loppuvuodesta 2019.

Palvelut

  • näyttelytilat kahdessa kerroksessa
  • Pieni museopuoti
  • mahdollisuus tutustua kokoelmiin asiakaspäätteen avulla
  • kuva-arkisto (käynnistä sovittava etukäteen)
  • käsikirjasto (käynnistä sovittava etukäteen)
  • museossa ei ole omaa kahvilaa, mutta lähistöllä on runsaasti hyviä kahvi- ja ruokapaikkoja
  • katso myös museon järjestämät tapahtumat ja opastukset
  • Kaipaatko kaveria museovierailulle? Pyydä mukaan Kulttuuriluotsi!

Saapuminen

Vantaan kaupunginmuseo sijaitsee Tikkurilan vanhalla rautatieasemalla, aivan Tikkurilan asemakeskus Dixin tuntumassa. Tikkurilassa pysähtyvät kaikki pääradan lähi- ja kaukojunat. Asemakeskuksessa on myös lähiliikenteen bussiterminaali.

Museon edessä on pieni parkkipaikka, joka on tarkoitettu museon asiakkaille. Pysäköintiluvan saat museon infotiskiltä. Asemakeskus Dixissä on pysäköintitalo.

Tikkurilan aseman eteläisessä alikulkutunnelissa on polkupyörien pysäköintihalli, jonne pääsee HSL:n matkakortilla.


Esteettömyys

Museon ensimmäisessä kerroksessa on esteetön wc.

Museon porrashissi on poistettu käytöstä. Rakennukseen suunnitellaan parhaillaan kuiluhissiä näyttelykerrosten välille, mutta toistaiseksi toiseen kerrokseen pääsee ainoastaan portaita pitkin. Tiedotamme hissin asennusaikataulusta heti, kun saamme sen tietoomme. Pahoittelemme palveluittemme tilapäisiä puutteita ja niistä aiheutuvaa harmia!‍

RSS facebook twitter instagram youtube