Kävijälle

Vantaan kaupunginmuseo Tikkurilan vanhalla asemalla

Tikkurilan vanhalta asemalta voit matkata Vantaan menneisyyteen. Kodikkaassa rakennuksessa on esillä Vantaan kaupunginmuseon vaihtuvia näyttelyitä. Niiden aiheet on valittu alueen historiasta 10 000 vuoden ajalta. Näyttelyitä on vuosien varrella ollut muun muassa lähiörokista, sukupuolivähemmistöistä, rikoksista sekä vantaalaisista merkkihenkilöistä.

Suomen vanhin tiilinen asemarakennus valmistui vuonna 1862. Sen suunnitteli lääninarkkitehti Carl Albert Edelfelt. Asema edustaa saksalaisperäistä pyörökaarityyliä, joka on saanut vaikutteita bysanttilaisista kirkoista. Alakerroksessa sijaitsivat eri matkustusluokkien odotushuoneet. Herrasväen odotustilat olivat erillään sivummalla, kun taas rahvaan odotushuoneen läpi kuljettiin asemalaiturille. Aseman toisessa kerroksessa asui asemapäällikkö ja kolmannessa kerroksessa rautatievirkamiehet perheineen.

Rakennuksen ulkoasu on säilynyt lähes alkuperäisenä. Ensimmäinen museonäyttely asemalla avattiin vuonna 1990. Näyttelytilat sijaitsevat museon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa. Kolmannessa kerroksessa sekä toisen kerroksen sivuhuoneissa on nykyisin museon toimistotiloja.‍

Museon toimisto on avoinna ma-pe klo 9–15. Toimiston yhteystiedot: 040 838 0401, kaupunginmuseo@vantaa.fi

Kuva-arkisto palvelee ma–pe klo 8–15. Yhteystiedot: 050 318 0989, kuva-arkisto@vantaa.fi

Aukiolo ja hinta

Vantaan kaupunginmuseoon on aina vapaa pääsy.

  • Näyttely avoinna ti-pe 11-18 ja la-su 11-16

Tapahtumat


Ruumiin mullat –konsertti

Kohti tuntematonta -näyttelyssä pääsee käsittelemään kuolemanpelkoaan Ruumiinmullat-yhtyeen kanssa. Maistuuko suussa multa? Ei hätää, me autamme. Kalmankatkuinen lääkitys on nyt markkinoilla. Annostellaan korviin aina oireiden ilmetessä. Ruumiinmullat on kolmen naisen yhtye, joka hoitaa kansan kuolemanpelkoa pelottelemalla lisää kalmankäryisten laulujensa myötä.

Kalmo-beibe (Petra Poutanen-Hurme): laulu, kantele, qoudzing
Huutolaispoika (Hanna Rajakangas): laulu, igil
Amanuenssi Mama Kaber (Tellu Turkka): laulu, morharppu, udu

Liput: 15 €/10€
Esitykset ke 8.1.2020 klo 18 ja 20

Uurna lemmikin tuhkille –keramiikkapaja

25.1. Klo 10-16. Työpajassa saat valmistaa persoonallisen saviuurnan lemmikkisi tuhkalle. Ohjaajana toimii keramiikkataiteilija Outi Savolainen. Kurssipäivä aloitetaan klo 10 yhteisellä keramiikkatyöskentelyyn opastavalla ohjeistuksella. Aikaa työskentelyyn on klo 16 saakka, voit käyttää uurnasi valmistamiseen sen aikaa kun tarvitset. Paikalla on valmiita muotteja ja ideamateriaaleja uurnan valmistusta varten, joten voit tulla kurssille tyhjin käsin. Halutessasi voit tuoda mukanasi omaa rekvisiittaa uurnan muotoilua ja koristelua varten. Esimerkiksi agilitypokaali voi toimia uurnan muottina. Voit myös painaa käytettävän saven pintaan kuvioita vaikkapa kohokuvioisilla kankailla. Tutkimme yhdessä vaihtoehtoja ja miten niitä voidaan parhaiten työssäsi hyödyntää. Uurna-astiat poltetaan kurssin jälkeen ja valmiiden uurnien noudosta sovitaan henkilökohtaisesti

Kurssimaksu on 50€, johon sisältyy päivän työskentelyn ohjaus, materiaalit ja halutessasi uurna-astian poltto, sekä kahvitarjoilu. Työpajassa on mahdollista syödä omia eväitä. Paikkoja on rajoitetusti, ilmoita itsesi osallistujaksi: kaupunginmuseo@vantaa.fi

Kuoleman kahvila -sarja

Torstaisin 30.1., 13.2., 5.3., 19.3., 2.4. ja 16.4. 17-18.30.

Kohtaamisia, esitelmiä, työpajoja ja keskusteluja kuoleman kaikilta kanteilta. Vapaa pääsy.

Yleisöopastukset

Joka lauantai klo 14 sekä jokaisen kuukauden alussa keskiviikkoisin 8.1., 5.2., 4.3. ja 1.4. klo 17. Vapaa pääsy! Tutustutaan yhdessä museon oppaan kanssa Kohti tuntematonta -näyttelyyn.

Palvelut


  • näyttelytilat kahdessa kerroksessa
  • Pieni museopuoti
  • mahdollisuus tutustua kokoelmiin asiakaspäätteen avulla
  • kuva-arkisto (käynnistä sovittava etukäteen)
  • käsikirjasto löytyy museon alakerran yleisötilasta
  • museossa ei ole omaa kahvilaa, mutta lähistöllä on runsaasti hyviä kahvi- ja ruokapaikkoja
  • katso myös museon järjestämät tapahtumat ja opastukset
  • Kaipaatko kaveria museovierailulle? Pyydä mukaan Kulttuuriluotsi!

Saapuminen

Vantaan kaupunginmuseo sijaitsee Tikkurilan vanhalla rautatieasemalla, aivan Tikkurilan asemakeskus Dixin tuntumassa. Tikkurilassa pysähtyvät kaikki pääradan lähi- ja kaukojunat. Asemakeskuksessa on myös lähiliikenteen bussiterminaali.

Museon edessä on pieni parkkipaikka, joka on tarkoitettu museon asiakkaille. Pysäköintiluvan saat museon infotiskiltä. Asemakeskus Dixissä on pysäköintitalo.

Tikkurilan aseman eteläisessä alikulkutunnelissa on polkupyörien pysäköintihalli, jonne pääsee HSL:n matkakortilla.

Esteettömyys

Museon ensimmäisessä kerroksessa on esteetön wc.

Museon porrashissi on poistettu käytöstä. Rakennukseen on suunnitteilla kuiluhissi näyttelykerrosten välille, mutta toistaiseksi toiseen kerrokseen pääsee ainoastaan portaita pitkin. Pahoittelemme palveluittemme tilapäisiä puutteita ja niistä aiheutuvaa harmia!‍

RSS facebook twitter instagram youtube