Uusi lastenkirja kertoo joulusta ja jouluperinteistä Vantaalla

Kirkonkylän joulu – Jul i Kyrkoby on kertomus vantaalaisen lapsiperheen joulunajasta. Joulun odotus voi tuntua pitkältä varsinkin, kun jouluun liittyy erityisiä salaisuuksia. Onneksi pitkää odotusta voi helpottaa valmistelemalla joulua leipoen, askarrellen, siivoten ja vanhoihin jouluperinteisiin tutustuen.

Helsingin pitäjän kirkonkylään sijoittuvan tietoa ja satua yhdistävän lastenkirjan teksti kuljettaa lukijan jouluvalmistelujen, odotuksen ja erilaisten sattumusten myötä kohti vuoden jännittävintä päivää, jouluaattoa. Kirjassa nousevat esiin meille kaikille tärkeät jouluun liittyvät elementit – valmistelu, perinteet ja aaton huipennuksena hyvä ruoka, tunnelma sekä yhdessäolo.

Kirjan tarinaa täydentävät tietolaatikot joulusta juhlana ja perinteenä. Ne kertovat samalla vantaalaisista joulutavoista ennen ja nyt ja avaavat jouluperinteiden taustoja. Tiedot perustuvat kirjoittajien Vantaalla tekemiin haastattelututkimuksiin, arkistolähteisiin sekä kirjallisuuteen.

Kirja on kuvitettu valokuvin, jotka on otettu Helsingin pitäjän kirkonkylässä Vantaalla.

Kirjan ovat kirjoittaneet FM Karoliina Junno-Huikari ja FM Riina Koivisto. Kirjan kuvat on ottanut valokuvaaja Raisa Rautiainen.

Teos on itsenäinen jatko-osa vuonna 2014 ilmestyneelle, Helsingin pitäjän kirkonkylän historiasta ja rakennuksista kertoneelle lastenkirjalle Kylä josta löytyi aarre. Uusi kirja on edellisen kirjan tavoin kääntökirja. Samassa niteessä on teksti sekä suomeksi että ruotsiksi.

Kirja toimitetaan kaikkiin vantaalaisiin päiväkoteihin sekä alakouluihin. Kirjan pääkohderyhmänä ovat 5–10-vuotiaat lapset. Kirjan on kustantanut Vantaan historiatoimikunta. Kirjoitus- ja valokuvaustyötä ovat tukeneet myös Aktiastiftelsen i Vanda ja Stiftelsen Finlandssvensk Bokkultur.

Tiedot:

Kirkonkylän joulu – Jul i Kyrkoby

Vantaan kaupunginmuseon julkaisuja nro 38.

Kustantaja Vantaan historiatoimikunta.

Sivumäärä 36 + 36 s.

Ohjehinta 24 €. Kirja on myynnissä Vantaan kaupunginmuseon Pienessä museopuodissa, ja sitä voi kysyä myös kirjakaupoista.

Lisätietoja:

Kirjan tekijät Karoliina Junno-Huikari, puh. 040 7388028 ja Riina Koivisto, puh. 040 705 3949

Vantaan kaupunginmuseo, museopalveluiden päällikkö Marjo Poutanen, puh. 040 846 7814

  • Julkaistu: 18.11.2020

RSS facebook twitter instagram youtube