Vantaan Kaupunginmuseo ja Viertolan koulun oppilaat tutkivat Dickursbyn vanhaa kylätonttia

Viertolan koulun Jokirannan opetuspisteellä tehdään toukokuussa arkeologisia tutkimuksia yhdessä koulun oppilaiden ja Vantaan kaupunginmuseon arkeologien kanssa. Kyseessä on Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaan Mullankaivajat-hankkeeseen liittyvä projekti, jonka tavoitteena on tutustuttaa koululaisia lähialueensa historiaan sekä arkeologiseen tutkimukseen. Projektiin kuuluu oppitunteja ja ohjattuja ryhmätöitä Viertolan koulun viidesluokkalaisille, joissa perehdytään Vantaan historiaan, arkeologisiin tutkimuksiin Vantaalla sekä yleisesti arkeologiseen tutkimusaineistoon sekä tutkimusmenetelmiin. Lisäksi projektissa suoritetaan sekä metallinilmaisinkartoitus että koekaivaukset 13.-17.5.2019 koulun pihalla. Paikalla on historiallisten lähteiden mukaan sijainnut vanha Dickursbyn (Tikkurila) kylän tonttimaa.

Dickursbyn kylä mainitaan ensimmäisen kerran historiallisissa lähteissä vuonna 1501, mutta todennäköisesti kylä on vanhempi, ehkä jopa yksi Helsingan pitäjän vanhimmista kylistä. 1500-luvulla Dickursbyn kylä kuului Helsingan isoimpien kylien joukkoon ja se koostui useista hajallaan sijanneista tonttimaista, joista vanhin on historiallisen kartta-aineiston perusteella sijainnut nyt tutkimuksen kohteena olevalla alueella. Tonttimaan pohjoispuolella on kulkenut ja kulkee edelleen vanha valtaväylä, Turusta Viipuriin johtanut Suuri rantatie. Vielä 1900-luvun alkupuolella paikalla oli maaseutumaisemaa ja kansan suussa Tikkurilan kartanoksi nimetty rakennus, jossa toimi koulu vuosisadan alkupuolella. Nykyään kaupungin omistamalle tontille valmistui vuonna 1959 koulurakennus, jossa nykyään toimii Viertolan koulun Jokirannan opetuspiste. Vaikka alueella on ollut raskasta rakentamista, on koulun pihalla edelleen vanha maakellari sekä nurmialue, jolla vanhat, ehkä jopa keskiaikaiseen kyläasutukseen liittyvät jäänteet ovat saattaneet säilyä.

Arkeologisten tutkimusten tavoitteena on yhdessä Viertolan koulun oppilaiden kanssa selvittää, onko koulun pihalla säilynyt jäänteitä vanhemmasta asutuksesta. Näin saadaan myös tärkeää tutkimustietoa siitä, miten raskas rakentaminen vanhoilla asuinpaikoilla vaikuttaa kulttuurikerrosten ja vanhojen rakenteiden säilyneisyyteen. Olennaisinta projektissa on kuitenkin tarjota koululaisille ainutlaatuinen mahdollisuus perehtyä oman elinympäristönsä historiaan ja päästä mukaan tekemään tieteellistä tutkimusta mielekkäällä ja innostavalla tavalla!

Lisätietoja antaa Vantaan kaupunginmuseon arkeologi Andreas Koivisto (puh. 050 302 4926).

  • Julkaistu: 10.05.2019

RSS facebook twitter instagram youtube