Helena Markula

Olen musiikin maisteri, musiikkipedagogi ja Alexander-tekniikan opettaja.

Helppous ja luovuus. Kiehtovimpia asioita kursseillani on nähdä, kuinka ne kulkevat käsi kädessä: mitä vaivattomammaksi hengittäminen, äänenkäyttö ja käsien käyttö muuttuvat, sitä enemmän oma ilmaisu tulee kuuluvaksi ja näkyväksi. Riippumatta siitä, onko takana pitkät musiikkiopinnot vai uudempi harrastus tai siitä, mikä laulutyyli tai musiikkilaji on kyseessä.

Muusikkona minulle on tutuinta laulaminen ja kuoronjohtaminen sekä piano, cembalo ja urut. Niitä opiskelin Sibelius-Akatemiassa. Yksi askel tielläni helpompien laulu- ja soittotapojen tutkimisessa oli oman klavikordin rakentaminen. Herkkä soitin pakottaa luopumaan kaikesta ylimääräisestä. Klavikordin rakentaminen sai minut soitinrakennuskoukkuun: olen sittemmin rakentanut mm. 2 jouhikkoa ja monia pitkähuiluja.

Alexander-tekniikan opiskeleminen oli helppouden opetteluni seuraava askel. F. M. Alexander kehitti tekniikan alun perin ratkaisemaan äänenkäyttöön ja hengittämiseen liittyviä ongelmiaan, mutta tekniikkaa auttaa myös mm. ergonomia-asioissa ja esiintymisjännityksen hallitsemisessa. Tutustuin tekniikkaan, jätin päivätyöni ja suoritin opettajapätevyyteen vaadittavat kolmen vuoden perusopinnot Tukholmassa ja esiintyjien ohjaukseen keskittyvän Performing Self -kurssin Lontoossa.

Mitä jos soittaminen olisi jo alun alkaen mukavaa sekä kehon että mielen tasolla? Metropolian ammattikorkeakoulussa päivitin pedagogiikkaopintojani ja tein opinnäytetyön Alexander-tekniikan soveltamisesta lasten soitinopintojen varhaisvaiheeseen.

Nykyään opetan musiikkia ja Alexander-tekniikkaa sekä opistoissa että yksityisvastaanotolla ja työpaikoilla.

Tutustu Helenan kursseihin ilmonet.fi-palvelussa.

Asiakaspalvelu

puh. 09 8392 4342, aikuisopisto@vantaa.fi

Asiakaspalvelu avoinna: ma–to klo 9–15 ja pe 9–14

Vantaan opistotalo, Lummetie 5

PL 4506

01030 Vantaan kaupunki

Seuraa meitä somessa!

FACEBOOK:
@vantaan.aikuisopisto

INSTAGRAM:
@vantaanaikuisopisto #vantaanaikuisopisto

facebook instagram youtube