Jorma Peiponen


KUVA: Ilkka Salmi

Olen Jyväskylän maalaiskunnan Jyskässä syntynyt luonnonvalokuvaaja. Asun nykyisin Porvoossa. Koulutukseltani olen tietoliikenneteknikko. Valmistuin vuonna 1982.

Nuorena keräsin perhosia. Opiskelun jälkeen tämä harrastus alkoi kiinnostaa uudelleen. En halunnut tappaa kohteitani, siksi valitsin menetelmäksi valokuvaamisen. Epäonnistumisien ja satunnaisten onnistumisien jälkeen menin Vantaan aikuisopiston luontokuvauskurssille. Kurssin vetäjänä toimi Kimmo Kuure. Kurssilta ja toisilta harrastajilta sain lisäkipinää kuvaamiseeni.

Vuonna 1990 aloin pitämään luontokuvauskursseja Jyväskylän työväenopistossa. Olen innokkaasti lukenut valokuvausta käsitteleviä lehtiä ja kirjoja, sekä koonnut oppimateriaalia. Materiaalin työstäminen ja vuorovaikutus oppilaiden kanssa on ollut kehittävää ja alkuajan intohimo valokuvaukseen on tämän myötä jatkunut nykypäivään asti.

Lähi- ja makrokuvaus ovat itselleni kaikkein rakkain kuvausalue. Olen kuvannut hyvin monipuolisesti sekä luontoa että urbaanimpia kohteita. Luonnossa kohteitani ovat olleet maisemat, kasvit, sienet ja eläimet. Olen kuvannut kaupunkimaisemia ja kylänäkymiä niittyineen. Vienan Karjalassa kohteinani on ollut myös kansanperinteen taitajia. Dokumentoivasta valokuvauksesta olen siirtynyt enenemässä määrin kokeilevan valokuvauksen suuntaan. Se on tuonut syvyyttä kuvaamiseeni.

Vantaan aikuisopistossa aloitin valokuvauksen opettajana vuonna 2002. Kursseilla on ohjenuorana osanottajien valokuvaustaitojen kehittäminen. Kurssilaisten kuvista etsitään vahvuuksia ja kehittämiskohteita. Kurssilaiset saavat ohjeita parempien kuvien ottamiseen ja heitä opastetaan kohti omaa henkilökohtaista tyyliään.

Vuosittain jatkuvia valokuvauskursseja ovat luontokuvauksen jatkokurssi, luovan valokuvauksen kurssi sekä mestarikurssi. Monet ovat osallistuneet kursseille jo monen vuoden ajan. On ollut palkitsevaa nähdä heidän kehittymistään valokuvaajina. Se antaa itsellekin innostusta.

Digikuvaaja luovuuden lähteillä -kurssilla näytän valokuvia ja kerron niiden taustoista. Osallistujat saavat tietoa miten eri menetelmät vaikuttavat lopputulokseen, hyvään valokuvaan.

Valosta, varjosta, väristä ja sommittelusta pitämäni valokuvauskurssit ovat usean päivän mittaisia.

Erityisesti minua kiinnostaa valokuvista tehdyt koosteet, esitykset. Kurssilaisten valokuvaamisen syventyessä kuvakoosteet antavat harrastukseen uutta intoa. Tuloksena voi olla portfoliota, valokuvanäyttelyjä, kirjoja ja kuvaesityksiä.

Osallistuin valokuvauskilpailuihin vuosina 1988-1993. Tärkeimpiä menestymisiä ovat olleet Vuoden luontokuvat 1992 kilpailun toinen palkinto, sekä maailman suurimman luontokuvakilpailun BBC Wildlife Magazinen ja Lontoon Natural History Museumin järjestämässä kilpailussa saamani ensimmäinen palkinto vuonna 1993 sarjassa Composition and Form.

Olen ollut kuvittajana muun muassa teoksessa Toukohärkä ja kultasiipi. Teos valittiin vuoden luontokirjaksi vuonna 1995 ja se sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 1996. Olin toisena tekijänä vuonna 2016 ilmestyneessä teoksessa Makrokuvauksen käsikirja.‍

Tutustu Jorman kursseihin ilmonet.fi-palvelussa.

Asiakaspalvelu

puh. 09 8392 4342, aikuisopisto@vantaa.fi

Asiakaspalvelu avoinna: ma–to klo 12–15 ja pe 12–14

Vantaan opistotalo, Lummetie 5

PL 4506

01030 Vantaan kaupunki

Vantaan opistotalon vahtimestari:
040 561 7125

Opiston taidekeskuksen vahtimestari:
043 827 1254

Myyringin vahtimestari:
043 825 0873

Seuraa meitä somessa!

FACEBOOK:
@vantaan.aikuisopisto

INSTAGRAM:
@vantaanaikuisopisto #vantaanaikuisopisto

Pisto-gallerian aukioloajat: ma 14-20, ti-to 10-20, pe 10-13, la 10-14 ja su silloin kun taidekeskuksessa on opetusta.

facebook instagram youtube