Arto Korhonen


Arto KorhonenOpetan Vantaan aikuisopistossa vesivärimaalausta. Olen ollut kiinnostunut kuvataiteista jo pienestä saakka. Lähipiirissä ei ollut varsinaisesti kuvataiteilijoita, mutta äitini täti harrasti keramiikan tekoa, vanhaan navettaan rakennetussa pajassa, sekä runojen kirjoittamista. Äitini oli taitava ompelija, osasi kaavoittaa ja sommitella kuviolliset kankaat hienosti kokonaisuuksiksi. Ihmettelin lapsena, kuinka kankaat saadaan sopivalla leikkauksella istumaan mitä erilaisempien vartaloiden ympärille. Hämmästelin siinä tarvittavaa muodon tajua. Isäni oli ollut nuorena innostunut piirtämisestä, mutta menetti sodassa oikean kätensä ranteen yläpuolelta, kranaatin sirpaleen osumasta. Vaikka vasemmalla kädellä piirtäminen ei sujunutkaan, piti hän kuitenkin itseään luovana ja toteutti sitä arkisissa asioissa.

Sain viestinä kotoa sellaisen vaikutelman, että taide ja luovuus ei ole huono juttu. Lapsuudessani Vietnamin sodan, öljykriisin ja Biafran nälänhädästä kertovien uutisten jälkeen jätteiden käsittely ja lajittelu oli ensimmäinen iso hyvä asia, minkä muistan. Luonto, ympäristö ja ihmisen jättämät merkit siinä, on ollut keskeisiä teemoja omassa työskentelyssäni.

Taidekouluaikanani 1980 luvulla, Limingan Taidekoulussa ja Lahden Taideinstituutissa keskityin viiden vuoden ajan pääasiassa maalauksen opiskeluun. Käsitetaide ja ympäristötaide olivat vahvassa roolissa taidekentällä siihen aikaan. 1990 luvulla käytin itsekin luonnon materiaaleja omassa työskentelyssäni, ja olin kiinnostunut minimalismista. Videotaide oli tekniikan kehittyessä yleistynyt, digi-kuvaus ja pikseleiden määrät lisääntyivät isoin harppauksin. Samaan aikaan maalailin salaa akvarelliharjoitelmia, näyttämättä niitä kenellekään. Vuosituhannen vaiheessa päätin kuitenkin tulla ulos pöytälaatikosta ja pistää kymmenen vuoden piilottelun jälkeen akvarellejani esille. Ajattelin että myös akvarellimaalauksen avulla voi käsitellä ajassa liikkuvia ja itseä kiinnostavia asioita.

Koen että vesivärimaalaus on kohtalaisen ekologinen maalaustapa, vailla kemikaaleja. Ei tarvitse sähköä, ei elektroniikkaa eikä liuottimia. Se ei vaadi kohtuuttomia määriä välineitä. Akvarellivälineiden kuljettaminen vaihteleviin kohteisiin on helppoa. Sen tekemiseen riittää pala hyvälaatuista akvarellipaperia, pari hyvää sivellintä, rasian akvarellinappeja ja astiallisen vettä. Tarvittaessa se on huomattavasti nopeampi ja taloudellisempi tapa taltioida aikakauden ilmiöitä kun esimerkiksi vaikka elokuva tai teatteri.

Haluan opettaa akvarellimaalausta, koska pidän sitä tärkeänä nykyisenä teknologian aikakautena. Kamerat on puhelimissa kaikkien käytössä. Sähköisen kuvan käsittelyn hallinta on tehty helpoksi ja kaikkien saavutettavaksi. Uskon kuitenkin että ihmiset haluavat myös pitää yllä käden taitoja. Vanhoissa tekemisen tavoissa on voimaa, jota ei voi korvata uusilla välineillä.

Ei ole mitään estettä, etteikö perinteisillä välineillä ja tekniikoilla voisi tehdä ja kehittää ajassa elävää, siitä ammentavaa ja uutta luovaa muotokieltä. Henkilökohtaista kädenjälkeä, joka ei ole teknisillä välineillä tavoitettavissa.

Kurssilleni kannattaa osallistua, jos suhtautuu akvarellimaalaukseen avoimesti ja haluaa oppia tekniikoita niin, että pystyy käyttämään välinettä itsensä ilmaisuun. Ajattelee että se on väline, jolla voidaan ilmaista monenlaisia asioita, ja että se soveltuu vaikka nykytaiteen tekemiseen siinä kuin performanssi, videotaide tai kuvankäsittelyohjelmatkin.

Ennen taideopintojani olen käynyt ammattikoulussa rakennusmies linjan. Näistä opinnoista ei ole ollut haittaa myöhemmin. Erilaiset rakenteet ja kyky niiden toteuttamiseen on ollut iso etu myös näyttelyiden rakentamisessa. Harrastan myös nikkarointia. Puutarhakulttuurin seuraaminen on kiinnostavaa ja puutarhan hoidosta on myös jotain omia yritelmiä. Espanjan alkeita olen tankannut jo pidempään ja räätälöinti on alkanut viime aikoina myös kiinnostamaan.

Kaikkia näitä voi luovasti yhdistää taiteen tekemisen ja akvarellimaalaukseen.


Tutustu Arton kursseihin ilmonet.fi-palvelussa.

Asiakaspalvelu

puh. 09 8392 4342, aikuisopisto@vantaa.fi

Asiakaspalvelu avoinna: ma–to klo 12–15 ja pe 12–14

Vantaan opistotalo, Lummetie 5

PL 4506

01030 Vantaan kaupunki

Vantaan opistotalon vahtimestari:
040 561 7125

Opiston taidekeskuksen vahtimestari:
043 827 1254

Myyringin vahtimestari:
043 825 0873

Seuraa meitä somessa!

FACEBOOK:
@vantaan.aikuisopisto

INSTAGRAM:
@vantaanaikuisopisto #vantaanaikuisopisto

Pisto-gallerian aukioloajat: ma 14-20, ti-to 10-20, pe 10-13, la 10-14 ja su silloin kun taidekeskuksessa on opetusta.

facebook instagram youtube