Trendikäs kesäinen kukkakoristelu arkeen ja juhlaan

26.05.2020

Tämän hetken kukkamaailman trendejä ovat luonnonmukaisuus, ekologisuus, ilmavuus ja transparenttisuus eli läpinäkyvyys. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Sitä, että hyödynnetään leikkokukkien lisäksi monimuotoisia luonnon antimia; kedon kukkia, heiniä, oksia, puuta, marjakasvien varpuja, perennapenkin koristeellisia kukkia ja lehtiä. Niistä tehdään yksinkertaisia sommitelmia käyttäen hyväksi nurkkiin kertyneitä lasiastioita; lastenruoka- tai säilykepurkkeja, pulloja tai muita lasisia purtiloita.

Jos käytät luonnonkukkia, kannattaa kukat kerätä aamulla aikaisin. Näin siksi, että luonnonkukat ovat yön jäljiltä parhaassa nestejännityksessä. Kerättyäsi kukat laita ne pikaisesti veteen ja vie ne odottamaan viileään paikkaan käsittelyä seuraavaan päivään. Muista leikata varsiin hyvät, vinot imupinnat terävällä veitsellä. Näillä toimenpiteillä varmistat, että kukat kestävät paremmin käsittelyä ja pysyvät ryhdikkäänä pidempään.

Kestäviä luonnonkukkia ovat esim. koiranputki, maitohorsma, päivänkakkara, lupiini ja vihreistä materiaaleista mustikanvarvut ja koivunoksat. Vihreäversoista mustikkaa voi käyttää ympäri vuoden, joskin marja-aikaan kannattaa olla tarkkana, että marjat eivät sotke pöytäliinaa tai vaatteita. Kannattaa välttää asettelemasta kukkia suoraan auringonvaloon, sillä silloin ne haihduttavat vettä hyvin tehokkaasti ja lakastuvat nopeammin.

Asettele kukat väljästi astioihin ja sijoita astiat erilasiksii ryhmiksi pöydille. Mielenkiintoisemman koristelusta saat, kun sijoittelet astiat epäsymmetrisesti pöydällesi. Kukkien varsien näkyminen läpinäkyvästä astiasta on osa kokonaisuutta. Poista siis kukkien varsista maljakkoon menevältä osalta kaikki lehdet ja asettele varren kauniisti spiraaliin eli kukkien varret kiertävät kaikki samaan suuntaan.

Voit halutessasi koristella myös kukkapurkin nauhalla tai narulla ja asetella pöydälle kukkapurkkien lisäksi muuta tilaisuuden teemaan sopivaa koristetta. Askartelu- ja käsityökaupoista voit hankkia erilaisia koristeellisia nauhoja, kankaita, helmiä tai höyheniä antamaan lisää näköä koristeluusi.

Jos taas tarvitset näyttävän kukka-asetelman, niin suosittelen varaamaan isomman maljakon, muun astian tai korin, jonka sisään asettelet sidontaa helpottavan tukirakennelman. Tukirakennelman voit tehdä esim. kanaverkosta leikkaamalla astiaan sopivan palan levynä tai taittelemalla verkkoa epämääräiseksi, kuitenkin ilmavaksi möykyksi, jonka jälkeen asettelet sen maljakkoon. Tukirakennelman pitää olla ilmava siksi, että saat työnnettyä käyttämäsi kukat helposti verkon läpi maljakon pohjaan saakka. Tässäkin tekemisessä vain mielikuvitus on rajana!

Teksti ja kuvat floristi, kukkasidonnan opettaja Nina Torvinen

Asiakaspalvelu

puh. 09 8392 4342, aikuisopisto@vantaa.fi

Asiakaspalvelu avoinna: ma–to klo 9–15 ja pe 9–14

Vantaan opistotalo, Lummetie 5

PL 4506

01030 Vantaan kaupunki

Vantaan opistotalon vahtimestari:
040 561 7125

Opiston taidekeskuksen vahtimestari:
043 827 1254

Myyringin vahtimestari:
043 825 0873

Seuraa meitä somessa!

FACEBOOK:
@vantaan.aikuisopisto

INSTAGRAM:
@vantaanaikuisopisto #vantaanaikuisopisto

Pisto-gallerian aukioloajat: ma 14-20, ti-to 10-20, pe 10-13, la 10-14 ja su silloin kun taidekeskuksessa on opetusta.

facebook instagram youtube