Syötävät kukat – kokeile ja ihastu!

30.04.2020

Tiesitkö, että osa kukista on syötäviä? Voit käyttää niitä maun ja värin antajina suolaisissa ja makeissa ruuissa, koristeina kakuissa ja jälkiruuissa. Niistä voit valmistaa myös juomia. Kukkaruokien ja -juomien valmistaminen onnistuu helposti omassa keittiössä. Hyviä reseptejä ja vinkkejä löydät esim. nettisivustoilta.

Ennen kuin alat valmistamaan kukista ruokaa tai juomaa, ota selvää millaista kukkamateriaalia voi ja kannattaa käyttää. Kukkakauppojen leikkokukat, vaikka eivät perusominaisuuksiltaan olisikaan myrkyllisiä, eivät sovellu kokkailuun. Niiden kuljettamisen ja säilymisen varmistamiseksi on käytetty erilaisia syötäväksi kelpaamattomia kemikaaleja ja muita myrkkyjä. Jätetään ne siis ihan muuten ihasteltavaksi. Rauhoitetut luonnonvaraiset kukat tulee myös jättää kasvupaikalleen samoin kuin teiden varsilla kasvavat, autojen pakokaasuja keränneet ja pölyyntyneet kukat.

Syötäväksi sopivat kukat

Mitä kukkia sitten voi käyttää keittiössä? Syötäviä kukkia ovat esimerkiksi:

  • sarviorvokit
  • ruiskaunokit
  • kääpiösamettikukat
  • krassi
  • luonnossa ja puutarhassa kasvavat ruusut
  • kehäkukan terälehdet
  • voikukka
  • kamomilla

Ennen ruuanlaittoa kannattaa selvittää minkälaiseen ruokaan tai juomaan mikäkin kukka sopii ja minkälainen ominaismaku kullakin kasvilla on.

Pari hauskaa vinkkiä mitä voit kukilla voi tehdä

kukkia jääpalamuotissa

Koristele niillä jääpalat; jääpalamuottiin lisätään veden lisäksi kukka ja sen jälkeen muotti laitetaan pakastimeen. Siinä se!

Toinen kokeilemisen arvoinen kukkajippo on kakunkoristeeksikin sopivat kristallisoidut kukat. Kristallisoidut kukat syntyvät kastamalla kukka varovasti ja huolellisesti munan valkuaiseen. Liika valkuainen tulee pyyhkäistä esim. siveltimellä varovasti pois. Tämän jälkeen kukan päälle ripotellaan hienoa sokeria ja sen jälkeen kukan annetaan kuivahtaa lisukkeineen seuraavaan päivään. Kristallisointi antaa kukalle hyvän keston, ryhdy rohkeasti kokeilemaan!

kristallisoituja kukkia

Teksti ja kuvat floristi, kukkasidonnan opettaja Nina Torvinen

Asiakaspalvelu

puh. 09 8392 4342, aikuisopisto@vantaa.fi

Asiakaspalvelu avoinna: ma–to klo 12–15 ja pe 12–14

Vantaan opistotalo, Lummetie 5

PL 4506

01030 Vantaan kaupunki

Vantaan opistotalon vahtimestari:
040 561 7125

Opiston taidekeskuksen vahtimestari:
043 827 1254

Myyringin vahtimestari:
043 825 0873

Seuraa meitä somessa!

FACEBOOK:
@vantaan.aikuisopisto

INSTAGRAM:
@vantaanaikuisopisto #vantaanaikuisopisto

Pisto-gallerian aukioloajat: ma 14-20, ti-to 10-20, pe 10-13, la 10-14 ja su silloin kun taidekeskuksessa on opetusta.

facebook instagram youtube