"Halusin tehdä jotain pehmeää ja samettista"

16.12.2021

”Ryijy ommellen tai kehyskudonnalla” -kurssilla valmistui syksyn 2021 aikana hienoja ja persoonallisia ryijyjä omaan kotiin. Lue kuinka opiskelijat kertovat itse omista töistään ja niiden valmistuksesta.

Keväällä 2022 alkaa uusi ryijykurssi, joka löytyy Ilmonet.fi-palvelusta tunnuksella V220234 . Kurssin opettajana toimii tekstiilitaiteilija Raija Rastas. Lämpimästi tervetuloa kurssille!

Nooran ryijy
”Lisää lempeä” Kuva: Noora

"Työssäni ryijysolmut tulevat jokaiselle riville jotta työhön muodostuva teksti tulisi mahdollisimman selkeästi esille. Oli hauskaa päästä kokeilemaan näin perinteistä tekniikkaa mutta suunnitella astetta modernimpi aihe. Tekstiksi lopulta muodostuu ”lisää lempeä”. Ryijykurssilla sain työni hyvään alkuun, nyt vain vaaditaan omaa sinnikkyyttä sen valmistumiseksi. Kuvassa ryijy on käännetty samaan suuntaan kuin se tulee seinälle." (Noora)

"Halusin tehdä jotain pehmeää ja samettista. Jotain, jota haluaisi koskettaa ja jota katsellessa tulisi lämmin olo. Ryijykurssin aikana vanha kissaystäväni nukkui pois ja tämän ryijyn tekemisestä tuli minulle ja toiselle kissalleni yhteinen surutyö. Aina kun teen sitä, tulee kissani nukkumaan sen päälle. Ryijyn tekemisestä on tullut hidasta, mutta samalla aika kaunista". (Virpi)

Virpin ryijy
Virpin ryijy Kuva: Raija Rastas

"Olin tosi innoissani ryijykurssista, sillä yhdessä tekeminen toi kauan kaivattua vaihtelua korona-arkeen. Käytin Novitan paksua hygge wool -lankaa ja isoreikäistä pohjakangasta. Koitin uhkarohkeasti erilaisia tekniikoita ryijyyn, ja olen tosi tyytyväinen lopputulokseen. Aluksi tekeminen kävi aika paljon sormiin, mutta loppua kohden helpotti." (Miia)

Miian ryijy
Miian ryijy Kuva: Raija Rastas

"Nautin kovasti ryijyn tekemisestä. Minua on askarruttanut lapsesta saakka ryijyn tekemisen tekniikka. Meillä oli lapsuudenkodissani upea ryijy ja äitini oli tehnyt ns. karvalankamattoja paksusta villalangasta samalla tekniikalla. Nyt sitten itse eläkkeellä ollessani pääsin kokeilemaan samaa. Kunnioitukseni itämaisten mattojen tekijöitä kohtaan nousi samalla. Ryijysolmuhan ei ole sinänsä vaikea, mutta tekeminen vaatii sorminäppäryyttä." (Kiti)

Kitin ryijy
Kiti ryijy Kuva: Raija Rastas

Paulan ryijy
Paulan ryijy Kuva: Raija Rastas

"Olin miettinyt ryijyn tekemistä vuoden ennen kuin tulin kurssille. Ilman kurssia luultavasti miettisin edelleen!

Minulla oli selvä ajatus, mitä haluan tehdä: liukuvärin vihreästä valkoiseen ja kultaan. Hukkasin yksityiskohtaisen suunnitelman, joten improvisoin. Ryijyn tekeminen oli kivaa! Oli ihanaa miettiä väriyhdistelmiä lennosta. Tein ryijyä liiankin reipasta vauhtia, se alkoi tuntua ranteissa. Kannattaa siis aloittaa rauhallisesti. Lopussa vihreä - valko - kulta -idea alkoi tuntua tylsältä, joten tein yläosaan pinkin salaman ja valko-oranssit tupsut. Tein myös lapselleni pienen ananasryijyn. Seuraavana syntyy pilvi." (Paula)

Paulan ananasryijy
”Ananas” Kuva: Paula

"Ryijymallia suunnitellessani ehdin muuttaa aihetta kolmeen kertaan ennenkuin lopulta päädyin Lapin maisemaan. Annoin sille nimen "Lapin muistoja". Anoppini oli kotoisin Rovaniemeltä ja Lappi tuli tutuksi monien matkojemme aikana. Äitini oli intohimoinen käsityöihminen ja taitava neuloja. Häneltä jäi perinnöksi kilokaupalla lankoja, joita käytin ryijyyn. Näin ryijy yhdistää rakkaat muistot niin anopista kuin äidistäni. Ryijyntekoni ei jää tähän vaan jatkan harrastusta! Ryijy sopii erinomaisesti rapputasanteen ikkunan alle, minne suunnittelin sen. Sainkin varsinaisen ”ryijypistoksen”! (Carita)

Caritan ryijy
Caritan ryijy
”Lapin muistoja” - ryijy valmiina Kuva: Raija Rastas

"Ryijyn tekeminen on ollut pitkäaikainen haaveeni ja kurssilla haaveeni toteutui! Ryijyn ompelu vaatii kärsivällisyyttä, mutta on palkitsevaa nähdä työn edistyvän ja on jännittävää odottaa sitä, miltä valmis ryijy tulee näyttämään. Ompelin kurssilla Wetterhoffin tarvikepakkausryijyä." (Maiju)

Maijun ryijy
Maijun Tulppaanidamasti-ryijy valmistumassa Kuva: Raija Rastas

Asiakaspalvelu

puh. 09 8392 4342, aikuisopisto@vantaa.fi

Asiakaspalvelu avoinna: ma–to klo 12–15 ja pe 12–14

Vantaan opistotalo, Lummetie 5

PL 4506

01030 Vantaan kaupunki

Vantaan opistotalon vahtimestari:
040 561 7125

Opiston taidekeskuksen vahtimestari:
043 827 1254

Myyringin vahtimestari:
043 825 0873

Seuraa meitä somessa!

FACEBOOK:
@vantaan.aikuisopisto

INSTAGRAM:
@vantaanaikuisopisto #vantaanaikuisopisto

Pisto-gallerian aukioloajat: ma 14-20, ti-to 10-20, pe 10-13, la 10-14 ja su silloin kun taidekeskuksessa on opetusta.

facebook instagram youtube