Mitä esiintymisestä saa itselleen?

26.03.2019

Jo pelkkä ajatus julkisesti laulamisesta tuntuu kidutukselta! Olen kuullut laulunopettajana tuon lauseen monesti. Pystyn samaistumaan siihen myös itse esiintyvänä taiteilijana. Ei ole helppoa kohdata riittämättömyyden tunteita tai kokea noloutta epäonnistuneesta esityksestä.

Teen tiistai-iltaisin töitä Vantaan aikuisopiston lauluryhmien kanssa. Kyseessä on matalan kynnyksen lauluharrastus oppimisen iloa unohtamatta. Lauluryhmät ovat omasta aloitteestaan kunnostautuneet myös esiintymisessä. Pieniä konsertteja järjestetään aina jokaisen lukukauden päätteeksi. Arvostan ryhmien esiintymishalukkuutta ja omaa aktiivisuutta suuresti: he ovat tehneet lauluesityksistä oman juttunsa! Opettajana näen, että esiintymisellä on ollut tärkeä vaikutus ryhmäytymisessä ja motivaation ylläpitämisessä.

Pedagoginen näkemykseni on, että esiintymään pakottaminen ei kannata. Uskon, että lauluharrastus voi olla antoisaa myös ilman esiintymiskokemuksia. Haluan kuitenkin jakaa tässä blogipostauksessani lauluryhmien omia huomioita siitä, mitä parhaimmillaan esiintymisestä yleisön edessä saa itselleen. Vastauksien perusteella näyttää siltä, että kynnyksen ylittämisen jälkeen paluuta takaisin ei enää ole. Kerran kun esiintymisen makuun on päästy, ei sitä haluta lopettaa! Lainaukset ovat ryhmäläisten omia vastauksia kysymyksiini siitä, mitä merkitystä esiintymisellä on ja mitä siitä itselleen saa.

Esiintymisen kynnys on usein korkea

Esiintymisestä kieltäytyminen on helppoa. Etenkin jos ei ole aivan varma, onko se oma juttu vai ei. Mitä jos epäonnistun ja häpäisen itseni? Ryhmästä tarttuva innostus on osoittautunut korvaamattomaksi alkuvoimaksi niissä tapauksissa, kun uusi laulaja on juuri aloittanut uuden harrastuksen ja pohtii, miksi olisi niin hullu, että suostuisi lähtemään ryhmän mukana esiintymään julkisesti:

“Aloitin syksyllä ryhmässä enkä tiennyt ollenkaan, että kauden päätteeksi esiinnytään. Se ei kyllä kiinnostanut tippaakaan enkä tietenkään aikonut mennä mukaan. Mitä hullua! Viimeisellä tunnilla ennen Suurta iltaa jotakin naksahti päässäni; innostus tarttui ja tajusin, että minähän kuulun joukkoon.

Ja kyllä oli hauskaa esiintyä, iloisesti ja rennolla asenteella. Minä nautin, kaikki nauttivat! En ole varmaan esiintynyt teinikuoron jälkeen. Siitähän on siis puoli vuosisataa. Nyt odotan jo seuraavaa kertaa. Tärkeä asia on kirkastunut: laulujen harjoitteluun ja hiomiseen on motiivi – esiintyminen yleisölle.”

Yleisöä vai itseä varten?

Ryhmäläiset arvostavat yleisöään ja haluavat tehdä esityksestä taiteellisesti ehjän kokonaisuuden. Laulunopettajan näkökulmasta ajattelen, että koska esiintyminen tapahtuu ryhmän omilla ehdoilla ja harrastajastatuksella, emme ole yleisölle mitään velkaa. Voimme huoletta esittää myös parhaimman osaamisalueen ulkopuolelle jäävää ohjelmistoa niin halutessamme, sillä kyseessä on oppimistilanne.

Huomasin kuitenkin nopeasti, että ryhmäläiset itse suhtautuvat yleisön tarpeisiin ja odotuksiin suurella kunnioituksella. Laulujärjestystä, osaamisen tasoa ja yhteislauluja pohditaan yleisön viihtyvyyden kannalta huolellisesti.

Lauluryhmän jäsenten työskentelystä huomaa selvästi, että he arvostavat suuresti esiintymismahdollisuutta. Tilaisuuksia päästä laulamaan oikean yleisön eteen ei välttämättä tule niin usein. Mahdollisuus esiintyä on suorastaan harvinainen tilaisuus, joka kannattaa hyödyntää:

“---nämä meidän esiintymiset tarjoavat meille kaikille mahdollisuuden laulaa yleisön edessä omalla äänellä, vaikka se oma ääni ei niin kaunis olisikaan. Jos karaokea ei lasketa mukaan, niin harvoin meille ”kotilaulajille” tarjoutuu tilaisuus laulaa yleisön edessä. Eli koen nämä esiintymiset harvinaisina tilaisuuksina, joihin kannattaa tarttua kiinni.”


Haluatko aloittaa lauluharrastuksen? Tutustu Vantaan aikuisopiston laulukursseihin ilmonet.fi-palvelussa.


Esiintymiseen voi jäädä koukkuun

Nyt kun jokaisen lukukauden päätteeksi on järjestetty esiintyminen, ei ryhmä osaa olla enää ilman! Valuuko tunneilla karttunut osaaminen jopa hukkaan, jos taitojaan ei pääsisikään testaamaan tositoimissa, elävän yleisön edessä?

“Koen lauluryhmämme esiintymiset erittäin positiivisena asiana. Ne ovat myös tärkeitä, sillä niitä voi pitää eräänlaisena mittarina siitä, miten on itse kehittynyt laulajana, mutta myöskin siitä, että miten meidän lauluryhmä on kehittynyt ja nivoutunut yhteen. Ajattelen nämä meidän esiintymiset vähän niin kuin lopputentteinä: esiintyminen on se päämäärä, jota varten koko kurssiaika harjoitellaan. Jos meitä kuulemaan tullut yleisö, on loppuun asti paikalla, on se myös meille todiste siitä, että olemme oikealla tiellä.”

“Esiintyminen on hauskaa - tärkeydestä en tiedä”

Kysyessäni ryhmäläisiltä esiintymisen merkityksestä, moni mainitsi ilon, mitä esiintyessä kokee. Sen lisäksi, että laulaminen kohentaa omaa mielialaa, myös esiintymisestä jää usein päällimmäiseksi mieleen antamisen ilo. Etenkin, jos huomaa, että yleisö on elänyt mukana ja liikuttunut laulun voimasta.

“Esiintyminen tuo minulle iloa ja uskon, että sitä se on myös meidän koko ryhmälle. Hyvin mennyt esiintyminen on niitä asioita, joita mielellään muistelee myös jälkeenpäin. Esiintymisestä oppii luottamaan omiin taitoihinsa, esiintymään osana ryhmää ja ennen kaikkea siinä oppiin esiintymään: eläytymään laulun sanoihin ja kertomaan laulun tarinan kuulijoille.”

“Jos jokin kappale on oikein kuulijaa koskettanut, tuonut mieleen muiston, tai kuulija on laulanut mukana, silloin tulee itsellekin hyvä mieli. Silloin on antanut kuulijalle jotakin. Varsinkin vanhuskuulijoiden reaktiot ovat usein mieltä liikuttavia.”

“Esiintyessä saa yhteyden toisiin ihmisiin. Yhdessä esiintyviin, ml. säestäjään, sekä ensisijaisesti yleisöön. Parhaalta tuntuu, jos kokee että oma panos on jollain tavalla aiheuttanut aidosti positiivisia reaktioita yleisössä.”

Miten päästä yli jännityksestä?

On huomattavasti helpompaa ottaa ensimmäinen askel esiintymiseen yhdessä kuin yksin. Kun saa jakaa jännityksen muiden kanssa, se alkaa tuntua ihan siedettävältä tunteelta. Jännittäminen on jotain, josta yhteen hioutuneena ryhmänä selviää kuitenkin lopulta hengissä. Moni ryhmäläinen on tosin tarttunut myös yksinlaulamisen haasteeseen. Esityksissämme kuulemme usein soololaulua tai pienryhmäesityksiä.

“Esiintyminen jännittää aina. Ryhmässä esiintyessä ei toisaalta tarvitse jännittää niin paljon kuin yksin esiintyessä, mutta silloin on vastuussa panoksestaan myös muille. Suuren itsekritiikin takia yksin esiintyminen ei vieläkään suju ilman jalkojen tärinää. Pitäisi vain ottaa rennommin ja antaa mennä, mutta ei se vielä onnistu.”

“Esiintymistä odotellessa kait jokainen tuntee pientä tai suurempaa kihelmöintiä, joka osoittaa, että tilanne on tärkeä ja on keskittynyt siihen. Esiintyessä koen tekeväni näkyvän pätkän omaa elämänhistoriaani, ehkä vaikuttavani jonkun muunkin elämään (positiivisessa mielessä). Esiintymistavoitteen toteutuminen tuntuu hyvältä; uskalsi siihen ilmoittautumalla panna itsensä likoon, teki enemmän tai vähemmän töitä tavoitteen eteen ja nyt asetettu tavoite toteutuu. Kokee päässeensä harrastuksessaan uudelle tasolle, jolta voi sitten ponnistaa eteenpäin.”

Esiintyminen on siis tärkeä osa lauluharrastusta, myös matalankynnyksen lauluryhmissä. Yhteenvetona todettakoon, että jos jostain asiasta saa hyvän mielen, antamisen iloa, itsensä voittamista, ryhmässä toimimisen huumaa ja motivaatiota tiistai-iltojen lauluhetkiin, sen täytyy olla tärkeää ja säilyttämisen arvoista!

TEKSTI: Milla Mäkinen, laulupedagogi


Haluatko aloittaa lauluharrastuksen? Tutustu Vantaan aikuisopiston laulukursseihin ilmonet.fi-palvelussa.

Asiakaspalvelu

puh. 09 8392 4342, aikuisopisto@vantaa.fi

Asiakaspalvelu avoinna: ma–to klo 9–15 ja pe 9–14

Vantaan opistotalo, Lummetie 5

PL 4506

01030 Vantaan kaupunki

Vantaan opistotalon vahtimestari:
040 561 7125

Opiston taidekeskuksen vahtimestari:
043 827 1254

Myyringin vahtimestari:
043 825 0873

Seuraa meitä somessa!

FACEBOOK:
@vantaan.aikuisopisto

INSTAGRAM:
@vantaanaikuisopisto #vantaanaikuisopisto

Pisto-gallerian aukioloajat: ma 14-20, ti-to 10-20, pe 10-13, la 10-14 ja su silloin kun taidekeskuksessa on opetusta.

facebook instagram youtube