Matkalla-tekstiilitaidetyöpajassa on luovuudelle tilaa!

28.08.2020

Aloitimme tekstiilitaidetyöpajan tutustumalla inspiroiviin näyttelyihin ja kuvioimalla kankaita monilla eri tekniikoilla. Kankaista valmistui kerroksellisilla kollaasitekniikoilla hienoja ja koskettavia taidetekstiilejä.

Seuraavassa tekijät kertovat omien töidensä synnystä ja tekniikoista.

"Innostuin valtavasti huomatessani Matkalla -tekstiilitaidetyöpaja -kurssin opiston ohjelmassa. Hienoa, että tällaisia kursseja järjestetään.

Jaana: Saku Sammakko ruoanhakumatkalla (kuva: Jaana)

Olen osallistunut kurssille kaksi kertaa ja oppinut inspiroivia uusia tekniikoita. Kun koronavirus rajoitti keväällä elämää oli paljon aikaa toteuttaa ideoita. Työskentely vei mennessään, enkä osannut enää lopettaa. Useita töitä syntyi kuin pakonomaisesti ja nautin tekemisestä paljon."

"Olen tehnyt pitkään työtä pakolaisten parissa ja halusin tehdä siihen aiheeseen liittyvän tekstiilityön. Pakolaisten matka on erilainen kuin turistimatkat. Pakolaiset joutuvat matkalle tahtomattaan ja joutuvat jättämään taakseen oman maansa, asuntonsa, kaiken tutun, ystävät ja sukulaiset. Pakolaisella voi olla mukanaan vain yksi matkalaukku, johon hänen koko omaisuutensa mahtuu. Vaikka matkalaukku voi olla lähes tyhjä, kantaa hän kuitenkin mukanaan muita asioita: menneisyyttään, pelkoa, muistoja, toivoa  ja unelmia tulevaisuudestaan. Työni on tehty katoavan kuitukankaan avulla vanhasta huivista, ommeltu ja kirjailtu."

Tuula Reiman: Pakolaisen matka-arkku (kuva: Tuula Reiman)

"Teokseni Hämähäkinverkko perustuu Suomen Kuvalehden 46/2019 artikkeliin muotialalla työskentelevien nuorten kohtalosta Iranissa. Tekstin keskeinen henkilö on vaatesuunnittelija Farnaz Abdouli, joka halusi tuoda kauniit värit musliminaisten elämään. Abdouli ja 11 muuta muodin parissa työskentelevää saivat syytteen "hyökkäyksestä hijabia vastaan". Syyttäjä nimesi joukko-oikeudenkäynnin Hämähäkinverkoksi.

Marja Tulander: Hämähäkin verkko (kuva: Raija Rastas)

Tekstiili materiaalina oli luonnollinen valinta kuvata vaatteiden parissa työskentelevien ihmisten tarinaa. Pohjakankaan maalasin tekstiilivärien lämpimillä sävyillä, kuitenkin levottomasti kuvaamaan tunnelmia. Siirsin kankaalle Farnazin tummanpuhuvan pelokkaan kuvan maanpaosta Turkissa. Hämähäkinverkko on vapaata konekirjontaa. Käsin kirjaillut kysymysmerkit kysyvät: Miksi?? Matkalla kurssin tunnelma oli leppoisan rakentava ja kurssilaiset kannustivat toisiaan koko kurssin ajan. Opettajan ohjaus oli innostavaa ja hellävaraisesti eteenpäin ohjaavaa. Kurssilla oli omalle luovuudelle tilaa!"

"Työni nimi on Matkalla kevääseen, sillä siinä on keväisiä värejä ja se valmistui kevään aikana. Työ koostuu kahdeksasta palasta. Palat on kukin erikseen kuulavärjätty. Käytin samoja värejä ja väriyhdistelmiä, mutta eri suhteissa. On aina jännä nähdä minkälaisia niistä tulee. Itse näen palasissa mm eläimiä. Yhdessä on selvästi kauris metsän kätköissä. Toisessa näen kalojen pyrstöjä. Käytin kahta kangasta, vanhaa puuvilla lakanaa ja uutta sekoitekangasta. Ne laskeutuvat vähän eri tavalla, mutta sehän ei haittaa."

Hilkka Hellén: Matkalla kevääseen

"Kuvassa on syntymässä teossarjani, jossa käytin useilla eri tekniikoilla kuvioituja kankaita. Yhdistin niihin mm. nappeja, pitsejä ja strasseja."

Eija Väyrynen: Enkeleitä onko heitä (kuva: Raija Rastas)

"Työni kertoo oman häähumun ihanista muistoista, yhdestä hyvästä hetkestä minun elämässäni.

Rauni Kivinen: Häähumua (kuva: Raija Rastas)

Kurssi avasi taiteellisen aarreaittani - luovuus pulppusi useana ideana kurssin tiimoilla.  Raijan avaavat ideat, pitkä kokemus ja työskentelytavat olivat innoittavia ja kurssimme ilmapiiri ja yhteistyö- sekä ideointityöskentely toimi hyvin luovasti ja lumoavasti. Tuntui erittäin antoisalta. Tämä työ on omaan kokemukseeni perustuva. Idean ja työn kehittely oli innostavaa ja erilaiset tekniset ratkaisut onnistuivat ryhmän tuella ja Raijan teknisillä ratkaisuilla."

"Lumouduin väreistä ja annoin niiden viedä! Joitakin töitä olen jatkanut kangasväreillä tai-tussilla, jos olen havainnut niissä jotain esittävää. Ryhmä on ollut kiva ja juttu lentänyt – siitä huolimatta töitä on syntynyt runsaasti!"

Irene Pasanen: Värin lumoa (kuva: Irene Pasanen)

"Matkalla - kurssin työni muotoutui tilanteessa, jossa 70-vuotta täyttävälle ystävälle piti keksiä lahja. Kankaalle muodostui Inarista kotoisin olevan matemaatikon matka pohjoisesta etelään. Erämaisemat vesistöineen vievät ajattelijan takaisin selkosille. Kuvan siirtoa, kankaan värjäämistä ja kirjontaa, näistä tämä matka syntyi."

Maija Ferchen: Matka pohjoisesta etelään (kuva: Maija Ferchen)

"Matkalla-kurssilla keskityin enimmäkseen yhteen tekniikkaan, missä pohjakankaalle kiinnitetään erilaisia paloja toisesta kuvioidusta kankaasta.  Usein kankaissa toistuu sama kuvio tai rytmi. Ne voisivat toimia isoina pintoina sisustus-tai vaatetuskankaina. Työskentely innosti minua jatkamaan kotona kurssin jälkeen öljy- ja akryylivärellä maalaten, mutta myös painovärien kanssa ja tein lukuisia abstrakteja "korona tauluja"."

Anu Heikkinen: Matkalla-työpajassa valmistunut kangas (kuva: Anu Heikkinen)

Syksyn 2020 Matkalla – tekstiilitaidetyöpajakurssi (Ilmonet: V201452) alkaa 17.9, kurssin opettajana on tekstiilitaiteilija Raija Rastas. Lämpimästi tervetuloa yhteiselle matkalle!

Teksti ja kuvat Raija Rastas sekä töiden tekijät.

Asiakaspalvelu

puh. 09 8392 4342, aikuisopisto@vantaa.fi

Asiakaspalvelu avoinna: ma–to klo 9–15 ja pe 9–14

Vantaan opistotalo, Lummetie 5

PL 4506

01030 Vantaan kaupunki

Vantaan opistotalon vahtimestari:
040 561 7125

Opiston taidekeskuksen vahtimestari:
043 827 1254

Myyringin vahtimestari:
043 825 0873

Seuraa meitä somessa!

FACEBOOK:
@vantaan.aikuisopisto

INSTAGRAM:
@vantaanaikuisopisto #vantaanaikuisopisto

Pisto-gallerian aukioloajat: ma 14-20, ti-to 10-20, pe 10-13, la 10-14 ja su silloin kun taidekeskuksessa on opetusta.

facebook instagram youtube