Leikkokukkaihanuuksia ympäri vuoden

03.04.2020

Kukkakaupassa kuulee usein kysyttävän, että saako kaikkia leikkokukkia ympäri vuoden. Vastaus on, että suurinta osaa saa, mutta valitettavasti ei kaikkia. Osa leikkokukista on hyvinkin sesonkiluonteisia, mainittakoon esimerkkinä tuttu ja ihana kesäinen pioni. Kukkakauppias saa tukusta pioneja tovin pidempään kuin mitä se kukkii omalla pihalla täällä Suomessa.

Kevättalven ja alkukevään kestosuosikkeja ovat kruunuvuokot, jaloleinikit, tulppaanit ja näin ennen pääsiäistä narsissit ja helmililjat. Näiden saatavuuteen vaikuttavat kysyntä eli sesongit sekä kasvuolosuhteet siellä, missä kyseistä kukkaa kasvatetaan.


Onneksi kuitenkin paljon erilaisia ihanuuksia löytyy aina. Perinteiset ruusut, neilikat, gerberat ja monet muut eivät häviä myyntivalikoimasta missään vaiheessa vuotta. Hinta toki saattaa vaihdella vuodenajan ja sesonkien mukaan, mutta erot eivät kuitenkaan ole äärimmäisyyksiin meneviä. Aina kannattaa kysyä kukkakauppiaalta omaa suosikkiaan; voihan olla, että kukkaa on yleisesti ottaen saatavilla, mutta oman kauppiaan kukkakaapissa sitä jostain syystä ei nyt vain satu olemaan juuri sillä hetkellä myynnissä.

Ja mikä parasta; nykyajan tekniikka on suonut meille kaikille mahdollisuuden tutkiskella kukkien ihmeellistä maailmaa älypuhelinsovelluksella (esim. FlowerBook). Sitä selaillessa kukista kiinnostuneen ei aika käy pitkäksi, sen voin kertoa! Sieltä löytyvät kaikki maailman kukat kaikissa sateenkaaren väreissä ja siltä väliltä. Ja mikä hienointa; siellä kerrotaan kunkin kukan saatavuus. Sieltä minäkin tarkistan, milloin esim. juuri jaloleinikkiä oikein saa.


Mielenkiintoista on myös se, mistä leikkokukat meille tänne Suomeen oikein tulevat. Leikkokukan matka maljakkoomme on monissa tapauksissa hyvinkin pitkä. Esimerkkinä vaikkapa ruusut; niitä viljellään pääasiallisesti Afrikassa ja Etelä-Amerikassa, josta ne kuljetetaan rahtina Euroopaan, lähinnä Hollannin isoihin kukkatukkuihin.

Sieltä kukat kuljetetaan laivalla tai maarahtina kohdemaahan tukkuihin, josta jakeluautot kuljettavat kukat edelleen lähikukkakauppaamme ja sen jälkeen ne ovat ostettavissamme. Mielenkiintoista, eikö totta?

Kirjoittaja ja kuvaaja: Nina Torvinen, floristi ja kukkasidonnan opettaja.

Asiakaspalvelu

puh. 09 8392 4342, aikuisopisto@vantaa.fi

Asiakaspalvelu avoinna: ma–to klo 9–15 ja pe 9–14

Vantaan opistotalo, Lummetie 5

PL 4506

01030 Vantaan kaupunki

Vantaan opistotalon vahtimestari:
040 561 7125

Opiston taidekeskuksen vahtimestari:
043 827 1254

Myyringin vahtimestari:
043 825 0873

Seuraa meitä somessa!

FACEBOOK:
@vantaan.aikuisopisto

INSTAGRAM:
@vantaanaikuisopisto #vantaanaikuisopisto

Pisto-gallerian aukioloajat: ma 14-20, ti-to 10-20, pe 10-13, la 10-14 ja su silloin kun taidekeskuksessa on opetusta.

facebook instagram youtube