Lakritsia kiitos!

09.10.2019

Maaliskuussa kotitalouden suunnittelijaopettaja Inka Valima piti kaksi Lakritsityöpaja -kurssia aikuisopistolla. Myös syyslukukauden lakritsikurssi on ollut ennätyksellisen suosittu! Lakritsityöpajoissa maistellaan hieman lakritsin valmistuksessa käytettäviä raaka-aineita ja valmistetaan itse pieni erä tuota perinneherkkua.

Kaikki lähtee lakritsijuuresta. Kokonaista juurta tai juuren silppua voidaan liottaa kuumassa vedessä ja tehdä lakritsiteetä. Juuresta saa jauhetta, jonka maku on hyvin intensiivinen ja anismainen. Lakritsinjuurta voidaan myös uuttaa, kuivata ja jauhaa, ja näin tehdä lakritsijauhetta, jonka maku taas on enemmän karkkimainen ja tutun lakritsinen. Kotitekoisissa lakritsikarkeissa käytetään raaka-aineena jauhetta ja juurijauhetta, jotta makuun saadaan syvyyttä. Lakritsinjuurta myydään kokonaisena muutamissa luontaistuotekaupoissa ja jauheena isoimmissa marketeissa.

Kotitekoinen lakritsi on ilman lisättyjä väriaineita tumman ruskeaa. Mustaa lakritsia saa kotona, kun käyttää veden sijaan mustaa väriainetta tai salmiakkiliuosta – tästä tietysti tulee myös kiva lisämaku.

Lakritsia voi myös teon aikana maustaa. Salmiakkijauhetta lisäämällä saadaan salmiakkisia lakritsikarkkeja ja kuivatusta vadelmasta tulee kaunis punainen huntu lakritsinauhan pintaan. Kotitekoinen lakritsi on mahtava lahja toiselle tai herkkuhetki itselle.

Lakritsi kiinnostaa ihmisiä vuodesta toiseen. Helsingissä on järjestetty Tukholmasta tuttua Salmiakki- ja lakritsifestivaali nyt muutamana vuotena peräkkäin ja tapahtuma on ollut hyvin suosittu. Inka on pitänyt lakritsityöpajaa sekä Tukholman festivaaleilla että Helsingissä.

Inka nauttii toki itsekin lakritsia ja salmiakkia sellaisenaan, mutta käyttää lakritsijauhetta lisäksi leivonnassa ja ruoanlaitossa. Hyviä yhdistelmiä ovat esimerkiksi sitruuna ja salmiakki, lakritsijauheella maustettu omenahillo juustojen kanssa ja jopa lakritsi-aioli katkarapujen lisänä tai dippinä. Lakritsinjuurta voi helposti kokeilla niiden raaka-aineiden kanssa, joihin voisi laittaa mausteeksi anista. Rohkeasti kokeilemaan!


Tarkkaile tulevia lakritsikursseja ilmonet.fi -palvelusta!

Asiakaspalvelu

puh. 09 8392 4342, aikuisopisto@vantaa.fi

Asiakaspalvelu avoinna: ma–to klo 9–15 ja pe 9–14

Vantaan opistotalo, Lummetie 5

PL 4506

01030 Vantaan kaupunki

Vantaan opistotalon vahtimestari:
040 561 7125

Opiston taidekeskuksen vahtimestari:
043 827 1254

Myyringin vahtimestari:
043 825 0873

Seuraa meitä somessa!

FACEBOOK:
@vantaan.aikuisopisto

INSTAGRAM:
@vantaanaikuisopisto #vantaanaikuisopisto

Pisto-gallerian aukioloajat: ma 14-20, ti-to 10-20, pe 10-13, la 10-14 ja su silloin kun taidekeskuksessa on opetusta.

facebook instagram youtube