Erilainen kukkakimppu

05.05.2020

Esitän heti aluksi sana-assosiaation: mitä tulee mieleen sanasta kukkakimppu? No, useimmiten kai se perinteinen kukkakimppu, joka on sidottu narulla nippuun. Juurikin niin!

Mutta kukkakimppu voi myös olla tehty eri lailla kuin se perinteisesti sidottu, nippuun laitettu kimppu. Kukkakimpun tai -asetelman - raja niiden välillä on tässä kohden häilyvä – voi myös tehdä hyödyntäen rakennepohjaa. Mikä rakennepohja sitten on ja mikä sen tarkoitus on?

Rakennepohja

Rakennepohjan avulla kukat saadaan aseteltua maljakkoon helposti ja ilmavasti. Rakennepohjan rakenteet tukevat kukkien varsia ja kukat pysyvät paremmin pystyssä ja ilmavasti halutussa asennossa maljakossa. Rakennepohjan voi tehdä itse käyttämällä erilaisia materiaaleja, kuten esimerkiksi puiden oksia, kanaverkkoa tai ihan mitä tahansa muuta käsittelyä ja vettä kestävää materiaalia. Kerron teille kolme tapaa rakentaa helppo rakennepohja.

Ensimmäinen tapa on erilaisten oksien hyödyntäminen. Näin keväällä metsät ja pihat ovat pullollaan katkeilleita tai kasvien kevätkunnostuksen takia katkaistuja oksia. Kerää kivat ja kauniit oksat talteen; rakennepohjaan käyvät periaatteessa kaikki suhteellisen suorat, noin 0,5 – 1 cm paksuiset oksat. Katko oksat (vähintään) n. 15 - 20 cm pituisiksi, jotta kukat pysyvät tukevasti rakenteessa. Tee oksista pyöreä nippu, jonka halkaisija on noin 10 – 15 cm. Näillä mitoilla saat tukevuutta rakennelmalle ja se pysyy takuuvarmemmin pystyssä.

Ohjeet oksien tukemaan kukkakimppuun.

Kietaise oksanipun ympärille pari kolme kuminauhaa, niin että nippu pysyy hyvin kasassa, mutta nivaskaan mahtuvat vielä hyvin myös kukkien varret. Aseta nippu pöydälle seisomaan ja asettele oksia, jos nippu ei tahdo heti seisoa suorassa. Aseta oksanippu matalahkoon, laakeaan astiaan, jossa on vettä. Kun tämä vaihe on tehty, voit alkaa asetella kukkia laittamalla niitä hellävaroen oksien väliin. Muista leikata kukkiin hyvät imupinnat ja katso, että kukan varsi osuu maljakkona toimivan astian pohjaan, jotta se saa varmasti vettä.

Kun kimppu on valmis, sido kimppu vaikkapa nauhalla tai juuttinarulla kahdesta kohtaa, että rakennepohja pysyy edelleen kasassa. Voit poistaa kumilenkit tai jättää ne paikalleen, jos ne jäävät sitomiesi koristenarujen alle.

Tämän kimpun etuna on helppouden lisäksi ekologisuus eli luonnonmateriaaleista tehdyn rakennepohjan lisäksi kukat voit kerätä kevään ja kesän tullen luonnosta; omasta pihasta, niityltä tai ojan pientareelta.

Luonnonkukat kannattaa kerätä aikaisin aamulla, koska silloin ne ovat parhaimmillaan eli ne ovat yön jäljiltä saaneet hyvin kosteutta ja vettä. Kukat kannattaa keräämisen jälkeen laittaa nesteytymään maljakkoon vuorokaudeksi viileään ja valottomaan paikkaan ennen käyttöä. Näin ne kestävät työstämistä entistä paremmin.Rakennepohja rautalankaverkosta


Toinen hyvä vaihtoehto on tehdä rakennepohja esim. varaston nurkkaan unohtuneesta rautalankaverkosta, tutummin kanaverkoksi kutsutusta. Leikkaa verkosta sellainen pala, jonka saat väljästi ”myttyyn” muotoiltuna mahdutettua käyttämääsi maljakkoon niin, ettei verkko kuitenkaan pilkistä maljakon reunan yli.

Kun verkko on aseteltuna maljakossa, voit laittaa kukkia verkkopohjaan samalla periaatteella kuin edellä kuvattuun oksista rakennettuun rakennepohjaankin. Leikkaa siis varsiin hyvät imupinnat ja laita kukkien varret maljakon pohjaan saakka. Näin kukat saavat vettä ja voivat hyvin! Maljakon sijaan voit käyttää erilaisia astioita, kuten muovitettua koria tai muita varastoistasi löytyviä isoja tai pieniä kippoja ja kuppeja.

Edellä esitettyä kikkaa voi hyödyntää hyvin myös Aalto-maljakossa. Vaihdat vain teräväreunaisen kanaverkon vaikkapa paksuhkoon ja hellempään alumiinilankaan, jonka taittelet samalla metodilla väljäksi häkkyräksi ja laitat maljakkoon.

Ota mielikuvitus ja luovuus käyttöön!

Teksti ja kuvat floristi, kukkasidonnan opettaja Nina Torvinen

Asiakaspalvelu

puh. 09 8392 4342, aikuisopisto@vantaa.fi

Asiakaspalvelu avoinna: ma–to klo 12–15 ja pe 12–14

Vantaan opistotalo, Lummetie 5

PL 4506

01030 Vantaan kaupunki

Vantaan opistotalon vahtimestari:
040 561 7125

Opiston taidekeskuksen vahtimestari:
043 827 1254

Myyringin vahtimestari:
043 825 0873

Seuraa meitä somessa!

FACEBOOK:
@vantaan.aikuisopisto

INSTAGRAM:
@vantaanaikuisopisto #vantaanaikuisopisto

Pisto-gallerian aukioloajat: ma 14-20, ti-to 10-20, pe 10-13, la 10-14 ja su silloin kun taidekeskuksessa on opetusta.

facebook instagram youtube