Sähköiset kokeet ja oma kannettava
Sähköiset materiaalit ja kokeet
Lukio-opinnoissa käytetään sähköisiä oppimisympäristöjä ja oppimateriaaleja sekä pidetään sähköisiä kokeita. Niinpä opinnoissa tarvitaan alusta lähtien kannettavaa tietokonetta ja myös kuulokkeita. Abitti-kurssikoejärjestelmän ja ylioppilaskirjoituksissa käytettävän järjestelmän vaatimukset täyttävä kannettava tietokone soveltuu myös lukion aikana tapahtuvaan sähköiseen opiskeluun.
Kannettavan tietokoneen hankinta
Abitti-kokeita järjestetään lukiossa heti ensimmäisen opiskeluvuoden syksystä lähtien. Abitti-kokeen alussa opiskelijan tietokone käynnistetään USB-muistitikulta. Kone lataa tikulta Linux-pohjaisen käyttöjärjestelmän (DigabiOS), joka toimii monenlaisilla tietokoneilla. Tähän mennessä Abitti-kurssikokeita on tehty yli 2000:lla eri tietokonemallilla. Parhaiten DigabiOS toimii muutaman vuoden vanhoissa tietokoneissa, koska näiden laitteiden vaatimat ajurit on jo ehditty sisällyttää käyttöjärjestelmään.
Kokeen suorittajan kannalta suurimmat tekniset haasteet Abitissa ja digitaalisessa ylioppilaskokeessa ovat koneen yhteensopivuuden varmistaminen ja myös koneen käynnistäminen USB-tikulta, jota harjoitellaan heti ensimmäisen jakson aikana.
Hyödyllistä luettavaa ennen koneen hankintaa:
Abitti-yhteensopivat tietokoneet (erityisesti kohdat Tarvittavat liitännät ja verkkoyhteydet, Yhteensopivuuden varmistaminen ja Tyypillisimmät yhteentoimivuusongelmat)
Opinnoissa tarvitset myös kuulokkeita, joten varmista, että sinulla on toimivat langalliset kuulokkeet. Langallinen hiiri helpottaa myös monesti työskentelyä. Kaikkien kannettavien tasohiiri (touchpad) ei toimi Abitti-koejärjestelmässä, joten silloin langallinen hiiri on välttämätön.
Abitti-koejärjestelmän käynnistäminen omassa kannettavassa
Abitti-koejärjestelmän käynnistämistä USB-muistitikulta eli boottaamista opetellaan yhdessä ohjatusti ns. boottaustuokiolla heti lukio-opintojen alkuvaiheessa ensimmäisen jakson aikana ja tarvittaessa myös myöhemmin.
Koneen boottausohje eli koneen käynnistäminen USB-tikulta
Boottaustuokiolla opiskelija:
- harjoittelee ohjatusti boottaamista eli oman koneensa käynnistämistä Abitti-koejärjestelmään USB-muistitikulta
- suorittaa Abitissa äänitestin ja testaa, toimivatko omat langalliset kuulokkeet koejärjestelmässä
- tarkistaa, toimiiko hiiri normaalisti
Huom! kokeissa kannattaa olla langallinen hiiri, joka kiinnitetään USB-porttiin - tarkistaa, toimiiko näppäimistö normaalisti
Esimerkki langallisesta USB-hiirestä - varmistaa, pystyykö liittymään WLAN-verkkoon eli langattomaan lähiverkkoon. Useimmat kurssikokeet tehdään langattomassa WLAN-lähiverkossa.
- varmistaa, löytyykö omasta kannettavasta portti Ethernet-kaapelille. Jos porttia ei ole, pitää hankkia erillinen USB-porttiin kiinnitettävä adapteri Ethernet-kaapelia varten. Yo-kokeet tehdään Ethernet-verkossa.
- laskee, onko omassa koneessa riittävästi USB-portteja Abitti-muistikulle ja muille USB-porttiin liitettäville välineille. Tarvittaessa pitää hankkia erillinen adapteri, jossa lisää USB-portteja ja siis myös Ethernet-portti, jos sitä ei ollut.


Abitti-koejärjestelmässä käytettävissä olevat ohjelmat
Mitään ohjelmistoja ei tarvitse hankkia tai asentaa ennen lukio-opintojen alkua. Opiskelija saa opiskelunsa aikana ohjeet sekä tarvittavien ohjelmistojen hankintaan, asennukseen että opastusta niiden käyttämiseen.
Abitissa ja ylioppilaskokeessa käytettävissä olevat ohjelmat (YTL:n sivuilla)