Musiikki, MU

Sotunki soi!


Lukion musiikintunnit toimivat vastapainona ja rentoutuksena teoreettisen opiskelun keskellä. Mottona on, että jokainen ihminen on musikaalinen ja voi nauttia musiikista omalla tavallaan. Musiikin kursseilla soitetaan, lauletaan ja kuunnellaan musiikkia. Tekemällä oppii, joten kannattaa tulla rohkeasti mukaan kursseille!


Sotungin lukiossa on hienot musiikkitilat. Hyvin varustetun musiikkiluokan lisäksi pohjakerroksessa on bänditila, jossa bändit voivat harjoitella iltaisinkin.


Musiikkiluokassa on juuri uusittujen bändikamojen lisäksi paljon muitakin soittimia: esimerkiksi akustisia kitaroita ja ukuleleja on jokaiselle kurssin opiskelijalle, ja erilaisia lyömäsoittimia on niin salsan, samban kuin afrikkalaisen musiikin soittamiseen. Kursseilla pääset tutustumaan laajaan valikoimaan ja valitsemaan itseäsi kiinnostavat soittimet.


"Tietoa, tunnetta, toimintaa"


Tämä Sotungin lukion motto toteutuu hyvin musiikin opinnoissa. Tekemällä ja kokemalla oppii! Musiikin kursseilla opiskelija sanamukaisesti pääsee pois pulpetista, sillä musiikkiluokassa ei ole pulpetteja.


Kurssien aikana voidaan käydä konserteissa tai muissa musiikkitilaisuuksissa.


MU1-kurssi suoritetaan aina ensimmäisenä, sen jälkeen muiden musiikin kurssien suoritusjärjestys on vapaa. Tästä poikkeuksena ovat MUS7 ja MUS13, joihin voi ilmoittautua jo ennen MU1 -kurssin suoritusta.


Pakolliset kurssit


MU1


Musiikki ja minä


Kurssilla soitetaan, lauletaan ja kuunnellaan paljon erityylisiä kappaleita. Opetellaan kitaran-, basson- ja rumpujensoiton alkeet sekä tutustutaan musiikin peruselementteihin. Kurssiin kuuluu yksi yhteinen konserttikäynti.


MU2


Moniääninen Suomi


Kurssi on vaihtoehtoinen kuvataiteen toisen kurssin (KU2) kanssa.


Kurssilla tutustutaan suomalaisen musiikin eri tyyleihin. Vahvistetaan soitto- ja laulutaitoja, kuunnellaan musiikkia. Kurssiin kuuluu yksi yhteinen konserttikäynti.


Syventävät kurssit


MU3


Ovet auki musiikille


Kurssilla tutustutaan maailman eri musiikkikulttuureihin laulaen, soittaen, liikkuen ja kuunnellen. Kurssiin kuuluu ajankohtaisten musiikkitapahtumien seuraaminen ja musiikkitilaisuuksiin osallistuminen.


MU4


Musiikki viestii ja vaikuttaa


Kurssilla tutustutaan musiikin käyttöön ja vaikutusmahdollisuuksiin mediassa ja näyttämöllä. Kurssilla perehdytään musiikin osuuteen esim. elokuvissa, mainoksissa ja Internetissä sekä tutkitaan musiikin yhteyttä tekstiin, kuvaan ja liikkeeseen. Kuunnellaan, katsotaan teoksia sekä lauletaan ja soitetaan. Käydään katsomassa yksi ooppera-, baletti-, musikaali-, elokuva-, teatteri- tai tanssiesitys ryhmän valinnan mukaan.


MU5


Musiikkiprojekti


Musiikkiprojektiin osallistuvat opiskelijat esiintyvät koulun juhlissa ja saavat siitä kurssimerkinnän. Kurssi toteutetaan koko lukuvuoden aikana ja harjoituksia järjestetään tarpeen mukaan.


Kysy tarkemmin musiikinopettajalta!


Soveltavat kurssit


MUS6


Musiikin diplomikurssi


Musiikin diplomin suorittamisen edellytyksenä on vähintään neljän musiikin lukiokurssin suorittaminen. Musiikin lukiodiplomin perustana on opiskelijan koko lukioaikainen musiikinopiskelu. Kurssin aikana kootaan näytesalkku, joka sisältää musiikillisen omaelämäkerran sekä näytteitä lukioaikaisista musiikkiopinnoista ja -toiminnasta. Kurssisuorituksen lisäksi opiskelija saa kurssista erillisen diplomitodistuksen ja sanallisen arvioinnin työstään.


MUS7


Laulukurssi


Kurssilla opetellaan tervettä äänenkäyttöä, jonka avulla jokainen voi kehittää laulutaitoaan. Kurssilla lauletaan erityylistä, monipuolista ohjelmistoa ja opetellaan laulamaan mikrofoniin. Kurssin aikana voidaan käydä konsertissa tai muussa musiikkitilaisuudessa.


MUS8


Bändikurssi


Kurssilla opetellaan soittamaan monipuolista ohjelmistoa bändisoittimilla (kitara, basso, rummut, kosketinsoittimet) tai muilla valituilla soittimilla. Kurssin aikana muodostetaan harjoitusbändejä ja opetellaan bändityöskentelyn perusteita. Kurssin aikana voidaan käydä konsertissa tai muussa musiikkitilaisuudessa.


MUS9


Kitarakurssi


Kurssilla harjoitellaan sointumerkeistä säestämistä kitaralla. Opetellaan soittamaan erilaisia säestysrytmejä eli komppeja. Kurssilla tutustutaan myös näppäilysoittoon soittamalla melodioita kitaratabulatuurista. Kurssin aikana voidaan käydä konsertissa tai muussa musiikkitilaisuudessa.


MUS10


Rock eilen ja tänään


Perustietoa rockmusiikista 1950-luvulta tähän päivään. Kurssilla tutustutaan rockin eri tyyleihin ja artisteihin soittaen, laulaen, kuunnellen ja katsellen. Kurssin aikana käydään konsertissa.


MUS13


Ääni- ja valotekniikan kurssi


Koko lukioajan jatkuva kurssi. Tekniikkaryhmä on mukana kaikissa koulun juhlissa ja muissa tilaisuuksissa, joissa tarvitaan äänentoistoa tai valaistusta. Ryhmässä voi erikoistua ääni- tai valosuunnitteluun. Koulutuksia ja kokouksia pidetään tarpeen mukaan. Tekniikkaryhmän toimintaan aktiivisesti osallistuneet opiskelijat saavat kurssista suorituksen lukio-opintojen lopuksi. Tekniikasta kiinnostuneet voivat ilmoittautua suoraan musiikinopettajalle, kurssia ei voi valita kurssitarjottimelta


Sotungin lukio

Sotungintie 19, Vantaa

PL 8511

01030 Vantaan kaupunki

Rehtori: Esa Partanen,
0400 633 865, esa.partanen@vantaa.fi

Lukiosihteeri: Kati Taivainen,
040 575 6792, kati.taivainen@vantaa.fi

facebook twitter instagram