Player 1: Peer Gynt

21.12.2018

Tänä vuonna Sotungin lukioteatterissa puhalsivat uudet tuulet. Näytelmää lähdettiin rakentamaan uuden ohjaajan, Antto Hinkkasen, johdolla. Syksyllä Antto dramatisoi Henrik Ibsenenin näytelmän ”Peer Gynt” Sotungin lavalle sopivaan muotoon.: ”Oli ihmeellistä nähdä, minkälaisen puhurinhullunrohkea teatteriryhmä puhkui 150-vuotiaan tekstin alle.

Näytelmän teemat sopivat täydellisesti nykyaikaan; halu näkyä, tulla kuuluisaksi ja saavuttaa jotain suurta. Näytelmässä norjalainen nuori mies, Peer Gynt, etsii itseään sepittämällä kaikenmoisia tarinoita. Sattumukset kuljettavat Peeriä kiperiin tilanteisiin, mutta Peer usko itseensä ei sammu: hänestä tulee vielä jotain suurta. Lopulta kuitenkin hän huomaa, että tärkeimmät asiat elämässä eivät löydykään pop-tähteydestä tai presidenttiydestä, vaan läheltä, sydämestä.

Näytelmässä Peeristä nähtiin erilaisia puolia

Erikoisen tästä versiosta teki sen, että Peeriä näytteli kolme Sotungin lukioteatterin konkaria: Otto Rissanen, Reima Ruponen ja Kari Huotari, jotka kaikki tulkitsivat omanlaisen, upean version Peeristä. Otto piirsi vahvalla tulkinnallaan kuvan omaa paikkaansa etsivästä ja valehtelevasta teinistä, Reima taas komeasta ja karismaattisesta metsäläisestä ja Kari loisteliaasta show-miehestä. Peerin elämän ainoaa oikeaa rakasta näytteli vakuuttavasti ja koskettavasti Emma Nopanen.

Näytelmässä oli mukana seitsemän uutta tulokasta, jotka venyivät moniin eri rooleihin. Yksi näistä oli Ronja Alander, joka näytteli Peerin äitiä. Ronja kuvasi näytelmän prosessia: ”Kokemuksena aivan huikea ja todella opettavainen. Sain ihania ystäviä ja lisäksi näytelmää tehdessä itseluottamus kasvoi hurjasti. Näytelmän teko herätti monia tunteita ja välillä meinasi iskeä epätoivo. Viimeisen esityksen jälkeen voin kuitenkin olla älyttömän ylpeä koko porukasta ja tyytyväinen siihen, mitä saatiin kovan treenin jälkeen aikaiseksi.

Toinen uutukainen, antagonistista pahista, seppä Aslakia, näytellyt Ruslan Samrinin mielestä tämän vuoden esitys suorastaan ylitti itsensä. ”Mitä me saatiin aikaiseksi, oli aloittaessa mahdotonta edes kuvitella. Jokaikinen näyttelijä suoritti osuutensa fantastisesti. Meidän porukasta tuli yhtä suurta perhettä, jossa kaikki pitivät yhtä. Olen ylpeä, että sain olla osana näin mahtavaa teatteriryhmää."

Koko porukka oli hioutunut yhtenäiseksi ja heittäytymisen pystyi aistimaan. Ohjaaja Antto oli ylpeä koko porukasta: ”Esitys nousi korkealle!”

Markus Masalin, Sotungin lukioteatterin tuottaja

Sotungin lukio

Sotungintie 19, Vantaa

PL 8511

01030 Vantaan kaupunki

Rehtori: Esa Partanen,
0400 633 865, esa.partanen@vantaa.fi

Lukiosihteeri: Kati Taivainen,
040 575 6792, kati.taivainen@vantaa.fi

facebook twitter instagram