Varhaiskasvatusta kodassa

07.05.2019

Jönsaksen päiväkodin pihaan on saatu joulukuussa 2018 luontotukikohta, eli kota uudeksi oppimisympäristöksi. Päiväkotimme lapset ovat pienryhmittäin päässeet tutustumaan kodan tunnelmaan. Kodassa on luettu satukirjoja, rentouduttu penkeillä porontaljojen päällä ja nautittu elävän takkatulen ritinästä ja tuoksusta. Jokainen lapsi on päässyt grillaamaan omia eväitään. Kodan lämmössä ja hämäryydessä on unohtunut, että olemme keskellä kaupungin vilskettä.

Ensi syksynä Jönsaksen päiväkodissa tarjotaan luontopainotteista esiopetusta. Kota tulee olemaan esiopetusryhmän tukikohta muun muassa ruokailuissa ja oppimistuokioilla, joissa täydennetään luonnossa havainnoituja ja tutkittuja ilmiöitä. Lähiluonto tarjoaa oppimisympäristön, jossa voidaan toteuttaa monipuolisesti esiopetuksen opetussuunnitelmaa. Lähimetsässä toimiminen tukee lapsen motorista kehitystä, monikanavaista oppimista ja vahvistaa lapsen luontosuhdetta sekä tarjoaa vaihtuvia elämyksiä eri vuodenaikoina. Olemme huomanneet, että lasten leikit metsässä ovat pitkäkestoisia ja mielikuvitusta rikastuttavia. Metsästä on tullut lapsille paikka, joka houkuttelee luokseen aina uudestaan ja uudestaan.

Varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen piti juhlapuheen kodan avajaisissa.

Avajaisissa 4.3.2019 juhlittiin Vantaan ensimmäisen kevytrakenteisen Kodan saamista kaupunkiympäristöön. Juhlapuheessa varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen totesi että, kota luo konkreettisesti uusia mahdollisuuksia oppimisympäristön monipuolistamiseksi kestävän kehityksen periaatteita toteuttaen. Kodassa lapset ja aikuiset saavat maistaa aitoa ” Lapin tunnelmaa” keskellä päiväkodin pihaa lettujen, mehun ja höyryävän kahvin myötä. Varhaiskasvatuksen johtaja välitti puheessaan kiitokset Tilakeskukselle hyvästä yhteistyöstä sekä varhaiskasvatuspäällikkö Teea Markkulalle ja Soile Pikkaraiselle rohkeudesta kokeilla uutta lasten oppimisen edistämiseksi.

Sari Pernu, Varhaiskasvatuksen resurssierityisopettaja

Soile Pikkarainen, päiväkodin johtaja

Vantaan sivistystoimi

Vaihde: 09 83911

Silkkitehtaantie 5

Vantaa

PL 1500, 01030 Vantaan kaupunki

facebook twitter youtube