Retkireppu vie Vantaalaiset lapset tutkimusmatkalle luontoon

13.11.2020

30 vantaalaista päiväkotia sai tämän vuoden keväällä käyttöönsä retkirepun. Päiväkodit ovat mukana Opetushallituksen rahoittamassa Kokeellinen oppimisympäristö Goes Metsä -hankkeessa, jossa kehitetään luontoympäristön käyttöä oppimisympäristönä sekä matemaattista ja luonnontieteellistä eli lyhyemmin LUMA-oppimista. Reppu ei ole mikä tahansa retkireppu, vaan sisältää materiaalia pienille retkeilijöille ja luonnon tutkijoille. Jokainen päiväkoti on saanut mahdollisuuden käyttää ja täyttää reppua oman innostuksensa mukaisesti. Repun sisältöä on myös ideoitu yhdessä. Ravurin, Tarhapuiston ja Rautpihan päiväkodeissa reppuja on käytetty ja täytetty innolla.

Mitä reppu mahtaa sisältää? Ja miten sitä on käytetty?

Kuva Luma-repun ämpäristä
Retkireput sisältävät esim. läpinäkyviä ämpäreitä
Kuva retkirepun sisältävästä mitta-astiasta

Läpinäkyviä ämpäreitä voi käyttää vesitutkimuksiin ja määrän mittaamiseen. Tarhapuistossa reppuun on lisätty erilaisia nestemäärän mittaamiseen sopivia astioita. Missä on enemmän, missä vähemmän vettä?

Lapset huomaavat ympäristön pienet yksityiskohdat helposti ja tutustuvat havainnoimalla luonnon pieniin vipeltäjiin. Luupeilla ja ötökkäpurkeilla pienet yksityiskohdat näkee vieläkin yksityiskohtaisemmin. Rautpihan päiväkodissa ötökkäpurkin eliöitä dokumentoitiin myös tabletilla kuvaamalla.

Tarhapuiston päiväkodissa luupit ovat saaneet narut, jolla ne on helppo ripustaa kaulaan.

Mikroskooppikuva luontokohteesta.
Mikroskooppikuva luontokohteesta.

Repuissa on mukana myös teknologiaa. Easi Scope -mikroskooppi toimii WiFi-yhteydellä ja se on sopiva lapsen käteen. Kun WiFiin yhdistetty puhelin tai tabletti on mukana metsässä, voidaan havaintoja saada tallennettua kuviin tai videoihin 43-kertaiseksi! Arvaatko mitä vihreää mikrosskoopilla on viereisissä kuvissa kuvattu?

Reppu sisältää 10 metrin rullamitan. Koska mittoja on vain yksi, päätti Ravurin päiväkodin väki ratkaista ongelman askartelemalla jokaiselle ryhmän lapselle oman metrimitan – ja vieläpä vallan herkullisen väriset! Itse tehty mittaa voi käyttää myös vaikka erilaisten muotojen muodostamiseen tai kehyksenä kauniille luonnosta löytyville yksityiskohdille.

Toiminnan kuvittaminen on tärkeää varsinkin lapsille, jotka vasta opettelevat kieltä. Repussa on mukana valkotaulu, johon voi magneetilla kiinnittää toiminnan ohjaukseen tarkoitettuja kuvia tai vaihtoehtoisesti piirtää kuvat itse. Tässä tehtävänä on löytää kolme kappaletta kuusen käpyjä. Tarvitaan sekä havainnointi- että laskutaitoa!

Reppuun on haluttu lisätä myös erilaisia luontoympäristöön ja matemaattiseen havainnointiin liittyviä kortteja. Kortteja on tulostettu netistä tai tehty hankkeen aikana. Korttipusseja tai -kuoria voi tehdä useamman ja napata reppuun mukaan aina kullakin kerralla tarpeellisimmat.

Mitä muuta reppuun voisi vielä pakata?

Vantaan kasvatus ja oppiminen

Vaihde: 09 83911

Silkkitehtaantie 5

Vantaa

PL 1500, 01030 Vantaan kaupunki

facebook twitter youtube