Miten pandemiatiedotus tavoittaa vieraskieliset perheet?

24.04.2020

COVID-19 on uus haigus, mis võib mõjutada kopse ja hingamisteid. Le Covid-19 est une nouvelle maladie qui peut affecter vos poumons et vos voies respiratoires. Caabuqa COVID-19 waa jiro cusub oo waxyeelayn karta sambabahaaga iyo hawo mareenadaada.कोविड-19 एक नई बीमारी है जो आपके फेफड़ों और वायुमार्गों को प्रभावित कर सकती है। यह कोरोनावायरस कहे जाने वाले एक वायरस से होती है।

Oletko joskus yrittänyt lukea uutisia itsellesi täysin vieraalla kielellä tai kielellä, jota olet oppinut koulussa? Oletko tullut katsoneeksi uutisia ulkomailla kielellä, jota et ymmärrä? Miten tiesit mihin kellonaikaan ja miltä kanavalta uutiset tulevat? Olivatko kaikki kanavat helposti löydettävissä? Saitko apua ystävältäsi?

Suomen televisiokanavat lähettävät uutisia Korona-tilanteesta suomen-, ruotsin ja saamenkielellä sekä viitottuna useilta kanavilta monia kertoja päivässä. Suomessa asuu paljon eri kielisiä perheitä, joiden on tärkeää saada sisällöltään samaa tietoa myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa Korona-pandemian aikana.

Yle Uutiset on lisännyt Suomen koronaepidemiaan liittyvää uutisointia ja tarjoaa sisältöjä nyt myös arabiaksi, kurdiksi, somaliksi ja persiaksi osoitteessa yle.fi/coronainfo.

Papunet julkaisee kuvilla tuettuja selkouutisia pandemiatilanteesta.

Kuva Papunet

Koulujen ollessa kiinni HS:n Lasten uutiset kertoo etäkoululaisille joka arkipäivä, mitä maailmassa tapahtuu. Televisiokanava nelonen näyttää lasten uutiset iltapäivisin.

Myös useat muut toimijat ovat huomioineet tiedonvälittämisen tarpeen ja käännättäneet tietoa useille eri kielillä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) sivuilla on saatavilla tietoa koronaviruksesta infektiolääkäri Asko Järvisen haastattelun muodossa tekstitettynä seuraaville kielille: ruotsi, viittomakieli, englanti, viro, venäjä, somali, arabia ja saksa. Lisäksi somaliankielisellä videolla on puhetulkkaus somaliksi. HUS:n sivustolta löytyy tietoa useilla kielillä myös koronavirustartunnan saaneille ja heidän läheisilleen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla on koronatietoa eri kielillä. Sivuilla on saatavilla koottuna eri kielillä koronavirukseen COVID-19 liittyvät ohjeet, jotka jaettiin jokaiseen kotiin suomeksi ja ruotsiksi. Sivustolta löytyvät tiedostot seuraavilla kielillä: englanti, venäjä, arabia, somali, viro, kiina, thai, dari, farsi, espanja, ranska, saksa, turkki, tigrinja, ruotsi, pohjoissaame, inarinsaame, koltansaame, suomalainen viittomakieli, suomenruotsalainen viittomakieli, suomi sekä suomi ja ruotsi myös äänitiedostoina.

Brittiläisen punaisen ristin ylläpitämästä Drivesta on saatavilla useilla kielillä yleistiedote koronaviruksesta ja sen hoidosta. Tiedostot löytyvät tällä hetkellä 44 eri kielellä.

InfoFinlandIin sivuiltaPapunetin sivuille löytyy linkkejä Suomen viranomaisten julkaisemaan luotettavaan tietoon koronaviruksesta ja sen vaikutuksista Suomessa useilla eri kielillä.

Vantaan kaupungin sivuiltaon koottu kuvilla tuettua tietoa, ohjeita ja keskustelusanastoja koronavirukseen liittyen. Materiaalit päivittyvät, kun tilanne muuttuu ja uusia materiaaleja valmistuu.

Vantaan kaupungin sivuilta löydät ajantasaista korona-infoa seuraavilla kielillä: suomi, ruotsi, englanti, viro, venäjä, somali, albania, arabia, ranska ja persia.

Päiväkodeissa kohdataan vieraskielisiä perheitä päivittäin. Nyt poikkeusoloissa on luotu uusia rohkeita tapoja pitää yhteyttä asiakasperheisiin. Päiväkodin yhteydenotot ja innovaatiot erilaisten kanavien kautta ylläpitävät siteitä omaan tuttuun lapsiryhmään ja omalta osaltaan ovat edesauttamassa perheiden ja lasten hyvinvointia. Päiväkodin henkilöstö on avainasemassa välittämään perheille luotettavaa viranomaistietoa pandemiasta.

Kiitos kaikille sitoutumisesta ja arvokkaasta työpanoksesta.

Pysykää terveinä!

17.4.2020
Kieli- ja kulttuurikoordinaattorit
Raija Mannermaa, Tuija Ruonala ja Nina Thurin

Vantaan sivistystoimi

Vaihde: 09 83911

Silkkitehtaantie 5

Vantaa

PL 1500, 01030 Vantaan kaupunki

facebook twitter youtube