Lapsen oikeuksien päivä täyttää 30 vuotta!

12.11.2019

Kansainvälinen Lapsen oikeuksien päivä viettää 30 -vuotissynttäreitään 20.11.2019. Vuonna 2019 teemana on jokaisen lapsen oikeus olla oma itsensä.

Varhaiskasvatuslain yhtenä tehtävänä on edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia sekä turvata lasta kunnioittava toimintatapa. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa taas todetaan, että jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja arvokas omana itsenään. Jokaisella lapsella on oikeus tulla kuulluksi, nähdyksi, huomioon otetuksi ja ymmärretyksi omana itsenään sekä yhteisönsä jäsenenä.

Kun voi ja saa olla oma itsensä, tulee nähdyksi ja kuulluksi ainutlaatuisena yksilönä. Lapsi oppii, että maailmassa ei ole ketään toista hänen kaltaistaan ja kokee itsensä tärkeäksi. Aikuisen tehtävänä on katsella lasta hyväksyvällä ja välittävällä katseella; olet arvokas juuri sellaisena kuin olet!

Lapsi kukoistaa hyvistä katseista ja kannustavista sanoista

Meidän aikuisten tehtävänä on auttaa lapsia kukoistamaan. Kuin kukka vesipisaroita lapsi tarvitsee ravinnokseen hyviä katseita ja kannustavia sanoja. Lapsella on oikeus löytää omia vahvuuksiaan ja lahjojaan, nauttia tekemästään ja olemisestaan. Lapsella on oikeus nähdä meidän ilahtuvan hänestä. Näin ravitsemme lasta vedellä ja virkistämme auringolla; lapsi voi kasvaa ylöspäin ja olla tasapainoisesti oma itsensä.

Ilo lapsesta

Voimme osoittaa ilahtumisemme jälleennäkemisestä heti aamulla lapsen saapuessa varhaiskasvatukseen. Toivotamme lämpimästi huomenta ja tervetuloa. Aloitamme päivän silittämällä tukkaa, ottamalla syliin ja vilkuttamalla yhdessä töihin lähtevälle isälle tai äidille. Varhaiskasvatuksen ihmisoikeuskasvatus lähtee arjen teoista. On tärkeää huomioida, minkälaisia päivittäiset kohtaamiset lasten, perheiden ja henkilöstön välillä ovat. Voimme huomioida lapsen pedagogisella sensitiivisyydellä ja välittämisellä. Se on paras synttärilahja, minkä voimme lapsen oikeuksille ja jokaiselle lapselle antaa.

Miten juhlia lapsen oikeuksien päivää?

Vantaa on mukana teemaviikossa järjestämällä Lapsen oikeuksien päivänä Tempo-orkesterin konsertin Kulttuuritalo Martinuksessa 20.11. klo 10. Konsertti on loppuunmyyty, mutta sitä voi seurata www.VantaaKanava.fi -sivustolta livenä esimerkiksi päiväkodissa tai koulussa.

Vaikka juhlan aihe on iso, voi juhlia myös pienin teoin. Vinkkejä päivän ja koko viikon viettoon löytyy esimerkiksi Lapsen oikeudet.fi -sivustolta:

https://www.lapsenoikeudet.fi/kampanja/lapsenoikeuksienviikko/materiaalit/varhaiskasvatuksen-materiaalit/

Miten huomioitte ryhmänne jokaisen lapsen ainutlaatuisuuden ja oikeuden olla oma itsensä?

Paljon onnea 30 -vuotiaalle Lapsen oikeuksien päivälle!

Elli Kiisto
varhaiskasvatuksen asiantuntija

Vantaan sivistystoimi

Vaihde: 09 83911

Silkkitehtaantie 5

Vantaa

PL 1500, 01030 Vantaan kaupunki

facebook twitter youtube