Jos metsään haluat mennä nyt...

27.09.2019

Keimolanmäen päiväkodin avaaminen lähestyy. Kuukauden päästä olemme jo kovalla tohinalla rakentamassa päiväkodin oppimisympäristöä, 1.11.2019 aloittavia ensimmäisiä lapsia varten. Tällä hetkellä rakennustyömaalla on tekemisen meininki, työmiehiä on kun muurahaispesässä ja rakentaja onkin luvannut rakennuksen olevan aikataulussa.

Oppimisympäristö on laaja käsite ja siitä puhutaan tänä päivänä paljon. Yksi tärkeä näkökulma puhuttaessa varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesta oppimisympäristöstä on se, että se on jo varhaiskasvatusikäisillä lapsilla laajempi, kun vain päiväkodin piha ja sisätilat. Osa oppimisympäristöä ovat päiväkodin lähialueet, kirjastot, urheilualueet, museot jne.

Keimolanmäen päiväkodissa tulee kiinteä osa oppimisympäristöä olemaan lähimetsä. Päiväkoti sijaitsee metsän laidassa. Luonnon läheisyys mahdollistaa runsaan retkeilyn ja luonnon käyttämisen kiinteänä osana oppimisympäristöämme. Olenkin jo käynyt katselemassa lähimetsässä mahdollisia retkipaikkoja. Vantaan kaupungin ympäristötoimiala on luvannut olla apunamme, jos metsäretkipaikkamme kaipaa harvennusta tai muuta siistimistä. On tärkeää, että kaikki päiväkodinlapset pääsevät osallisiksi metsän tarjoamista virikkeistä, myös ne kaikkein pienimmät. <3

Luonnossa oppimista ja sen vaikutusta lasten kasvulle ja kehitykselle on tutkittu paljon, ja sillä on todettu olevan monenlaisia positiivisia vaikutuksia. Metsässä toimiminen tukee lapsen motorista kehitystä, monikanavaista oppimista ja vahvistaa lapsen luontosuhdetta sekä tarjoaa vaihtuvia elämyksiä eri vuodenaikoina. Luonnossa lapset ovat usein sitoutuneempia tekemisiinsä ja onnistuneet leikit tarjoavat onnistumisia kaverisuhteissa, joka rakentaa hyvää itsetuntoa. Leikit metsässä ovat usein pitkäkestoisia ja mielikuvitusta rikastuttavia. Metsän rauhoittava vaikutus ja sitä kautta lisääntynyt hyvinvointi on arvokasta.

Luonnon hyvät vaikutukset myös meille aikuisille ovat kiistattomia. Lähdetään siis tulevana viikonloppuna kaikki luonnon äärelle, vaikka pitkälle kävelylle, eväsretkelle tai sienimetsään. Pysähdytään kuuntelemaan luonnon ääniä ja toinen toistemme kuulumisia. Tunnustele sitä laskeeko stressitasosi, katsele syksynvärejä ja nauti.

Terhi

Vantaan sivistystoimi

Vaihde: 09 83911

Silkkitehtaantie 5

Vantaa

PL 1500, 01030 Vantaan kaupunki

facebook twitter youtube